Acasă la Niculae Gheran. La 90 de ani, cel care 40 de ani şi-a dedicat cariera literară în slujba promovării operei lui Liviu Rebreanu, sărbătorit de bistriţeni la Bucureşti

Niculae Gheran, cel care peste 40 de ani şi-a dedicat cariera literară în slujba promovării operei lui Liviu Rebreanu, printr-o ediţie critică integrală unică în peisajul românesc, Opere – Liviu Rebreanu, în 23 de volume („monumentală în toate privinţele” – Şerban Cioculescu) a primit pentru munca sa Premiul Uniunii Scriitorilor (1981), Premiul Perpessicius (1981şi 2005) şi Premiul Academiei Române (2002).
M-am întrebat de multe ori ce l-a îndemnat pe Niculae Gheran să renunţe la timpul pentru propriul scris pentru a aduce în faţa noastră „Integrala Rebreanu”, în spatele căreia se ascunde rigurozitate, studiu, consecvenţă, mai pe înţelesul tuturor, o viaţă dedicată studiului Rebreanu. Sunt convins că Niculae Gheran ar fi avut un destin sub zodia norocului dacă ar fi alocat mult mai multă energie propriului scris. A ales ca în peste 20 de volume să aşeze la loc de cinste opera lui Rebreanu, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa Năsăud, Andrei Moldovan, declarând: „Niculae Gheran a făcut din Rebreanu un scriitor al nostru, construindu-i un edificiu solid”. Să nu uităm de lucrarea în două volume „Rebreniana”, apărută de curând la Editura Academiei, sub semnătura
lui Niculae Gheran. Vorbim de peste 1100 de pagini, munca fiind derulată pe o perioadă de şase decenii(o viaţă de om). Apoi „Tânărul Rebreanu”, „Cu Liviu Rebreanu”, „Caiete”. Personal am fost „fascinat” de scrisorile soţilor Fanny şi Liviu Rebreanu, publicate în „Intime”. Apoi tot la Editura Academiei Române a fost editat primul volum din corespondenţa lui Liviu Rebreanu – „Scrisori către Rebreanu” (A B), 2014.
Un grup de bistriţeni format din criticul Andrei Moldovan- preşedintele Asociaţiei Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, Ioan Pintea -Managerul Bibliotecii "G. Coșbuc" Bistrita Năsăud, Alexandru Câțcăuan- directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Olimpiu Nușfelean-directorul revistei "Mișcarea Literară", alături de Ioan Matei- director în Ministerul Culturii şi Rodica Lăzărescu- director revista Pro Saeculum s-au hotărât să-i facă o vizită surpriză scriitorului, la el acasă, în Bucureşti, în ziua aniversării. M-am bucurat să fiu şi eu printre aceştia. Momentul apariţiei la uşa sărbătoritului l-a impresionat până la lacrimi pe Niculae Gheran, mai ales că nu ştia nimic din ceea ce avea să se întâmple.
În acest cadru, a fost prezentată, în premieră, antologia „Bulevardul” Niculae Gheran, gândită şi îngrijită de criticul îngrijită de Andrei Moldovan.
Proiect editorial apărut la Editura Şcoala Ardeleană sub egida Asociaţiei Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Reprezentanţei Bistriţa-Năsăud a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România pleacă de la motto-ul „...astăzi nu te mai poţi apropia de Rebreanu decât păşind pe bulevardul Gheran”. (Adrian Dinu Rachieru). Sunt incluse eseuri semnate de Ion Vlad, Irina Petraş, Ion Simuţ, Cornel Ungureanu, Constantin Cubleşan, C. Stănescu, Ovidiu Pecican, Gheorghe Glodeanu, Rodica Lăzărescu, Ion Filipciuc, Mircea Popa, Andrei Moldovan, Mircea Muthu, Horia Gârbea, Constantin Coroiu, Theodor Codreanu, Zenovie Cârlugea, Petre Isachi, Monica Grosu, Dumitru Radu Popescu, Radu Voinescu, Mihai Neagu Basarab, Olimpiu Nuşfelean, Vartan Arachelian, Virgil Raţiu, Menuţ Maximinian, Dumitru Cojocaru, Icu Crăciun.
În cadru festiv, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, i-a conferit o Diplomă de Excelenţă din partea Ministerului pentru întreaga activitate depusă în slujba literaturii române.
La rândul lui, managerul Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea, a conferit o Dioplomă din partea Consiliului Judeţean, semnată de preşedintele Emil Radu Moldovan: „Cu recunoştinţă şi preţuire pentru contribuţia adusă la editarea integrală şi promovarea operei marelui prozator Liviu Rebreanu”.
Prieten apropiat al sărbătoritului, Alexandru Câţcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, a conferit, din partea instituţiei cu care Niculae Gheran a colaborat de-a lungul vremii, şi din partea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor, o Diplomă de Excelenţă pentru cel care poartă şi numele de Paraschiv, dat de părinţi pentru că s-a născut în ziua Sfintei Cuvioase Paraschiva.
„Marele critic literar, scriitor și editor Niculae Gheran împlinește 90 de ani de viață. Un OM minunat care și-a dedicat peste 40 de ani din viață pentru a scrie și publica ediția critică a întregii opere a lui Liviu Rebreanu. Năsăudenii și Bistrițenii îi sunt recunoscători pentru activitatea extraordinară depusă pentru promovarea operei marelui lor înaintaș, Liviu Rebreanu. Istoricul şi criticul literar Niculae Gheran în aceste peste patru decenii de activitate continuă a reuşit să realizeze cea mai valoroasă ediţie critică a celui care a plecat din Ţara Năsăudului şi a dus cu sine pe Ion, pe Apostol Bologa, pe Ana şi Florica - o întreagă pleiadă someşană - şi i-a învestit cu nemurire. Astăzi împreună cu reprezentanții Bistriței și Năsăudului, Alexandru Câțcăuan- directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Ioan Pintea -Managerul Bibliotecii "G. Coșbuc" Bistrita Năsăud, Menuț Maximinian - directorul cotidianului RASUNETUL, Andrei Moldovan și Olimpiu Nușfelean, scriitori de prestigiu din Bistrița Năsăud, și redactori ai revistei "Mișcarea Literară", am fost și eu, însoțit de Director Ioan Matei, acasă la marele istoric și critic literar, ca în numele Ministerului Culturii și Identității Naționale să-i oferim o DIPLOMĂ de EXCELENȚĂ pentru întreaga activitate depusă pentru promovarea și îmbogățirea Literaturii Române. Despre domnia sa, iată ce spunea Dan C. Mihăescu: "Până azi îl evocam pe Niculae Gheran «doar» cu un mare și sincer respect. Într-o lume istorico-literară care nu se poate mândri cu fidelitatea, priceperea și tenacitatea textologică, Niculae Gheran este - alături de D. Vatamaniuc (pentru Eminescu), Mircea Handoca (pentru Eliade) și Nicolae Mecu (pentru G. Călinescu) - unul dintre marii și rarii noștri editori exemplari. Un om care și-a dăruit aproape patruzeci de ani din viață editării operei lui Liviu Rebreanu! Dar de astăzi îl evoc pe Niculae Gheran și cu reală plăcere"... Cu mare recunoștință la cei 90 de ani de viață îi spunem cu drag, la mulți ani” a declarat , secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna.
S-au depănat amintiri, s-a râs, dar s-a şi plâns la bucuria reîntâlnirii, s-au stabilit noi proiecte dar, dincolo de toate, rămâne bucuria întâlnirii cu o personalitate a literaturii române care a făcut multe lucruri frumoase pentru judeţul nostru.
Personalitate care a contribuit la promovarea literaturii pornită din acest colţ de rai, Niculae Gheran a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşelor Bistriţa şi Năsăud, fiind cu adevărat un Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, distincţie pentru care este propus în acest an. În ceas de sărbătoare şi bilanţ, urăm scriitorului Niculae Gheran mulţi ani cu sănătate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5