Activități la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Bistrița, în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN 2.0”
Activități la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Bistrița, în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN 2.0”, nr. de referință 2024-1-RO01-KA121-SCH-000218195
Într-o lume caracterizată prin schimbări rapide și constante, societatea se confruntă cu provocări fără precedent, de la avansul tehnologic, la diversificarea culturală. Aceste transformări influențează sistemul educațional, care trebuie să se adapteze pentru a asigura o educație de calitate, relevantă și accesibilă tuturor copiilor. În acest context, formarea profesională continuă joacă un rol esențial în cariera unui cadru didactic.
Astfel, participarea la un curs de formare Erasmus+ reprezintă întotdeauna o experiență transformatoare. Formarea profesională a cadrelor didactice și recunoașterea competențelor dobândite prin intermediul certificatului de tip Europass și-au găsit un real sprijin în proiectele și acreditările Erasmus+.
Pentru ca această experiență să aibă un impact mai larg, în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 6 Bistrița, membră a Consorțiului I.S.J. B-N, în data de 13.05.2025, am organizat activitatea de multiplicare și diseminare a activităților derulate în cadrul mobilității organizate la Istanbul, Turcia, în perioada 15-19 februarie 2025. În acest sens, participarea cadrului didactic Oltean Rozina, din cadrul grădiniței noastre, la cursul de formare „Inclusive classroom through ICT” a fost o oportunitate valoroasă, iar cunoștințele asimilate au fost împărtășite în cadrul Consiliului profesoral.
Scopul activității de multiplicare și diseminare a fost furnizarea de informații și împărtășirea experienței acumulate în rândul colegelor, cu privire la experiențele și rezultatele proiectului Erasmus+ „Edu Mobility Project BN”. În cadrul întâlnirii au fost prezentate activitățile desfășurate pe parcursul mobilității, evidențiindu-se impactul acestora asupra dezvoltării personale și profesionale. Au fost oferite exemple de bune practici, resurse educaționale și metode inovative aplicate. S-au organizat mese rotunde și dezbateri, unde participantele au discutat despre adaptarea acestor metode la contextul actual. Prin atelierele de lucru, cadrele didactice au participat la activități preluate din cadrul cursurilor de formare. Activitatea a încurajat schimbul de idei și colaborarea între cadrele didactice, contribuind astfel la îmbunătățirea actului educațional.
În cadrul grădiniței noastre, cadrele didactice au beneficiat de informațiile și resursele acumulate, într-un moment valoros de colaborare, reflecție și inițiativă comună, prin care ne-am propus să aplicăm, la nivel local, principiile educației incluzive și să valorificăm instrumentele TIC în sprijinul fiecărui copil.
Prin această activitate, s-a urmărit și promovarea imaginii instituției. Astfel, au fost invitate și au participat, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, doamna inspector pentru educație timpurie Chira Emiliana, împreună cu doamna inspector pentru proiecte educaționale Doina Macarie, doamna inspector pentru management instituțional Marioara Felicia Bozga din echipa de implementare a proiectului cu codul 2024-1-RO01-KA121-SCH-000218195 și doamna profesor consilier școlar Daniela Hudrea.
Obiectivele stabilite în proiectul Erasmus+ :
- O1: Creșterea cu 15% a numărului profesorilor capabili să ofere sprijin în incluziune elevilor proveniți din grupuri vulnerabile;
- O2: Creșterea cu 15% a numărului de elevi care au dobândit competențe verzi și cu 10% a numărului de profesori care au fost formați pentru a dezvolta competențe verzi în rândul elevilor;
- O3: Creșterea cu 50% în rândul elevilor și cu 20% a numărului de profesori din consorțiu care au dobândit competențe digitale.
La această mobilitate au participat șase cadre didactice din școlile membre în consorțiu și un inspector școlar. Unitățile de învățământ implicate în această mobilitate au fost: Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Bistrița, Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Școala Gimnazială Dumitra, Școala Gimnazială „George Coșbuc” Coșbuc și Școala Gimnazială nr. 1 Leșu.
Schimbul de bune practici cu profesori din țară și din alte țări ne-a oferit o viziune largă asupra modului în care educația incluzivă este implementată în Europa. S-au discutat provocări comune, dar și soluții inovatoare, inspirându-ne reciproc. Un aspect deosebit de valoros a fost accentul pus pe construirea unui climat pozitiv în clasă – un spațiu în care fiecare copil se simte în siguranță, acceptat și încurajat. Într-o lume în continuă schimbare, profesorii au nevoie de abilități nu doar digitale, ci și sociale și interculturale.
Această experiență Erasmus+ ne-a învățat că tehnologia poate fi un aliat puternic în crearea unei școli incluzive. Schimbările recente din educație reflectă o nevoie de adaptare la provocările contemporane, cum ar fi globalizarea și avansul tehnologic. Astfel, viitorul educației va depinde de capacitatea de a combina cele mai bune aspecte ale tradiției cu inovațiile necesare pentru a pregăti tinerii pentru o lume în continuă schimbare.
Educ. Oltean Rozina
Prof. Liana Moldovan
Director, Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Bistrița
Citiţi şi:
- Activitate de diseminare și multiplicare la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.6 Bistriţa, în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN 2.0”
- Activități la Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN”
- Activități la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.6 Bistriţa, în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN”! Inspectoratul Școlar Județean, lider de consorțiu
- Proiect ERASMUS +, derulat de ISJ BN: Cadre didactice din Bistriţa-Năsăud, în mobilitate la Budapesta
- Pădurea Erasmus prinde rădăcini la Coșbuc: un exercițiu de responsabilitate ecologică și activitate fizică
Adaugă comentariu nou