Proiect ERASMUS +, derulat de ISJ BN: Cadre didactice din Bistriţa-Năsăud, în mobilitate la Budapesta
În data de 25.11.2024, zece cadre didactice, directori și profesori din șapte unități de învățământ, împreună cu doi inspectori școlari din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, au pornit în mobilitate spre Budapesta, pentru a participa la activitățile cuprinse în proiectul „Edu Mobility Project BN 2.0”, nr. de referință proiect 2024-1-RO01-KA121-SCH-000218195. Proiectul este în al doilea an de acreditare, în care Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud este lider de consorțiu.
Unitățile de învățământ implicate în această mobilitate au fost: Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Școala Gimnazială Dumitra, Școala Gimnazială Tureac, Școala Gimnazială „George Coșbuc” Coșbuc, Școala Gimnazială Nr. 1 Leșu, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Bistrița, Școala Gimnazială Șieu Odorhei.
Perioada de mobilitate a fost 25.11.2024 - 01. 12.2024. Participanții au parcurs două cursuri de formare: Environmental Education Outdoor și Art for Inclusion, urmărind îndeplinirea obiectivelor proiectului de acreditare: Creșterea cu 15% a numărului profesorilor capabili să ofere sprijin în incluziune elevilor proveniți din grupuri vulnerabile; Creșterea cu 15% a numărului de elevi care au dobândit competențe verzi și cu 10% a numărului de profesori care au fost formați pentru a dezvolta competențe verzi în rândul elevilor.
În cadrul cursului Art for Inclusion, cadrele didactice au învățat ce presupune lucrul într-un proiect internațional, importanța cunoașterii patternurilor culturale în stabilirea de relații între membrii unei comunități, manifestări culturale și asumarea apartenenței la un grup, forme de incluziune, tehnici și etape în incluziunea completă și incluziunea parțială, resurse educaționale deschise. Au fost prezentate abordări privind medierea conflictelor, instrumente de coaching pentru persoanele cu oportunități reduse, soluții creative la problemele interculturale, au fost consolidate strategii de acceptare a tuturor membrilor unei comunități, roluri și responsabilități pentru toți cei implicați în acest proces, metode de colaborare cu toți factorii implicați într-o școală și o societate incluzivă.
În cadrul cursului Environmental Education Outdoor, au avut loc dezbateri în care au fost abordate probleme privind educația pentru mediu, cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD), dezvoltare personală și socială care contribuie la îmbunătățirea tehnicilor de lucru la clasă și în activitățile extrașcolare, adaptarea activităților de tip outdoor la specificul grupului, strategii cheie de învățare privind educația pentru mediu și pentru durabilitate și cetățenie activă, în ceea ce privește conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător, inițiative privind Spațiul European al Educației, fundament al dezvoltării personale și suport pentru inserția profesională.
La sfârșitul celor cinci zile de curs, a avut loc evaluarea, iar participanții au primit Certificatul de mobilitate Europass.
Inspectorul școlar pentru proiecte educaționale, prof. dr. Doina Macarie a subliniat imporanța programului Erasmsus+ pentru dezvoltarea competențelor în rândul profesorilor și elevilor. „Prin proiectele europene, şcolile sunt veritabili ambasadori ai României în Europa și lume, contribuind, an de an, la promovarea unei imagini pozitive a țării şi a valorilor școlii românești. Aceste proiecte favorizează crearea de parteneriate, antrenând copii, tineri, profesori, părinți, deopotrivă, într-un exercițiu de colaborare și implicare în viața școlii și a comunității. Prin acest proiect de acreditare în care Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud este lider de consorțiu, ne dorim să multiplicăm numărul de unități de învățământ care să implementeze proiecte din cadrul Programului Erasmus+”.
„Erasmus+ deschide minți și schimbă vieți!
inspector școlar Borș Georgeta Alina, responsabil comunicare și diseminare în cadrul proiectului de acreditare Erasmus+
Citiţi şi:
- Inspectori școlari, directori și profesori din șase școli din județ, printr-un proiect de acreditare ERASMUS+, la Budapesta
- Activități la Școala Gimnazială Dumitra în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN”. Inspectoratul Școlar Județean, lider de consorțiu!
- Activități la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.6 Bistriţa, în cadrul proiectului de acreditare „Edu Mobility Project BN”! Inspectoratul Școlar Județean, lider de consorțiu
- Primul an de acreditare ERASMUS, finalizat cu succes la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud
- Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, activități desfășurate în cadrul proiectului „Edu Mobility Project BN”
Adaugă comentariu nou