AGVPS prezintă: Marele jaf în dauna Federaţiei Române de Pescuit Sportiv

Marius Rus

Lovitura de teatru in pescuitul sportiv din Romania….razboiul continua intre AGVPS si FRPS .
Conform datelor furnizate de presedintele FRPS domnul Stefan Popescu codidianului nostru acesta arata faptul ca
, lucrurile nu stau deloc asa, iar părtile implicate stau pe maldăre de hârtii, unii cu nervii întinsi la maximum, altii tari pe pozitii, ceilalti doar ironici. Iată cum stau lucrurile: în urmă cu doi ani s-a înfiintat Federatia Română de pescuit Sportiv (FRPS), la Alba Iulia cu acte în regulă si Certificat de Identitate Sportivă (CIS) de la MTS. FRPS vrea si autorizatie de afiliere internatională, la Confederatia Internatională a Pescarilor Sportivi (CIPS). Operatiunea este absolut necesară pentru ca FRPS să se poată ocupa de organizarea competitiilor nationale si internationale. Cine îi împiedică? Stefan Popescu, presedintele FRPS spune că cea care întârzie afilierea la CIPS este Carmen Tocală, secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sporturilor. "Avem toate actele în regulă. Din iulie, anul trecut, CIPS solicită o hârtie de la MTS, prin care să se spună cine reprezintă pescuitul sportiv din România. Doamna Tocală a redactat acea hârtie, prin care FRPS este recunoscută oficial ca federatie reprezentativă pentru acest sport, a redactat-o dar nu vrea să o trimită. Eu ştiu că s-au dat garanţii de către MTS că nu o să trimită răspunsul. Când era ministru Bănicioiu, l-a chemat pe directorul de la direcţia de sport, a venit ăla cu dosarul şi Tocală şi-a cerut scuze şi a zis că nu ştia că a venit răspunsul şi că o să-l trimită de urgenţă, în condiţiile în care răspunsul era semnat de ea".
Nici de la momentul constituirii, FRPS nu a avut o viaţă mai uşoară cu autorităţile din domeniu. "Noi ne-am constituit în 2011, nu au avut ce să ne facă, nu au vrut să ne dea certificatul de identitate sportivă şi am atacat pe obligaţia de a face şi Curtea Supremă ne-a dat dreptate şi numai aşa ne-au dat documentele de recunoaştere, prin hotărârea ÎCCJ, irevocabilă, numărul 33 din 2011".
Potrivit cotidianului ziuanews.ro ,Popescu nu se lasă si promite dovezi privind tergiversarea de către MTS a recunoasterii FRPS în fata CIPS ca reprezentantă a României. Un document din 29 ianuarie 2014 spune clar că MTS are o corespondentă cu CIPS si după aprilie 2013. Despre acest act spune seful FRPS că este tinut la sertar si nu ajunge la CIPS! Favorizată, zice Popescu, este Asociatia Generală a Vânătorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS).
Despre mostenirea comunista si afacerile capitaliste AGVPS,spune presedintele federatiei , vrea să se substituie forului pe care el îl conduce, dar nu poate pentru că nu este structură sportivă. AGVPS, care a fost sau este legată de numele lui Ilie Sârbu, Adrian Năstase (fost presedinte de onoare) si Mugur Isărescu (actual presedinte onorific) figurează din inertie ca reprezentant al României la CIPS, pentru că până acum trei ani nu a existat o federatie de profil în România. De la înfiintarea FRPS lucrurile au fost tergiversaate, CIPS nu află ce se întâmmplă de fapt, iar lucrurile rămân împotmolite. Simtind pericolul si sesizând că statutul ei nu este în regulă, AGVPS încearcă să se transforme prin lege în federatie sportivă, după înfiintarea FRPS, dar lucrurile esuează, întrucât ambele camere, dar si Guvernul, au repins propunerea. AGVPS a mostenit după 1990 tot patrimoniul institutiei comuniste care se ocupa cu acelasi lucru si si-a schimbat statutul în repetate rânduri, fără să devină niciodată federatie sportiva.
„În 90 au fost desfiinţaţi prin HG şi s-au dus şi au înregistrat-o la registrul comerţului ca firmă şi în 2000 au făcut asociaţia şi au mers pe acelaşi cod fiscal şi când au văzut că i-am descoperit eu, s-au dus repede la tribunal şi s-au dat în judecată că din eroare materială au mers pe acelaşi cod.
Este o intervenţie politică din partea ăstora de la AGVPS. Pescuitul sportiv din România din studiile de piaţă pe care noi le-am făcut la interes naţional are un milion de practicanţi, asta devine de interes politic. Numai cotizaţiile se ridică cam la o sută de miliarde de lei pe an, bani vechi. Banii ăştia dispar, se duc pe o groază de chestii, AGVPS-ul este o puşculiţă pentru clasa politică, dacă se sparge buboiul ăsta, jumătate din Parlament trebuie să plece. Florin Iordache, deputatul, care este vicepreşedinte al AGVPS, bagă în Parlament un proiect care să îi favorizeze asociaţia la care este vicepreşedinte, numai că a fost aşa de grosolan, că ăştia au început să râdă şi a căzut. Nu e vorba de a sparge un monopol, ci de a pune pescuitul sportiv la locul lui, recunoscut ca ramură sportivă în România din 1938. În 1953, când au venit comuniştii, au fost desfiinţate toate asociaţiile de pescuit sportiv din România. Erau aproape 3.000 de organizaţii în toată ţara. Noi asta vrem să facem. Fiind asociaţie non profit, la asociaţie se dau bani,. Nu se iau bani. Preşedintele de la AGVPS Dolj avea 264 de milioane pe lună şi l-au dat afară vânătorii şi pescarii de acolo".
Teodor Bentu, vicepresedintele AGVPS si seful Comisiei de Competitii din asociatie, nu a dorit să comenteze subiectul, dar l-a ironizat pe Stefan Popescu: "E federatia lui Popescu? N-am stiut... credeam că este federatia României. Si-a făcut un statut de nu poate să-l dea nimeni jos, cinci ani nu-l clinteste nimeni!"
Miza care arde: Campionatul Mondial de Pescuit
În 2012, AGVPS, care nu mai trebuia să se ocupe de acest lucru, deoarece exista deja o federatie recunoscută în tară, devine parterner al Consiliului Judetean Constanta pentru organizarea CM de pescuit. Evenimentul este un succes fantastic, conditiile sunt excelente, România iese campioană mondială, dar modul în care s-au folosit 1,5 milioane de euro de la CJ îl stiu doar Nicusor Constantinescu (seful Consiliului Judetean), anchetat în prezent inclusiv pentru modul în care a cheltuit banii, si Florin Cârstocea.Acesta din urmă, un afacerist de anvergură din Constanta, a pus la dispozitie lacul de la Corbu, pe care s-a desfăsurat competitia, si a beneficiat de facilităti nesperate. FRPS vrea, pe bună dreptate, spune Popescu, să îsi intre în drepturi cât mai rapid si să organizeze CM de anul acesta, care va fi organizat tot în România! Pe 5 aprilie CIPS va organiza un Congres la care federatia poate fi afiliată în locul vetustei AGVPS. Asta dacă, bineînteles, MTS trimite actele necesare. Întrebat dacă echipele de pescuit sportiv trimise de AGVPS sunt primite la concursurile internaţionale, Popescu a răspuns tranşant: „Sunt primiţi la campionatele de afară, că ăia nu ştiu legile noastre. Normal, echipele reprezentative nu pot să plece din ţară decât cu autorizaţia emisă de Ministerul Tineretului şi Sportului, la cererea federaţiilor sportive naţionale. Ei au cerut acuma la minister să le dea autorizaţie, dar doamna Tocală nu le răspunde la scrisoare, eu am văzut răspunsul unde scria că federaţiile sportive pot să trimită loturi şi doamna Tocală nu le trimite răspunsul şi ăla merge pe acceptare tacită. Mie Tocală nu mi-a răspuns de 10 luni, de când îi tot scriu să răspundă federaţiilor internaţionale".
Ordonanţă preşedinţială plimbată prin instanţe
Oricum, pentru a-si proteja drepturile, FRPS a cerut instantelor de judecată, prin ordonantă presedintială, interzicerea organizării de către AGVPS a competitiilor sportive având ca scop selectionarea echipelor reprezentative cât si trimiterea acestora, în numele României, la Campionatele Mondiale si Campionatele Europene organizate sub egida CIPS. De asemenea, pentru organizarea neautorizată a CM din 2012, FRPS a cerut Judecătoriei Sectorului 2 Bucuresti dizolvarea AGVPS. Numai că ordonanţa preşedinţială şi urgenţa cu care aceasta ar trebui să se judece şi-au cam pierdut din însemnătate. Am cerut să le interzică să mai facă competiţii cu caracter oficial şi să mai trimită în numele României echipele reprezentative la competiţii internaţionale organizate de confederaţia internaţionala de pescuit sportiv, care este organism sportiv cu acte în regulă. Noi am depus-o la Alba Iulia, la Judecătorie, şi şi-a declinat competenţa si a trimis-o la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Ăsta trebuie să se judece în 10-15 zile. Noi mai avem pe rol un proces prin care le cerem desfiinţarea.

De peste 20 de ani, Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) este moşia lui Neculai Şelaru. Indiferent cine s-a aflat la guvernare, el tras sforile ca să rămână în fruntea asociaţiei, pe care a transformat-o în propria sa jucărie aducătoare de bani. Şi i-au intrat atât de mulţi bani în tolba sa din zestrea enormă a asociaţiei, încât acum AGVPS este în faliment. Trebuie precizat că în 1990, AGVPS avea în cont 90 de milioane de lei, echivalentul pe atunci a 500 de apartamente de patru camere în Capitală, dar şi fazanerie modernă, terenuri în intravilan, magazine de profil în toate oraşele reşedinţă de judeţ, un mare complex de producţie în Bucureşti şi cinci bazine piscicole. Mai mult, pe la sfârşitul anilor '90, atelierele unde se produceau atât vestimentaţie cât şi accesorii de vânătoare şi pescuit dar şi armurărie şi componente cartuş complex au fost falimentate de Şelaru pentru ca, ulterior, să fie transformate de către acesta, în parteneriat cu balerinul Florin Buzatu, într-un ansamblu rezidenţial de 44 de garsoniere şi trei apartamente de lux. Din această afacere, AGVPS va încasa prima chirie abia peste 15 ani. O altă metodă a lui Şelaru de înstrăinare a bunurilor asociaţiei a reprezentat-o licitaţiile trucate, printre care şi aceea în urma căreia s-au vândut armele de valoare din patrimoniul AGVPS şi astfel, cele mai multe a ajuns în posesia sa sau a apropiaţilor săi (A. Sarkany, L. Barbu, P.Creiveanu, Fl. Buzatu). Tot prin mai multe aranjamente regizate la atribuirea directă a fondurilor cinegetice, Şelaru şi-a dotat asociaţia sa („Codrul verde") cu cele mai bune terenuri de vânătoare din zona Braşovului. Ca urmare a spolierii cu bună ştiinţă a averii AGVPS de către Şelaru, situaţia financiară a asociaţiei s-a deteriorat de la an la an, ajungându-se la un moment dat ca în casierie să nu mai fie niciun leu. La acea vreme, Şelaru a scos din tolba sa, pe data de 27 octombrie 2010, un contract „salvator" de împrumut. „Eu Neculai Şelaru, în calitate de creditor, dau cu titlu de împrumut AGVPS din România suma de 300.000 lei, echivalentul sumei de 70.062, 36 euro, cursul BNR din ziua de 27.10.2010 (4,2819 lei/euro), sumă ce va fi restituită de către debitor în 10 tranşe egale, începând din data de 01.01.2011". Practic, Şelaru a împrumutat asociaţia pe care o conduce şi pe care a falimentat-o. Culmea este că împrumutul dat de Şelaru a fost gajat cu sediul AGVPS de pe Calea Moşilor, nr. 128 din Bucureşti! Dacă Şelaru era aşa de generos cu asociaţia de ce nu a gajat creditul cu cele şapte proprietăţi imobiliare ale sale din Braşov, Bucureşti, Mangalia şi Constanţa, cu zecile de hectare de pădure din judetul Buzău ori cu numeroasele terenuri si armele de vânătoare scumpe pe care le detine.
Sursa:Federatia Romana de Pescuit Sportiv

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5