Corespondenţă

Alături de Victor Ponta, 500 de bistriţeni, mândri că sunt români, pe Arena Naţională

Roşu, galben, albastru: pe haine, pe steaguri, în cugete, în simţiri. Motive populare, porturi pe măsură. Confeti, reprezentări în miniatură şi stilizări ale Coloanei Infinitului. Oda bucuriei, Hora Unirii, “Deşteaptă-te, române!” Fragmente din Brâncuşi, de folclor, de Tudor Gheorghe: “Acolo este ţara mea/ Şi neamul meu cel românesc/ Acolo eu să mor aş vrea/ Acolo vreau eu să trăiesc!” Pancarte, speranţe transpuse în cuvinte, stări de spirit: “Schimbare până la capăt”, “Mândri că suntem români”, “Preşedintele care uneşte”, “Hai unirea!”

Arena Naţională, 20 septembrie. Bucureşti. 70.000 de suflete. 41 judeţe de provenienţă. 500, din Bistriţa-Năsăud. Peste o sută, din zona Becleanului. Alături, primarul Nicolae Moldovan, deputatul Daniel Suciu, preşedintele CJ, Radu Moldovan, senatorul Ioan Deneş. În priveliştea de ansamblu, în arenă n-aveai unde arunca un ac. Scena se umple treptat-treptat: tineri cu tricouri în culori formând tricolorul, președintele PSD, Victor Ponta, împreună cu soția sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, vicepremierii Daniel Constantin (liderul PC) şi Gabriel Oprea (preşedinte UNPR), Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean, Rovana Plumb, Valeriu Zgonea, Lia Olguţa Vasilescu, Dan Șova, Gabriela Firea, Corina Crețu, Gabriela Szabo, Mihai Sturzu. Mesaje video de susţinere: președintele Parlamentului European, Martin Schulz, vice-cancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, președintele grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, premierii Belgiei, Serbiei, Slovaciei, Cehiei, Georgiei, Albaniei, lideri și miniștri PSD, actorii Radu Beligan și Marius Bodochi, fostul portar al echipei Steaua, Helmuth Duckadam. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, cu hainele-i caracteristice, alături de un grup de tinere.

În prim plan, sărbătoritul zilei, Victor Ponta, 42 de ani, “un român ca oricare altul”: "Ca mulți dintre dvs, sunt strănepotul unui român care în 1917 a cerut cetățenia română și a luptat alături de români pentru Marea Unire. Sunt nepotul unui preot care m-a învățat că este important să crezi într-un Dumnezeu, al ortodocșilor, al catolicilor, al musulmanilor (...), dar cel care crede în Dumnezeu este un om care se gândește cu grijă la alții. Sunt copilul unor părinți ca ai dvs, care au investit tot ce au avut în mine și în surorile mele, și tatăl unor copii pe care vreau să-i văd crescând în România, o țară mândră, puternică".

2 noiembrie, alegeri prezidenţiale. 16 noiembrie, foarte probabil, decizia finală. Început de drum spre Cotrocreni pentru actualul prim ministru, Victor Ponta. Zarurile au fost aruncate. Arena e plină. Spectacolul s-a inaugurat. Lupta continuă. Miza? România.

Revanşa celor 7,4 milioane de români

Că a sosit timpul schimbării, momentul ieşirii din epoca dezbinării, ca “să dăm ţării un altfel de preşedinte”, demn, “să unească o ţară”, “un preşedinte care să ştie să fie preşedinte”, “un preşedinte român pentru România” – a punctat în discursul de deschidere preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. “Suntem pe arena echipei naţionale, arena României, unde românii au jucat mereu acasă. Aici începem campania electorală şi de data aceasta vom juca la noi acasă, nu mai jucăm în deplasare, cum am jucat la referendum, vom juca la noi, unde Victor Ponta va câştiga la vot şi nu la masa verde. Acum vine revanşa celor 7,4 milioane de români", a compelat coordonatorul campaniei electorale pe care Victor Ponta o începe în cursa pentru preşedinţia României.

Dragă Victor,

Urându-i, sub apelativul “dragă Victor”, “victoria adevărată”, “nu a ta”, “ci a întregii naţiuni”, nu cea de acum, ci de la finalul mandatului, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat necesitatea unui altfel de preşedinte pentru România, echilibrat şi inteligent, cu bun simţ, educat, care să-şi iubească poporul şi ţara şi să fie de partea celor cârmuiţi. “Eu, unul, am credința certă, fără dubii, că Victor Ponta este omul care ne trebuie și de care, în general, țara are nevoie", a afirmat Oprescu, văzând în evenimentul de sâmbătă un început de drum nou, spre o Românie normală, puternică, pozitivă, respectată şi demnă.

Victor Ponta, “Vreau să ne schimbăm cu toţii, nu doar preşedintele”

“Vedeţi că iese soarele şi pe strada noastră? Vedeţi că iese soarele şi în ţara noastră?”, şi-a început discursul, Victor Ponta, cel care a devenit liderul PSD la doar 37 de ani şi cel mai tânăr prim ministru al ţării, la 39 de ani. “Vă daţi seama câte putem face dacă suntem uniţi?”, a întrebat retoric primul ministru, cel care la împlinirea vârstei de 42 de ani şi-a lansat oficial candidatura pentru preşedinţie, îndemnând la solidaritatea cu un proiect naţional extrem de dificil şi îndrăzneţ, dar realizabil: cel prin care România să fie ţara unde legea e pentru toţi, nu doar pentru cei slabi; cel capabil să aducă respect, iubire şi pace acolo unde a fost ceartă, ură şi dezbinare; cel în stare să dărmâme „zidurile construite între noi” - între Ardeal şi Muntenia, între Muntenia şi Moldova, între bogaţi şi săraci, între angajaţii de la stat şi cei din mediul privat, între tineri şi bătrâni ş.a.m.d. “Să dăm mâna peste aceste ziduri!”, “Să facem acea unire de care România are nevoie!”, “Să fim primul exemplu de iubire, toleranţă şi dialog!”, pentru o ţară mică, dar puternică, cea pe “care v-aţi dorit-o dintotdeauna”.
Schimbarea nu doar a unui sistem, ci a fiecăruia dintre noi, ideea de solidaritate în bine, îndemnul de a fi împreună, nu separaţi - căci unirea face construcţia durabilă, eficientă – redobândirea încrederii unul în altul, redarea mândriei de a fi roman, adică a valorilor alterate în ultimii 25 de ani, au fost alte aspecte principale pe care candidatul social-democrat le-a promovat în discursul de pe Arena Naţională:
“Mai avem 55 de zile şi încă o bătălie de câştigat şi vă chem pe toţi să pornim pe drumul schimbării, pe drumul spre marea unire a tuturor românilor”;
“Vreau să vă gândiţi la ceva ce am uitat în aceşti 25 de ani: că putem fi uniţi, să ne ajutam”; “Împreună putem să facem atât de multe lucruri pe care le facem doar separate, dacă avem grijă unul de altul şi noi toţi de fiecare. Vom avea liniştea şi siguranţa pe care ne-o dorim”; „Odată cu schimbarea preşedintelui nu se schimba doar regimul, se schimbă fiecare dintre cei 20 de milioane de români”;
“Sunt Victor Viorel Ponta. Vreau să fiu preşedintele românilor, al acelor români care sunt împreună, care au încredere, care sunt mândri şi care au speranţa că vor schimba ţara în bine. Vă chem să fiţi împreună alături de mine în această bătălie”;
“Cei care au făcut României rău vreau să plătească. Nu ca răzbunare, ci pentru că am promis dreptate până la capăt. Vreau să fie unire unde a fost dezbinare, unde a fost ură să fie respect şi iubire, unde a fost ceartă să fie pace. Am arătat în aceşti ani că pot să duc un război neîncetat împotriva unui regim, am rămas în picioare, sunt astăzi alături de voi şi astăzi simt că România are nevoie de pace, de unire. Vă cer sprijinul pentru a face marea unire de care România are nevoie!”;
“Nu am nimic de ascuns. Am multe lucruri de schimbat la mine inainte să vă cer să schimb ţara”.
“Astăzi, la 42 de ani, mă simt pregătit, am curajul, încrederea şi credinţă că, împreună cu dvs, pot fi preşedintele românilor, putem să facem acea mare schimbare pe care o aşteptăm. Vreau să fiu preşedintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la marea unire”; “Am dat înapoi pensii şi salarii, am redeschis spitale. Mai sunt multe lucruri de făcut, mai sunt mulţi oameni care suferă”; “Vă cer sprijinul pentru a face pace. Vă invit alături de mine în marea bătălie pentru unirea României”.
Un preşedinte al tuturor românilor, “al celor care mă sprijină şi al celor care nu mă sprijină”, aşa s-a declarat Victor Ponta în ceas aniversar, nu fără un moment al dezvăluirilor: “Îmi este teamă de un singur lucru: să nu vă dezamăgesc pe dumneavoastră, să nu vă înşel încrederea, să nu arăt că nu putem să schimbăm împreună România”.
Cât despre actualul şef de stat? “Vreau să spun că am învăţat ceva foarte important de la Traian Băsescu. Am învăţat ce să nu fac dacă ajung preşedintele României, cum să nu mă comport dacă dvs. veţi avea încrederea să îmi acordaţi această înaltă poziţie, am învăţat cum să nu fac de râs o ţară întreagă şi vreau să spun încă o dată că voi fi preşedintele care va arăta respect, care va putea să arate dialog, înţelegere! Vreau să fiu acel preşedinte cu care dvs puteţi să vă mândriţi. Dar vreau să ne schimbăm cu toţii, nu doar preşedintele, să fim încrezători, mândri! Vă rog şi vă cer să fiţi alături de mine în această mare schimbare a României” (Victor Ponta).

Comentarii

22/09/14 10:14
Vizitator

Lansarea candidaturii la presedintie a lui Victor Ponta a intrecut orice masura in materie de grotesc. Evenimentul ar putea fi denumit mai degraba evolutia lui Ponta de la micul Titilescu la micul Ceausescu. Pentru ca Ponta neavand idei personale incearca ori sa copieze (vezi plagiatul) ori sa imite ca in cazul acestui spectacol care semana leit cu "manifestarili" lui Ceausescu de pe stadionul 23 August din epoca de trista amintire. De altfel multi s-au aratat indignati de acest spectacol grotesc. Iata si opinia lui Traian Basescu :"Semăna leit cu ceea ce am văzut pe la Kim Jong-un şi care se pare că este extrem de atractiv pentru Ponta. Să faci de ziua ta o asemenea manifestare, arată că omul ăsta şi-a pierdut cumpătul şi controlul. Va fi vai de noi cu un preşedinte ca Ponta Kim Jong-un"

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5