Anul acesta, a crescut numărul comercianţilor din economia judeţului

Economia judeţului s-a mai întremat în acest an, comparativ cu anul trecut. Numărul comercianţilor a crescut uşor, semn că afacerile au început să se dezvolte. Totodată, numărul firmelor pentru care s-a solicitat suspendarea activităţilor şi dizolvarea este în continuă scădere. Bistriţenii au renunţat să-şi înfiinţeze societăţi comerciale, şi astfel şi-au derulat afacerile constituindu-se în întreprinderi individuale sau familiale.

Suspendări şi doar 16 dizolvări voluntare

În perioada ianuarie - octombrie, potrivit datelor oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), patronii bistriţeni au solicitat suspendarea activităţilor a 847 de firme, cu 967 de societăţi comerciale cu activitatea suspendată mai puţin, comparativ cu perioada similară din anul precedent. O scădere semnificativă a fost înregistrată şi în privinţa numărului societăţilor comerciale dizolvate voluntar.

Astfel, de la începutul anului şi până la finele lunii octombrie 2010, numărul dizolvărilor voluntare a fost de 16 de firme. În perioada corespunzătoare anului precedent, numărul societăţilor dizolvate voluntar a fost de 253. În schimb, a crescut numărul agenţilor economici radiaţi din registrul comerţului, în perioada analizată.

Dacă anul trecut numărul societăţilor comerciale radiate din registrul comerţului a fost de 659, în perioada similară a acestui an numărul firmelor radiate a fost de 2.274. O mare parte a acestor comercianţi au fost sancţionaţi cu radierea din cauză că nu şi-au exercitat dreptul de opţiune în una din formele prevăzute de OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale.

Numărul societăţilor comerciale, în scădere

Datele oferite de ONRC arată că, în Bistriţa-Năsăud, numărul înmatriculărilor de comercianţi a crescut, în perioada ianuarie - octombrie a acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2009.

Anul trecut au fost înmatriculaţi 1.519 de comercianţi, iar în acest an numărul acestora a crescut la 2.482. Dintre aceştia, 293 erau întreprinderi individuale, 1.683 - persoane fizice autorizate şi 389 - societăţi comerciale cu răspundere limitată.

În luna octombrie, opt agenţi economici au intrat sub incidenţa Legii 85/2009 privind insolvenţa. Luna trecută, judeţul Bistriţa-Năsăud număra 12.133 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, din care 5.268 erau persoane fizice autorizate şi 6.865 persoane juridice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5