De la începutul anului, peste 2.000 de firme radiate din Registrul Comerţului

Anul trecut, mii de firme au dispărut din peisajul economic din cauza fiscalităţii excesive şi a crizei economice. Anul acesta, însă, numărul firmelor care dau să moară a scăzut semnificativ.

Potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de la începutul anului şi până la finele lunii septembrie, numărul societăţilor comerciale pentru care s-a ales dizolvarea voluntară a scăzut semnificativ, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în perioada ianuarie - septembrie 2009, numărul firmelor dizolvate voluntar a fost de 252, anul acesta, în acelaşi interval de timp, numărul lor fiind doar de 15 firme dizolvate voluntar.

În schimb, a crescut spectaculos numărul radierilor din Registrul Comerţului, de la 618 de comercianţi radiaţi în ianuarie - septembrie 2009, la 2.253 de agenţi economici radiaţi în 2010, aceeaşi perioadă.

Explicaţia pentru numărul atât de mare de radieri din Registrul Comerţului este că aceşti comercianţi au fost sancţionaţi cu radierea din cauză că nu şi-au exercitat dreptul de opţiune în una din formele prevăzute de OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale. De asemenea, parte din aceste firme au fost radiate în acest an, după ce au intrat în dizolvare în anul precedent.

Totodată, în septembrie a fost înregistrată o creştere uşoară a numărului firmelor care au intrat sub incidenţa Legii 85/2009 privind insolvenţa, comparativ cu august. Luna trecută a fost declanşată procedura insolvenţei împotriva a 15 firme, în timp ce în august numărul acestora era de 13.

La sfârşitul lunii septembrie, numărul comercianţilor activi din punct de vedere juridic, din judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost de 10.956, din care 4.127 erau persoane fizice autorizate şi 6.829 persoane juridice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5