Peste 2.000 de firme radiate din Registrul Comerţului

Patronii continuă să-şi suspende activităţile firmelor pe care le deţin, chiar dacă numărul acestora nu este chiar foarte mare. Radierile au ajuns din urmă şi chiar au depăşit numărul suspendărilor de activitate. Economia judeţului nu dă semne de revenire, iar patronii spun că mediul de afaceri este din ce în ce mai vitreg continuării activităţilor.

Datele oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul bistriţenilor care au optat pentru suspendarea activităţilor firmelor pe care le deţineau a fost mai mic în perioada ianuarie - iulie a acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut.

Dacă în ianuarie - iulie 2009, numărul agenţilor economici cărora li s-a suspendat activitatea era de 1.149, în ianuarie - iulie 2010 numărul a scăzut la 695 de firme cu activitatea suspendată.

O situaţie similară este întâlnită şi în cazul dizolvărilor voluntare a firmelor, scăderea în perioada comparativă fiind de 226 de societăţi comerciale.

Astfel, în perioada ianuarie - iulie 2009, au fost dizolvate la cerere 239 de firme, în timp ce în acest an, în aceeaşi perioadă, numărul acestora a scăzut la 13.

În schimb, a crescut spectaculos numărul radierilor din Registrul Comerţului, de la 463 de comercianţi radiaţi în iulie 2009, la 2.168 de agenţi economici radiaţi în 2010.

Explicaţia pentru numărul atât de mare de radieri din Registrul Comerţului este că aceşti comercianţi au fost sancţionaţi cu radierea din cauză că nu şi-au exercitat dreptul de opţiune în una din formele prevăzute de OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale.

Datele oferite de ONRC arată că numărul agenţilor economici înmatriculaţi a scăzut cu 16 comercianţi, în perioada comparativă, de la 902 firme în ianuarie - iulie 2009, la 886 de societăţi în ianuarie - iulie 2010.

La sfârşitul lunii iulie, judeţul Bistriţa-Năsăud număra 10.762 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, din care 3.865 comercianţi erau constituiţi în persoane fizice autorizate, iar 6.897 persoane juridice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5