Bistriţenii preferă PFA-urile şi SRL-urile

59 de PFA-uri şi 120 de SRL-uri, înmatriculate în ianuarie şi februarie

Mediul de afaceri pare să ofere mai multe oportunităţi pentru desfăşurarea activităţilor, fapt care duce la încurajarea iniţierii de afaceri.

Comparativ cu anul trecut, când numărul societăţilor comerciale scădea drastic de la o lună la alta, anul acesta bistriţenii au prins mai mult curaj în a-şi înfiinţa societăţi comerciale în numele cărora să desfăşoare activităţi economice.

Spre deosebire de 2010, în acest an, numărul societăţilor comerciale nou înfiinţate a înregistrat o uşoară creştere, aceeaşi situaţie fiind înregistrată în privinţa numărului întreprinderilor individuale.

Potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele două luni ale acestui an, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost înmatriculaţi 231 de comercianţi.

În lunile ianuarie şi februarie 2011, au fost înmatriculate 6 întreprinderi familiale (IF), 44 de întreprinderi individuale (II) şi 59 de persoane fizice autorizate (PFA). În aceeaşi perioadă, au fost înmatriculate 120 de societăţi comerciale cu răspundere limitată (SRL), în creştere cu 44 SRL faţă de primele două luni ale anului precedent.

La finele lunii februarie, în judeţul Bistriţa-Năsăud erau evidenţiaţi 12.182 de comercianţi din care 5.328 erau persoane fizice autorizate (PFA) şi 6.854 persoane juridice.

Dacă numărul societăţilor nou înfiinţate este în creştere, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cel al firmelor înmatriculate în trecut. O parte a patronilor a recurs, în primele două luni ale acestui an, fie la suspendarea activităţilor pentru o perioadă de trei ani, fie la dizolvarea acestora. Cu toate acestea, numărul societăţilor comerciale aflate în această situaţie, în perioada ianuarie - februarie 2011, este cu mult mai mic faţă de cel înregistrat anul trecut.

Potrivit datelor ONRC, în judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioada de referinţă, au fost suspendate activităţile a 64 de firme, cu 112 de societăţi comerciale mai puţin faţă de perioada similară din 2010.

O scădere uşoară este evidenţiată şi în ceea ce priveşte numărul firmelor dizolvate voluntar, în perioada comparativă, de la o societate, în primele două luni ale lui 2011, la două societăţi comerciale în 2010.

În schimb, a crescut numărul firmelor radiate din Registrul Comerţului, de la 65, în primele două luni ale anului trecut, la 100 de societăţi comerciale în perioada corespunzătoare din 2011.

Totodată, în cele două luni trecute ale acestui an, în judeţul nostru, au fost înregistrate 55 de societăţi comerciale care au intrat sub incidenţa Legii 85/2009 privind insolvenţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5