APM B-N şi RoRec au premiat cele mai eco şcoli din Bistriţa-Năsăud. Şieuţul, premiul de excelenţă!

Palatul Culturii din Bistriţa a găzduit festivitatea de premiere a şcolilor implicate în proiectul de educaţie ecologică „Dă electrice la reciclat pentru un pământ curat!”, ediţia 2016-2017. Proiectul, organizat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec şi Inspectoratul Şcolar Judeţean a cuprins colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat, dar şi activităţi proprii (educative, practice şi de creaţie) pentru încurajarea obiceiului de a colecta baterii şi corpuri de iluminat.

         La festivitatea de premiere au participat prefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul Cristian Niculae, comisarul şef al Gărzii de Mediu – Gabriel Petraş, alături de şefii instituţiilor implicate direct, şi anume directorul executiv Sever Roman – APM B-N, inspectorul şcolar general – Camelia Tabără şi Mina Nedelea de la RoRec.

         „Vă premiem pentru activitatea voastră foarte frumoasă, care s-a desfăşurat de anul trecut din octombrie şi până acum. (...) Este un program educaţional de succes, care se află acum la a V-a ediţie şi vrem să vă informăm că în această ediţie s-au colectat peste 12 tone şi jumătate de baterii uzate, becuri consumate şi DEEE-uri”, a precizat, în debutul evenimentului, Sever Roman.

         Prefectul Ovidiu Frenţ a menţionat că această cantitate colectată de peste 12 tone înseamnă foarte mult „pentru sănătatea noastră şi a mediului înconjurător”. „Anul acesta, judeţul nostru pare să arate mai curat, mai frumos şi asta vi se datorează şi vouă. Sunt convins că dacă aţi început – şi este şi meritul cadrelor didactice şi al părinţilor -  înseamnă că voi deja creşteţi cu aceste valori care fac parte din civilizaţia noastră şi mă bucur că suntem într-un locaş de cultură pentru că este şi acesta un act de cultură, o cultură a comunităţii, a curăţeniei.  Stă în puterea voastră să faceţi o lume mai curată”, a declarat prefectul Frenţ.

         Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a punctat faptul că aceşti elevi eco înseamnă cetăţenii responsabili de mâine, iar sistemul de învăţământ are obligaţia de a configura astfel de valori. În context, viceprimarul Cristina Niculae a menţionat că elevii sunt premiaţi şi apreciaţi atât pentru activitatea lro din proiect, dar şi pentru faptul că iubesc şi respectă natura, în timp ce comisarul şef Gabriel Petraş a precizat că acest proiect uşurează munca de prevenţie, dar şi de sancţionare a comisarilor de mediu.

         Nu în ultimul rând, Mina Nedelea de la RoRec a menţionat că elevii sunt mesagerul care duc spre casele părinţilor ideea de colectare selectivă şi de reciclare şi doar aşa se poate porni spre „o Românie frumoasă, curată şi binecuvântată”. 

         Premiul de excelenţă a fost acordat Şcolii Gimnaziale Şieuţ, care s-a remarcat printr-o activitate civică extrem de consistentă, elevii umblând „din poartă-n poartă” cu fluturaşi pentru a-i convinge pe localnici să nu arunce la gunoi aceste deşeuri periculoase.

Au fost acordate 6 premii, constând în multifuncționale, pentru cea mai mare cantitate de deşeuri colectată (obţinută prin însumarea celor trei categorii de deşeuri colectate), pentru  Școala Gimnazială Căianu Mic - loc I, cu 1900 kg,  Liceul cu Program Sportiv Bistrița, loc. II, cu 1186 kg, Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița, loc. III, cu  977 kg, Școala Gimnazială  Șieu, loc. IV, cu 947 kg,  Școala Gimnazială  Dumitra, loc. V, cu 932 kg, Școala Gimnazială "Grigore Silași" Beclean, loc. VI, cu 847 kg,  dar şi patru premii, constând în multifuncționale, pentru pentru cea mai activă şi responsabilă unitate de învăţământ, acestea fiind: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița, Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița, Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații Bistriței și Liceul Tehnologic "Liviu Rebreanu" – Maieru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5