Aprofundarea relaţiei biserică – şcoală Concert pascal
O idee inedită au avut doamnele director de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din oraşul Năsăud, materializată printr-un concert de Paşti susţinut în Aula bătrânului liceu, la care au invitat foştii lor colegi de catedră, acum pensionari. În colaborare cu preoţii parohi Florin Rusu şi Lucian Greabu, profesoarele Steluţa Vâju (director), Anca Cârcu (adjunct) şi Speranţa Livia Baba (educativ) au invitat corul DEISIS al Bisericii Sfântul Nicolae, dirijat de prof. arhidiacon Cornel Pop, pentru a-i încânta şi bucura pe toţi cei prezenţi la concert.
Directorul Steluţa Vâju, emoţionată (cum de altfel au fost toţi cei care au răspuns invitaţiei) după un cuvânt de bun venit adresat celor din sală, care au răspuns invitaţiei conducerii liceului (administraţia oraşului avându-l „emisar” pe viceprimarul Ovidiu Maghiar) a predat microfonul părintelui Florin Rusu, care a făcut un scurt istoric al coralei, a cărei faimă a trecut de mult timp graniţele judeţului. Părintele Leon Pop, fost preot paroh la Catedrala năsăudeană, acum paroh în comuna natală, predând Religia în Colegiul „G. Coşbuc”, a vorbit extraordinar despre relaţia şcoală-biserică, modul de abordare în comun al acestora al existenţei: dinspre viitor spre prezent, ambele cultivând libertatea şi responsabilitatea. A amintit, de asemenea, despre faptul că în zidurile liceului există pietre din vechea biserică ce fiinţa în secolul XVI în parcul din centrul Năsăudului, dar care a fost dărâmată de cei care au ocupat, vremelnic, Ardealul. „Pietrele vibrează la auzul frumoaselor colinde… Sper ca viitorul acestui liceu să fie tot atât de bogat ca şi trecutul lui”, a încheiat preotul profesor Leon Pop.
Corala DEISIS a încântat cu repertoriul său de colinde cu tema învierii, alte cântece bisericeşti, încheind cu cele pe versurile lui Coşbuc („Mama, „Numai una”) şi „La mulţi ani!” la care li s-au alăturat şi spectatorii.
Alocuţiuni de suflet au susţinut şi prof. dr. Gheorghe Pleş (fost director al colegiului) care, cu nostalgie, a amintit că la sfârşitul anului se va alătura pensionarilor. În numele celor sărbătoriţi, care au primit din partea organizatoarelor flori şi mulţumiri, a vorbit prof. Maria Ursu. Dumneaei a încheiat cu un sfat adresat colegilor pensionari, spre hazul tuturor, dar care i-a pus puţin pe gânduri: „Noi, ar fi indicat să ştim ce, când şi cum să vorbim. Cu cât mai puţin cu atât mai bine…”.
Directorul Steluţa Vâju a promis repetarea de astfel de manifestări, amintind că luni, 2 mai, începând cu ora 17.00, tot aici, în Aula Colegiului Naţional „George Coşbuc” a avut loc Concertul de muzică clasică susţinut de baritonul Vasile Hojda, prim solist de operă, prof. univ. Ingrid Isolde Hojda – maestră pianistă şi prof. Darius Comes – violonist,
Astriştii prezenţi în sală, dar şi corul DEISIS, dedică reuşita evenimentului, jubileului de 150 de ani de la înfiinţarea Astrei (1861).
Adaugă comentariu nou