Tabla cu materii

Aroganța, aceeași

Virgil Raţiu

            * La nivelul politicii românești actuale se observă o serie de mișcări și practici „originale”. Adică, nimic nou.

            După alegerile europarlamentare și referendumul pentru reglarea unor legi din justiție, din 26 mai a.c., Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR+) au câștigat față de Partidul Social Democrat (PSD), prin aportul celor care au votat, un număr mare de electori. Majoritatea tineri. Până aici toate sunt bune și chiar minunate. Tot în acea perioadă, PSD a fost „decapitat” prin condamnarea la închisoare a liderului „celei mai mari formațiuni politice din România” în dosarul de matrapazlâcuri financiare practicate în județul Teleorman pe vremea când Liviu Dragnea era șeful Consililui Județean. Treaba asta nu a mai părut deloc minunată unei anumite părți de țară pedeserizate, însă adevărata năpasta a fost alta. Vreme de aproape trei ani, PSD în frunte cu L.D.&Co. au făcut din România o țară vulnerabilă mai ales în relațiile externe, în relațiile cu Uniunea Europeană. Au transformat România într-o țară cu o economie dezvoltată doar pe hârtie, prin declarații politice și administrative ale liderilor partidului de guvernământ, subjugată unor erori financiare la presiunea iresponsabilă a miniatrului Finanțelor, Teodorovici. L.D.&Co. au batjocorit România în numele evitării oricărui impact justițiar față de liderul PSD, cu metode arogante și tactici dictatoriale, cu sprijinul ministrului Justiției Toader, conjugate cu minciuna sfruntată și reaua credință față de propria țară, toate dirijate cu ajutorul Parlamentului (cu contribuția nocivă a ALDE Tăriceanu + UDMR!) și a Guvernului (guvernelor PSD de până acum).

            S-a întâmplat, însă, în marginea politicului de la noi, ceea ce era de neașteptat. PNL și USR s-au umflat în pene după aflarea rezultatelor alegerilor și referendumului, de părea că au câștigat luna de pe cer, câtă vreme victoria era temporală și doar pe hârtie, pentru că rezultatele scrutinurilor ajungeau oricum să fie dezbătute și validate de Parlament. PNL și USR nu au ținut cont de aceste evidențe. Au mizat pe chestia că PSD se va speria de mama focului și va renunța instantaneu la guvernare. PNL și USR au și început să se hârâiască între ele, ca niște neexperimentate formațiuni politice, manevrele lor dovedindu-se jalnice în ochii alegătorilor. Astăzi cred că în rândul alegătorilor dezamăgirea este bulversantă, întrucât liderii acestor două partide fac dovada încă o dată că nu cunosc jocul politic de pe poziția adversă. Liderii Ludovic Orban și Dan Barna au câștigat degraba recentele alegeri. Lipsit de orice har politic și administrativ, Orban visează să ajungă prim-ministru. Barna, însoțit de abilități abia învățate din mers, vânează, chipurile, să candideze la președinția României, fără să aibă o bază temeinică pe întreaga așa-numită opoziție politică. Cu alte cuvinte, se dedă la exerciții, ca și cum politica ar fi un experiment de laborator. Ponta, Tomac și Kelemen Hunor nu vor sta niciodată alături de ei pentru că nu au niciun interes să preia puterea politică și conducerea țării. Ponta, Tomac (alias Băsescu) și Hunor sunt reprezentați conjuncturali, care joacă precum balamaua, cum s-a mai spus de atâtea ori. UDMR face joc de balama politică de 30 de ani. Nu urmărește decât interese (firești, în politică) proprii, beneficii de pe poziții strict etnice, și visează Trianon 1920, noua trompetă a milenarismului găunos. (Doar scandalul politic pe seama morților de la Valea Uzului nu a fost iscat de români, ci de UDMR, în 1994!)

            În concluzie, să nu îmbătăm românii cu apă rece. PNL și USR nu au câștigat nimic. PSD, după cum s-a putut vedea, în ciuda tuturor, s-a consolidat rapid, devenind ori rămânând în comportament la fel de arogant ca înainte. PSD nu va ceda puterea pentru că deocamdată nu a pierdut-o. La masa verde a Parlamentului și Guvernului încă e așezat bine. Are cârma. În ceea ce privește pe prezidențiabilul de la Cotroceni, încă joacă pentru potul mare. Dar Iohannis însuși este un indecis. Atitidinea asta se deduce și din declarațiile didactice pe care le tot vehiculează pentru folosul mass-media. În rest, altceva, nici nu are rost să așteptăm. România încă este la cheremul PSD+ALDE Tăriceanu+UDMR, alți aroganți de tip politruc.

            * Nu știu cum se numesc producătorii de reclame și publicitate, dar multe dintre clipurile produse de acești „specialiști” sunt lipsite de orice fir logic și sunt contraproductive. Bunăoară, în campania de a atrage atenția că lipsa curățeniei și igienei dintr-o gospodărie favorizează răspândirea tuturor bolilor și dezvoltarea virușilor, un producător a imaginat cum dintr-un vas de toaletă în care omul își depune excrementele și urina, spre groaza tinerilor proprietari ai locuinței, se căznește să iasă afară un monstru burduhănos și verde, cu gura rânjită și ochii bulbucați, pornit vârtos să ocupe spațiul întregului apartament. După scena asta de groază, naratorul anunță mieros câte beneficii are pentru organism apa curată de la robinet. Mesajul a fost transmis, dar se pare că ținta igienizării generale a fost ratată. La vederea unei astfel de grozăvii filmate, de o vreme, mulți copii refuză cu încăpățânare să se mai așeze pe colacul vasului din baie, de frica monstrului (închipuit sub tot felul de înfățișări) care, cică, ar „avea locuința” în serpentina vasului de argilă poleită din toaleta locuinței.

            Mai rulează pe micile ecrane o serie întreagă de reclame pentru medicamente (ca la noi, la nimeni în lume!), în care soții iubitoare, soacre acre, bărbați viteji nevoie mare – fără nicio legătură cu medicina –, recomandă cu căldură edulcorantă utilizarea cutărui unguiet, ori îngurgitarea cutărei tablete etc., medicamente care îți diminuează durerea (orice fel de durere/disconfort), ca luate cu mâna. Se vede treaba că la nivel național avem de-a face cu serie întreagă de taumaturgi și iatromați, angajați pentru mediile farmaceutice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5