Artistul bistriţean SEVER MOLDOVAN expune la Palatul Culturii din Târgu-Mureş

Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filialele Targu Mureş si Bistriţa, organizează in sirul firesc al colaborării lor expoziţionale, la Galeria "Art Nouveau" din Palatul Culturii din Targu-Mureş, expoziţia de pictura si desen a artistului bistriţean SEVER MOLDOVAN. Expoziţia poarta titlul "Elegie in burgul gotic" si prezintă lucrări ce sunt rodul unei munci atente din atelier pe care artistul a desfăşurat-o in ultimii trei ani.
SEVER MOLDOVAN (născut la Telciu, judetul Bistrita-Nasaud in 1958) face prin expoziţia de acum un discurs vizual despre stilistica arhitecturii si a locuirii urbane. Poetica unei bune aşezări in burgul gotic primeşte in abordarea lui SEVER MOLDOVAN un ton elegiac.
Este cert ca artistul încearca sa facă o cuprindere mentala a locului si a locuirii autentice si poetice, iar imaginea locuirii in trecutul urban este supusa unei gramatici narative, care compune inedit imaginea unui oraş dincolo de familiarul simţului comun contemporan. Pictorul nu rescrie trecutul ci ii da doar aura. Pentru artist, trecutul este locul in care relaţia existentei cu sacrul nu este inca pierduta.
E un "timp circular" al locului structurat de o "axa mundi" căruia profanul zilei de astăzi ii fecundează si ii actualizează sensul.
Relaţia pamant locuit – om - Dumnezeire este readusa in atenţia ochiului de azi si a simţului comun contemporan.
Tema expoziţiei este de fapt răspunsul la întrebarea: - care sunt rădăcinile vieţii urbane pentru omul dezrădăcinat al zilelor de astăzi. Este o scriitura a mondernităţii înţeleasa ca ruptura, in raport cu "arhaicitatile" societatii tradiţionale.
Curatorul expoziţiei este criticul de arta OLIV MIRCEA.
Expoziţia va fi deschisa la Galeria "Art Nouveau" din Palatul Culturii din Targu Mureş incepand cu data de 3 august 2017.
Vernisajul se va desfăşura joi 3 august 2017, la ora 18°°

Comentarii

03/08/17 15:28
vizitator

Expozitia lui SEVER MOLDOVAN poarta titlul "Elegie in burgul gotic" si imaginea prezentata infatiseaza unul din pasajele medievale din Bistrita.
Conform dex , cuvantul ELEGIE defineste operă literară în versuri sau, rar, în proză, aparţinînd genului liric în care sînt exprimate sentimente de tristeţe, regret, jale, durere, melancolie.
Coincidenta sau nu, recent a aparut un articol intitulat "Balet printre rahați pe pasajele din Centrul Vechi al Bistriței" (http://www.bistriteanul.ro/balet-printre-rahati-pe-pasajele-din-centrul-...).
Acesta aduce aminte de o epigrama sugestiva a lui Pastorel Teodoreanu:

Voi, creatori ai artei pure,
Ce staţi acuma la pădure,
Să fiţi atenţi când vă plimbaţi
Să nu călcaţi în …ce creaţi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5