Astăzi, de la 12.30: Peste 250 de militari, 35 de mijloace tehnice, MIG-21 LANCER, elicoptere PUMA şi paraşutişti, într-o paradă militară de excepţie la Prundu Bârgăului

De la începutul anului 2018, personalul militar și civil al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a fost implicat proactiv în seria de manifestări cultural-comemorative dedicate Centenarului Marii Uniri organizate de reprezentanții autorităților publice locale în garnizoanele din jumătatea de nord a țării. În continuare, marcarea semnificației istorice a împlinirii primei sute de ani de la crearea României Mari va rămâne unul dintre obiectivele marii unități ce are comandamentul dispus la Cluj-Napoca.

Între activitățile importante viitoare din agenda diviziei se numără şi evenimentul intitulat „Centenarul Marii Uniri pe Valea Bârgăului” care va avea loc în data de 28 mai , începând cu ora 12.00, în comuna Prundu Bârgăului, anunţă Biroul informare și relații publice al comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 Astfel, la solicitarea primarului Doru Crișan adresată comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, în zona „Monumentul Eroilor”, pe șoseaua ce străbate centrul comunei și în zona stadionului „Heniu”, un număr de aproximativ 250 de militari și peste 35 de mijloace tehnice de luptă vor lua parte la activitățile comemorative și festive la care sunt așteptați locuitorii din întreaga Vale a Bârgăului, dar și oficialități județene și camarazi din alte structuri ale sistemului național de apărare, ordine publică și securitate din județul Bistrița-Năsăud. De asemenea, în programul manifestării, alături de efectivele și mijloacele Forțelor Terestre participante la sărbătoarea de la Prundu Bârgăului vor veni și cele ale Forțelor Aeriene, piloți și aeronave ale Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu”.

Programul sărbătorii „Centenarul Marii Uniri pe Valea Bârgăului” va debuta la ora 12.30, cu ceremonia militară la „Monumentul Eroilor”, şi anume prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național, depunerea de coroane de flori la monument și defilarea gărzii de onoare, concomitent cu zborul celulelor de MIG-21 LANCER prin defileul Bârgăului (ale Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu”). Detașamentul va fi constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (plutoane ale Batalioanelor 811 Infanterie „Dej” și 817 Artilerie „Petru Rareș”), reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și instrumentiști ai Muzicilor Militare reunite ale garnizoanelor Cluj-Napoca și Bistrița.

         La ora 12.45, va avea loc marșul infanteriei cu trecerea coloanei de militari și tehnică de luptă pe itinerarul Monumentul Eroilor – Primăria Prundu Bârgăului. Detașamentele sunt constituite din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (plutoane ale Batalioanelor 811 Infanterie „Dej” și 817 Artilerie „Petru Rareș”) și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne. Coloana de tehnică militară va fi alcătuită din TAB-uri (TAB-C 79, TAB B-33 ZIMBRU, TAB 77), vehicul de recuperare-evacuare, instalație de Aruncătoare Proiectile Reactive cal. 122 mm, complex antiaerian autopropulsat Ghepard 2x35 mm, aruncător cal. 120 mm, obuzier cal. 152 mm, tun cal. 100 mm, mașină de luptă rachete antiaeriene OSA-AKM etc.

De la ora 13.00, este programat ceremonia militară „România 100”, la stadionul „Heniu”, care va cuprinde onorul, saltul parașutiștilor militari (din Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”), purtători ai tricolorului național inscripționat „România 100”, din elicoptere IAR 330 PUMA  (din dotarea Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu”). În momentul aterizării parașutiștilor pe terenul de sport, instrumentiștii Muzicilor Militare reunite ale garnizoanelor Cluj-Napoca și Bistrița vor intona imnul național.D

După alocuțiunile oficialităților locale şi naționale, va fi premiat un  veteran de război din localitatea Prundu Bârgăului la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.

De la ora 14.10, pe terenul de sport al stadionului, se va desfăşura un exercițiu demonstrativ al cercetașilor Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, desantați din elicoptere ale Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, urmat de exercițiul demonstrativ al reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.

În zona din jurul stadionului „Heniu” și pe terenul cu gazon artificial va fi amenajată Expoziția statică de armament și tehnică de luptă. Aici vor putea fi vizionate zeci de echipamente militare din dotarea Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (TAB-uri, aquator, aruncătoare cal. 82 mm și cal. 120 mm, instalații AG-9, complex 9 K-111-FAGOT, dronă RAVEN, armament individual de infanterie, VAMTAC, echipament comunicații ARGUS, tanc T-55, robot EOD, obuzier cal. 152 mm, tun cal. 100mm etc.), Bazei 4 Logistice „Transilvania” (TAB 77 -TERA), Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” (complex antiaerian mașină de luptă OSA-AKM), Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” (instalație aruncătoare proiectile reactive cal. 122 mm), Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” (snowmobil, echipamente alpinism) și Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” (elicopter IAR 330 PUMA  și standuri cu tehnică și echipamente de aviație).

De la ora 14.45, pe stadion, va începe şi un spectacol de muzică de fanfară, populară și ușoară, Sunt invitați, alături de instrumentiștii Muzicilor Militare reunite ale garnizoanelor Cluj-Napoca și Bistrița, interpreții Ioan Dordoi, Felix Gălan, Radu Ciordaș, Ovidiu Purdea-Someș, Lucia Potra, Vasile Barboș și alții.

„Prin participarea militarilor Diviziei 4 Infanterie „Gemina” la evenimentul patriotic din pitoreasca localitate Prundu Bârgăului, dar și în alte unități administrative din zona de responsabilitate a diviziei, în funcție de solicitările autorităților publice locale, se urmărește extinderea activităților de reprezentare a Armatei României dincolo de marile garnizoane de dispunere la pace a unităților din compunere și onorarea, prin diverse activități festive și practic-aplicative (ceremonii militare, expoziții statice și exerciții demonstrative etc.), a tuturor cetățenilor români, indiferent de zona lor de domiciliu. Aniversarea Centenarului Marii Uniri oferă, în primul rând, prilejul întâlnirii românilor cu alți români, oriunde se simte românește, în onorul dat de armia română”, se arată în comunicatul trimis redacţiei de Biroul informare și relații publice al comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5