ASTRA Bârgău – Un nou cerc la Tiha. Felicitări directorului Nicoleta Șovrea!

Prof. Ioan Seni

Cu puțin timp în urmă (27 iun. 2024) se înființa încă un cerc al ASTREI Bârgăuane, la Tiha Bârgăului, unde, la Căminul cultural s-au întrunit un număr important de intelectuali ai satului în frunte cu dascălii și preoții din comună, prezent fiind și primarul Vasile Șut, reales de comunitatea sătească pentru încă un mandat.

Col. r. Ioan Cordovan, lider al ASTREI Josenii Bârgăului a prezentat un scurt material marcat de importante date istorice locale: „Tiha Bârgăului a fost atestată documentar încă din anul 1547 ca aparținând de Bârgăul de Sus.  În prezent, comuna are 2942 de gospodării în cinci sate, cu o populație de 6.652 persoane. Studiind prin arhivele bistrițene, am aflat că în anul 1892, figurau în calitate de membrii ASTRA: Ioan Dologa din Tiha Bârgăului, Ilarion Bosga și Amos Popescu din Prundu Bârgăului, Simeon Monda din Bistrița Bârgăului și Eliseu Dan din Josenii Bârgăului (Vezi și Revista „Transilvania”, anul XXIV, nr.12/1893. Istoria jud.B.N. în documente și texte. Editura Răsunetul 2001).

Eliseu Dan din Josenii Bârgăului, figura încă din anul 1891 ca membru în conducerea celui de-al XXIII-lea Despărțământ ASTRA „Bistrița”, condus de către Gavril Manu - președinte și dr. Gavril Tripon, ca secretar.

Exemplul înaintașilor îl putem relua astăzi mult mai ușor, prin mobilizarea noastră în condiții de reală libertate și democrație. Aici, la Tiha Bârgăului am descoperit-o pe distinsa dnă directoare a Școlii Gimnaziale din localitate, profesoara Nicoleta Șovrea, care vrea să înființeze Cercul ASTRA Tiha Bârgăului, în beneficiul mișcării astriste și al oamenilor din aceste sate.

Sunt convins că, odată înființat acest cerc, dna prof. Nicoleta Șovrea va face un voluntariat cultural, cu multă responsabilitate. Constituirea Cercului „ASTRA TIHA BÂRGĂULUI” este o inițiativă excelentă, care a pornit de fapt, de la dna prof. Nicoleta Șovrea, drept pentru care merită să o felicităm din tot sufletul. Este un lucru extraordinar să ai parte de oameni care, în aceste condiții nu tocmai prielnice pentru țară și lumea largă, cu derularea unor războaie la graniță, cu tot felul dc crize, pe toate palierele vieții economice și sociale, să vrea cineva să facă muncă de voluntariat în folosul oamenilor, prin intermediul Cercului ASTRA, care se va înființa astăzi în această comună. Marele nostru istoric, diplomat și om de stat, Nicolae Iorga, spunea că: „O națiune care nu-și respectă trecutul și obiceiurile creștine, un popor care-și pierde credința și nu cultivă iubirea față de moșie și strămoșii săi, este un popor condamnat la pieire.” Înființăm astăzi Cercul „ASTRA TIHA BÂRGĂULUI”, spre beneficiul cultural al oamenilor din întreaga comună. Pentru aceasta o rog pe distinsa dnă Nicoleta Șovrea să înceapă acțiunea de înscriere, urmând ca în partea finală să alegem și primul Comitet de Conducere al Cercului „ASTRA TIHA BÂRGĂULUI”, cu documente completate în 3 (trei) exemplare, din care 1 exemplar rămâne la Tiha Bârgăului, 1 exemplar se îndosariază la dosarul juridic de constituire al Asociației „Despărțământ ASTRA BÂRGĂU”, al treilea exemplar îl vom trimite la ASTRA Centrală SIBIU.

Urmează ca într-un timp rezonabil să înființăm: Cercul „ASTRA Prundu Bârgăului”, unde am mare speranță în nepoata d-lui ing. geolog, Nicolae Vrăjmaș. Dorim să înființăm și Cercul „ASTRA Bistrița-Bârgăului”, la acest cerc speranța îndreptându-se către P.C. Părinte dr.  Cornea Teodor.

Urmează să mai înființăm Cercul „ASTRA Bistrița” și Cercul „ASTRA Șieu”, răspunzând astfel chemării grupurilor de intelectuali din aceste localități. Au mai adus elogii intelectualilor din Tiha și preoții Ioan Nechita, Liviu Tomoroga, dr. Lidia Purghel, profesorii Nicoleta Șovrea, Gabriela Drăguș, Daniela Bruj și astriștii năsăudeni Ioan Seni, Ioan și Lucreția Mititean, Macedon Tofeni.

Un cuvânt ales și realist a avut primarul Vasile Șut, care-și dorește cu sinceritate ca prin Cercul ASTRA, viața Căminului Cultural să se îmbunătățească substanțial. În Comitetul Cercului ASTRA Tiha Bârgăului au fost aleși: ca președinte onorific – pr. Tomoroga Liviu Adrian, președinte executiv – prof. Nicoleta Șovrea, vicepreședinte – prof. Gabriela Drăguș, secretar – înv. Daniela Bruj, casier – educ. Ioana Serețan, membri în Comitet – Ioana Veturia Ursa și prof. Radu Teodor Morariu Ciot, director la Școala GImnazială Tureac. Părinții preoți prezenți la adunare au binecuvântat atât adunarea ASTREI, cât și masa asigurată pentru toți participanții.

Au fost felicitați și li s-a cântat LA MULȚI ANI astriștilor aniversați în luna iunie, pr. Ioan Nechita și d-na Livia Blaga.

Felicitări sincere bârgăuanilor care se dedică cu atâta zel unui scop atât de înalt – educația permanentă, atât pentru mai binele general, cât și pentru mai binele particular.

 

Comentarii

01/07/24 14:19
Cordovan

Multumesc redacției cotidianului Răsunetul și dlui prof. Senii Ioan pentru amănuntele redactate în materialul privind înființarea Cercului ASTRA Tiha Bârgăului. Noi nu facem altceva decât să convingem intelectualitatea din localitățile Văii Bârgăului și Văii Șieului faptul că ASTRA trebuie să se înființeze în fiecare sat, cătun, comună ori oraș pentru a readuce acel respect față de înaintașii noștri care, ne-a creat drumul spre democrația și libertatea de astăzi și respect față de valorile naționale ale culturii românești, ale respectului față de țară.
Cu tot respectul, I.Cordovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5