Bârgăul lui Tini Pavel

Scriitorul Mircea Gelu Buta, preocupat de readucerea în atenţia generaţiilor actuale a valorilor neamului, prezintă, la Editura Eikon, monografia Bârgăul lui Tini Pavel. Cartea este un omagiu adus marelui tenor Constantin Pavel, născut la Bistriţa Bârgăului, cel care pus piatra de temelie la Opera Română din Cluj-Napoca. În această carte, apărută sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură, ne întâlnim, pentru început, cu poveştile bătrânilor, doctorul Buta oglindind chipul bunicii lui, cea care la vârsta de 17 ani era adusă de unchiul ei, Constantin Pavel, la Viena. Aşa ne întâlnim, prin intermediul amintirilor de la bunica, cu atmosfera austriacă de la început de secol XX, când Constantin Pavel era în mare vogă. Prin strădania directorului Spitalului Judeţean, Mircea Gelu Buta, la Bistriţa Bârgăului, pe casa lui Constantin Pavel, s-a amplasat o placă comemorativă cu următorul înscris: „Constantin Pavel – 21 mai 1884 – 9 mai 1945, ctitorul Operei Naţionale Române din Cluj.

Mircea Gelu Buta s-a ocupat ca din acest an, în judeţul nostru, să răsune muzica cultă prin intermediul Zilelor Operei Române Constantin Pavel. Cartea descrie Bârgăul lui Tini Pavel, cu panorama superbă văzută de pe muntele Heniu sau Bistriciorul, cu dragostea oamenilor pentru pământ, cu şcoala în care a învăţat şi Constantin Pavel, avându-i ca învăţători pe Iacob Huanea, Eliseu Dan, Ilorion Bozga, Pavel Beşa. Apoi, popasul plin de nobleţe a poetului George Coşbuc împreună cu soţia şi băiatul pe Valea Bârgăului, întâmpinat cu mare drag de familia părintelui Zagrai. Poate una dintre cele mai importante părţi ale cărţii este dialogul dintre Mircea Gelu Buta şi profesorul Andrei Neuc, octogenar, descendent şi moştenitor al artistului, care rememorează clipele petrecute în calitate de elev la Bucureşti, unde a avut grijă de el maestrul Pavel.

Cartea inserează şi o serie de gânduri despre marele artist al românilor semnate de jurnalistul Niculae Vrăsmaş, secretarul de stat Vasile Timiş, prof. univ. dr. Adriana Bera, prorectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Florin Vasile Şomlea – consilier judeţean, arhid. Ioan Vrăsmaş, Vasile Bar – preşedinte Rotary Club, Constanţa Neuc – director Liceul „Radu Petrescu”, Gavril Ţărmure – manager Societatea de Concerte.

O carte scrisă cu sufletul, în care îl regăsim pe maestrul Constantin Pavel, cel care şi-a regăsit liniştea începând de anul trecut în cimitirul din Bistriţa Bârgăului, acasă, alături de părinţi. Pe copertă tronează o pictură semnată de tenor, acesta având valenţe şi în arta plastică. O lucrare spre bucuria generaţiilor următoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5