Beclean şi Cristeştii Ciceului, locaţii pentru reactoare nucleare?

Activiştii Greenpeace au demonstrat zilele trecute împotriva construirii unor noi reactoare pe teritoriul României. Aceştia au prezentat o hartă cu 102 localităţi propuse pentru amplasarea celei de-a doua centrale nucleare din ţara noastră, expunând un „zid comemorativ” cu denumirile localităţilor.

Pe această listă figurează şi două localităţi din Bistriţa-Năsăud, oraşul Beclean şi Cristeştii Ciceului (comuna Uriu), ca potenţiale amplasamente ale acestor centrale atomo-electrice. Lista a fost publicată pe site-ul cotidianului „Evenimentul zilei” şi reprezintă rezultatele unui studiu solicitat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru care a fost plătită suma 902.000 lei.

„Populaţia nu a fost întrebată dacă doreşte o nouă centrală nucleară, aşa cum prevăd normele internaţionale, însă acest lucru nu a stat nicidecum în calea alocării banilor pentru studiu. Studiul rezultat este secret şi a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obţine lista celor 102 localităţi. Restul studiului este ţinut în continuare sub cheie de către strategii naţionali ai energiei”, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. Potrivit aceleiaşi surse, dezastrul nuclear prin care trec locuitorii Japoniei este un semnal suficient de grav pentru a opri construirea de noi reactoare. „Aşa cum în România primim asigurări că tehnologia de la Cernavodă este una foarte sigură, au existat în trecut asigurări şi în privinţa tehnologiilor de la Cernobîl şi, mult mai recent, a celor japoneze. Nu putem fi de acord cu o strategie energetică bazată pe tehnologii periculoase pentru sănătate şi pentru mediu”, a mai precizat Cepraga.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5