Comuna Uriu, un etalon al modernizării şi europenizării

O comună frumoasă, cu oameni harnici şi pricepuţi, doritori de modernizare, înfrumuseţare, dezvoltare rapidă, care au ca ţintă dispariţia totală a diferenţelor dintre sat şi oraş şi care se aliniază pe drumul europenizării cu tot ce presupune acest fenomen, un etalon de urmat pentru alte localităţi din judeţ, cu realizări deosebite şi perspective de bun augur.

         Toate aceste deziderate s-au îndeplinit şi urmează să se finalizeze datorită unei echipe performante, ancorată în realitate, care ştie să se mobilizeze şi „să percuteze” atunci când trebuie, să acceseze fonduri europene, să se implice în elaborarea de proiecte, demararea şi finalizarea lor.

 

Conducerea performantă a comunei

 

         Omul care se implică în toate activităţile, gospodarul numărul unu al comunei, edilul care se zbate şi se mobilizează pentru proiecte viabile şi accesare fonduri europene este primarul Petru Şerban, un om titrat şi cu o vastă experienţă organizatorică şi arta de a lucra cu omul.

         Este secondat de un alt sufletist şi cu o viziune de adevărat gospodar, în persoana lui Gheorghe Oprea, viceprimar, a secretarului Cristian Spermezan, un specialist în domeniu, care alcătuiesc o echipă dinamică şi profesionistă.

         Sunt alături de ei, cu inima, sufletul şi cu votul pentru aprobarea obiectivelor propuse spre realizare cei din Consiliul Local Uriu alcătuit din aleşii: Vasile Spermezan, Cornel Urian, Valentin Suciu, Simion Moldovan, Ioan Borodi, Andrei Barta, Dorel Danci, Alexandru Moldovan, Csaba Kertesz, Traian Sekeli, Marius Câţcăuan şi Gheorghe Tiuş, oameni care ştiu şi trebuie să cupleze la greu pentru modernizarea comunei.

 

Buget echilibrat, mobilizator şi destinat investiţiilor

 

         Pentru anul 2014, factorii diriguitori au alcătuit un buget pentru comuna Uriu în valoare de 4950 mii lei, un buget mobilizator, echilibrat şi real în ceea ce priveşte potenţialul localităţii.

         Din suma totală, acest buget este distribuit astfel: 1200 mii lei revin Preventoriului Ilişua, 1750 mii lei pentru şcoli şi personal, inclusiv cheltuieli comunale, 2000 mii lei cheltuieli pentru Primărie, iar 500 mii lei sunt dirijate spre sectorul investiţii.

 

Investiţiile – prioritatea numărul unu – realizări şi finalizări

 

         Comuna Uriu se poate mândri cu o listă substanţială de investiţii, pe care le-a realizat şi au proiecte pentru anul 2014.

         Merită să enumerăm şi să scoatem în evidenţă frumoasele realizări:

         * Reabilitare Grădiniţa din Cristeştii Ciceului;

* Amenajare teren de sport la Şcoala Gimnazială cls. V-VIII din Uriu.

         * Extindere iluminat public în zona „Laburi”;

         * Construire pod peste râul Ştiubei, în localitatea Uriu;

         * Modificare reţea electrică din aerian în subteran în vederea construirii Căminului Cultural la Cristeştii Ciceului.

 

Investiţii din fonduri europene

 

         * În cadrul Măsurii 313 se va amenaja Punctul de Informare Turistică în satul Uriu, investiţie de 200.000 euro nerambursabili.

         Licitaţia s-a desfăşurat, urmează evaluarea câştigătorului şi se va demara investiţia.

         * În 17.03.2014, s-a semnat, la APDR Satu Mare, Contractul de finanţare pentru Parc în zona Sălii de Sport din Uriu, în valoare de 15.000 euro nerambursabili, în cadrul Centrului Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Ţinutul Haiducilor”.

         * În 16.04.2014 are loc, la Bucureşti, licitaţia pentru executarea lucrărilor de canalizare în satele Uriu, Cristeştii Ciceului şi Ilişua, care face parte din cadrul Masterplan-ului pentru apă şi canal la nivel judeţean, lucrarea demarând după aflarea câştigătorului licitaţiei.

         * După executarea acestei lucrări  din Masterplan, la nivelul comunei, se va trece la asfaltarea străzilor şi introducerea apei potabile în Hăşnaşu Ciceului.

 

Investiţii finalizate

 

         * În satele Uriu şi Cristeştii Ciceului s-a introdus gazul metan.

         * În Uriu, Cristeştii Ciceului şi Ilişia s-a realizat alimentarea cu apă potabilă pe toate străzile, populaţia fiind racordată la acest sistem.

 

Învăţământul – o prioritate pentru edilii comunei

 

         * La această dată, toate şcolile din comună sunt reabilitate, dispun de încălzire pe bază de centrală, posedă terenuri de sport moderne, inclusiv un teren de sport cu gazon sintetic la şcoala de la Cristeştii Ciceului.

         * Există o modernă Sală de Sport în localitatea Uriu.

         * Singurul obiectiv avut în vizor şi care se va materializa este Grădiniţa de la Uriu, există proiect pentru aceasta, iar Primăria a pus la dispoziţie terenul, urmând să demareze lucrarea cât de curând posibil.

         * Încadrare cu personal didactic este una foarte bună, toate cadrele didactice sunt calificate, titulare, bine pregătite profesional, buni psiho-pedagogi şi sunt acoperite toate catedrele.

 

Colaborare bună cu Poliţia şi Dispensarul Uman

 

         Primăria Uriu are o colaborare bună cu angajaţii Postului de Poliţie, care sunt permanent la datorie, conform statutului de poliţist.

         Dispensarul uman a fost reabilitat în 2013, este încadrat cu un medic de familie, un bun profesionist şi care-şi respectă programul.

 

Relaţiile privind cultele religioase

 

         Primăria Uriu a dat ajutor tuturor cultelor religioase pentru a-i sprijini în lucrări de investiţii cu bani alocaţi din bugetul local.

 

Campania de curăţenie de primăvară

 

         În cadrul campaniei de curăţenie de primăvară s-au efectuat acţiuni de igienizare pe DN 17 şi DJ 171 Uriu – Târlişua, inclusiv curăţarea cursului de apă de pe Valea Ilişua, urmând continuarea curăţirii albiei râului Someş.

 

Preocupări ale Primăriei şi ale Consiliului Local Uriu

 

         Principala preocupare a Primăriei şi Consiliului Local stă în întreţinerea permanentă a drumurilor comunale, prin pietruiri şi tasări, având pregătite proiecte de asfaltare a D.C. 36 Ilişua – Hăşmaş şi străzile în satele Ilişua, Cristeştii Ciceului şi Uriu, după realizarea canalizărilor aferente.

         Dorinţa edilului Petru Şerban, care a fost şi interlocutorul nostru, este de a realiza, cât mai curând posibil, proiectele propuse şi deservirea promptă a locuitorilor de către funcţionarii Primăriei, a problemelor ridicate de cetăţeni.

         La Uriu se munceşte, se gândeşte şi se finalizează proiecte europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5