Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, o instituţie vie

Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” organizează în fiecare săptămână expoziţii dedicate scriitorilor aniversaţi sau comemoraţi care, pe lângă expoziţiile permanente, îi aşteaptă pe cititori pentru a cunoaşte mai bine lumea cărţilor. Atât la Sala de lectură, cât şi la compartimentele „Împrumut pentru copii” şi „Împrumut pentru adulţi”, cererile pentru carte sunt mari, pragul bibliotecii fiind trecut zilnic de peste 100 de cititori.
Parteneriatele cu şcolile din Bistriţa şi judeţ asigură punţi de legătură între lumea cărţii şi elevi.
Casa Colecţiilor şi Documentelor de Patrimoniu se întregeşte cu colecţia donată de Monica Pillat. Zilele trecute a fost vernisată şi colecţia de acuarele Maria Pillat Brateş de către managerul instituţiei, Ioan Pintea, şi directorul Palatului Copiilor Bistriţa, doctor în arte Diana Morar. Expoziția "Pillat-o familie de colecție" a cuprins şi lansarea pliantului dedicat Mariei Pillat-Brateș, precum şi lecturi din Ion Pillat, Dinu Pillat, Monica Pillat. "Alegînd acuarela și rămînîndu-i credincioasă o viață, Maria Pillat-Brateș nu s-a lăsat timorată de prestigiul altor unelte și tipuri de culoare. Firea ei armonioasă și-a mărturisit însă, prin această alegere, temperamentul vital, arzător, febrilitatea impresiilor, viteza de reacție și de punere în operă, puterea de a imortaliza efemerul și senzația de o clipă, privirea și emoția acționînd ca un laser" (Doina Uricariu, Pictură și reverie, Universalia Publishers, 2006). Monica Pillat despre Maria Pillat-Brateș: "Nu uit cum o dată, cînd am intrat în odaia ei, am găsit-o cu capul în mîini, parcă deodată învinsă, pentru că trandafirul i se ofilise înainte de vreme, iar altădată se luminase de speranță, privind un mugure care se deșteptase miraculos în plină iarnă."
Ana Blandiana contribuie consistent la colecţia Bibliotecii, atât cu manuscrise, cum ar fi de la cea mai recentă carte „Sora lume”, cât şi cu o donaţie de carte.
RadioBiblioteca este un alt proiect ce s-a derulat la Clubul Cultural „CoşBook, având ca invitat pe Florin Săsărman. În colaborare cu Liceul „Radu Petrescu”, la Prundu Bârgăului a avut loc un eveniment dedicat scriitorului Radu Petrescu, în cadrul căreia, directorul Ioan Pintea a vorbit despre meteorologia lecturii şi a prezentat un catalog al lecturilor zilnice.
Instituţia a achiziţionat multe titluri de carte nouă, de asemenea, s-a primit carte din donaţii pentru BiblioBus din partea Asociaţiei ARCCA.
De la Editura Tipo Moldova s-au achiziţionat 200 de exemplare din Seria Mihai Eminescu ce conţin ediţiile publicate de la începuturi până astăzi.
Intenţia Bibliotecii este de a avea un colţ de carte franceză la zi, de asemenea, fiind în curs de achiziţionare şi literatură spaniolă, după modelul Raftului american.
BiblioBus-ul s-a deplasat pe Valea Tureacului, dar şi în alte zone ale judeţului. Fiecare dintre cititori primeşte din partea biliotecarilor câte o bulină cu mascota bibliotecii „Şoarecele de bibliotecă”. Cei care trec prin faţa bibliotecii pot viziona expoziţia stradală „Poeţi contemporani cu Eminescu”, realizată în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.
În colaborare cu CSEI „Lacrima”, a fost marcată Ziua Down. De remarcat că unele şcoli, cum este Colegiul „Andrei Mureşanu” îşi realizează evenimentele la Bibliotecă, amintind aici de întâlnirile Clubului de lectură.
Biblioteca a găzduit şi premierea concursului realizat de Fundaţia Culturală Cezara, condusă de scriitorul Valentin Marica.
La capitolul „Editări”, amintim „Romanele poeţilor” de Andrei Moldovan, „Inorog în iarnă” – David Dorian, Maximinian Menuț - "Literatura/ cultura dincolo de pandemie", dar şi publicaţii precum „Mişcarea literară”.
Biblioteca a fost prezentă şi la Zilele Caiete silvane unde directorul Ioan Pintea a lansat cărţile apărute în proiectul editorial. De menţionat şi întâlnirea de la Liceul Creştin Logos, în cadrul căreia Ioan Pintea a vorbit despre necesitatea lecturii.
Un panou cu numele scriitorilor şi a artiştilor plastici străjuieşte de acum în Cimitirul Ortodox, lângă mormântul lui Matei Eminescu. Biblioteca va amenaja un alt panou, la Cimitirul Evanghelic din centrul oraşului, care va menţiona numele celor care-şi duc aici somnul de veci şi care au contribuit la cultura bistriţeană, amintind pe Lucian Valea, Ioan Cutova, Valentin Raus, Ioan Ilieş, Tit Liviu Pop şi Dumitru Munteanu.
Proiectele Erasmus ce se derulează în judeţ aduc oaspeţi la Bibliotecă din ţările partenere ale şcolilor noastre, amintind aici Grecia, Lituania, Turcia. Aici trebuie punctată colaborarea foarte bună cu Palatul copiilor.
Săptămâna Naţională a Bibliotecilor s-a derulat la Memorialul Ipoteşti, unde Ioan Pintea a vorbit despre viitorul colecţiilor şi documentelor de patrimoniu. La capitolul „Lansări de carte” îi amintim pe scriitorii Gelu Vlaşin, Ana Paraschivescu şi Nicoleta Marini (Craiova), Valeriu Nicolae, Moshe B. Itzhaki ( împreună cu Itzhaki: Paul Farkaș, traducător, Noa Levin Hari, artist plastic, Radu Țuculescu, prozator). Un eveniment dedicat echipei de fotbal Gloria Bistrița, organizat de Rotary Club Bistrița în parteneriat cu Biblioteca Județeană George Coșbuc BN, lansarea de carte "Fotbalul prin amintiri", volum alcătuit de Mircea Gelu Buta. Nostalgii și aduceri aminte: Jean Pădureanu.
Biblioteca Judeţeană a fondat Biblioteca proaspăt inauguratei Şcoli Gimnaziale „Vasile Scurtu” din Parva. E în plină desfăşurare concursul dedicat elevilor ciclului primar „Prietenie pe o sfoară”, ajuns la ediţia a X-a. De asemenea, până pe 27 mai, elevii din clasele IIII-VIII sunt invitaţi să se înscrie la concursul de creaţie literară „Orizonturi”, premiile acordându-se pe 4 iunie, în prezenţa scriitoarei Ana Blandiana.
Un eveniment aparte a avut loc sub genericul „Memorial George Coşbuc”, în satul naşterii poetului, la Hordou, în colaborare cu Şcoala Gimnazială ce-i poartă numele. În pregătire este un eveniment dedicat scriitorilor aromâni ce au legătură cu judeţul nostru, Teohar Mihadaş şi Ioan Cutova. Cu acest prilej va fi lansată publicaţia „Profesorii aromâni trăitori în Bistriţa şi Năsăud” şi reeditarea anastatică a volumului de debut al scriitorului Ioan Cutova – „Cerc vicios”.
La finalul lunii, la Bistriţa şi Feldru, va fi marcat Centenarul Gavril Scridon, printre cărţile ce vor fi reeditate amintind şi Gavril Scridon – „George Coşbuc şi Ţara Năsăudului”. De asemenea, pentru prima dată, într-un proiect amplu, realizat în colaborare cu Biblioteca Academiei Române va fi editată corespondenţa George Coşbuc într-o ediţie îngrijită de Ioan Pintea, Ion Buzaşi şi Gabriela Dumitrescu.
Biblioteca va reedita şi „Pagini despre Coşbuc” – Alexandru Duţu.
Sunt doar o parte dintre proiectele Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, instituţie a cărţii, apreciată la nivel naţional prin multitudinea de evenimente de aici, dar şi prin valoarea cărţilor şi a documentelor de patrimoniu ce se află la Bistriţa şi care vor fi găzduite de Casa Colecţiilor.
Vă invităm să vizitaţi şi site-ul instituţiei bjbn.ro, de curând reconfigurat, unde găsiţi şi varianta scanată a unor cărţi rare. În parteneriat cu Protopopiatul Ortodox s-a început scanarea şi postarea, în Biblioteca Digitală, a cărţilor din fondul de patrimoniu al Protopopiatului.
Atât sediul central (luni-joi, orele 10-18, vineri, orele 8-16), aflat pe str. Alexandru Odobescu nr. 11, cât şi Casa Memorială „Andrei Mureşanu” (luni-vineri, orele 8-16), str. Andrei Mureşanu nr. 33, vă aşteaptă să le treceţi pragul pentru a vă bucura de lumea fascinantă a cărţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5