Biserica din Gersa, reabilitată cu fonduri europene

Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Gersa 1, comuna Rebrişoara va primi circa 1,8 milioane de lei fonduri structurale, pentru reabilitare.

Finanţarea a fost obţinută din fonduri structurale, investiţia în reabilitarea imobilului declarat monument istoric fiind calculată deja la peste 1.729.129,25 lei. Mai exact, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest a transmis acceptarea proiectului la finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007- 2013.

Vestea şi mai bună este că POR asigură finanţare nerambursabilă de 1.424.891,58 lei pentru această investiţie, iar Primăria Rebrişoara nu va fi obligată să participe decât cu o cofinanţare de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, precum şi cu plata cheltuielilor neeligibile (300.000 de lei).

Următoarele etape în derularea proiectului vizează evaluarea documentaţiei tehnice, care se va preda la ADR Nord Vest, parcurgerea procedurilor de licitaţie pentru desemnarea consultanţilor şi executanţilor şi demararea lucrărilor. Momentul startului nu a fost anunţat încă, fiind prea devreme pentru o astfel de dată.

Starea actuală

Biserica de lemn din localitatea Gersa, comuna Rebrişoara, a fost ridicată în 1721. Biserica are hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” şi se află pe noua listă a monumentelor istorice. Se păstrează icoane pe lemn şi sticlă din sec. XVIII - XIX, icoane împărăteşti şi icoanele prăznicare, ca şi numeroase icoane pe sticlă. Icoanele prăznicare sunt atribuite pictorului Toader Gherleanu, iar icoana Bunul Păstor este realizată de Vasilică din Cătina, care are o replică identică la Petriş, comuna Cetate, judeţul Bistriţa Năsăud. Scopul proiectului este de a introduce biserica de lemn din Gersa în circuitul turistic.

În Transilvania de Nord se află în acest moment în implementare, opt proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional în valoare totală de 240.363.220 euro, iar finanţarea nerambursabilă totală este de 189.964.644,5 euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5