Biserica Romano-Catolică Năsăud – în reabilitare

Aflată pe lista celor mai vechi clădiri din oraşul Năsăud, Biserica Romano-Catolică trece printr-un procedeu de reabilitare, prin grija enoriaşilor şi a preotului Attila Kiss. Spre uimirea tuturor, monumentul de arhitectură barocă, vechi de peste 250 de ani, nu este inclus în niciun patrimoniu naţional sau mondial UNESCO, fiind proprietate privată. O fi o „scăpare” a autorităţii locale sau nepăsare, indiferenţă faţă de istoria urbei?!
Primele înscrisuri referitoare la această biserică sunt cele ale capelanilor interimari ori alţi preoţi delegaţi care funcţionau pe lângă Regimentul II de graniţă înfiinţat în 1762, cu reşedinţa la Năsăud, unde s-a format şi centrul cultural-religios al ţinutului... Potrivit hronicului, în 1762 s-a clădit o casă pentru capelan, pentru ca apoi să se ridice şi biserica, pe frontispiciul căreia stă scris anul 1764.
Pe data de 23 iunie 1773, biserica a fost vizitată de împăratul Iosif al II-lea, căruia i se datorează şi numele unor localităţi. Aceasta, cu ocazia uneia din călătoriile sale pe plaiurile năsăudene când, impresionat fiind de asemănarea numelui localităţii Salva cu salutul latin „Salve” şi convins de originea romană a elementului autohton din principatul său transilvănean, a exclamat entuziast: „Salva (exact. Salve) Romuli parva nepos!”, adică „Salut, mică nepoată a lui Romulus!”.
Până acum s-a realizat acoperişul cu şindrilă (draniţă), lucrările fiind oprite din lipsă de bani. Urmează şi o reabilitare şi consolidare a interiorului după ce se vor mai găsi fonduri de la eventuali sponsori, deoarece comunitatea numără circa 50 de enoriaşi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5