Bistriţa-Năsăud a avut cea mai mare creştere a ratei şomajului în luna august. A ajuns la 4,38%

Toamna nu se numără doar bobocii, de ceva vreme numărăm şi şomerii. După ce, pe parcursul verii, rata şomajului coborât până la 3,88%, iată că absolvenţii şi lucrătorii din construcţii îngroaşă acum categoria celor care nu au un loc de muncă.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cea mai mare creştere a ratei şomajului, în luna august, s-a înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu 0,50 puncte procentuale. Nivelul acestui indicator a ajuns astfel la 4,38 procente, ce-i drept sub media naţională.

Practic, nu mai puţin de 662 persoane au venit, luna trecută, cu dosarul la AJOFM BN, în speranţa că îşi va găsi un loc de muncă sau că va primi indemnizaţie. Astfel, numărul total de şomeri, la finele lunii trecute, era de 5850 persoane, în proporţie aproape egală femei şi bărbaţi. Din totalul şomerilor înregistraţi, doar 2605 beneficiază de indemnizaţie, în timp ce peste 3200 persoane nu au acest venit.

În această perioadă, angajatorii bistriţeni oferă un număr de 188 posturi vacante, dintre care doar cinci sunt pentru cei cu studii superioare, mai exact tehnice. Cei cu studii medii sau diverse calificări pot opta pentru un post de agent vânzări, ajutor de bucătar, barman, brutar, bucătar, călcătoreasă, casier, cofetar, curier, dulgher, electrician, excavatorist, femeie de serviciu, lăcătuş mecanic, lucrător comercial, mecanic auto, ospătar, patiser, pompagiu, şofer, spălător vehicule, strungar, sudor, tâmplar sau zugrav. Există şi opt posturi pentru muncitori necalificaţi, fie în construcţii,fie în panificaţie sau asamblarea şi montarea pieselor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5