Bistriţa – Năsăud- Gyula, punţi de cultură românească
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
Ce poate fi mai frumos pentru români decât păstrarea tradiţiilor ancestrale moştenite de la bunii şi străbunii noştri. Şi când aduni în lada de zestre a sufletului comori care să îţi lumineze identitatea, nu poate fi decât un lucru îmbucurător.
Festivalul „La obârşii, la izvor” organizat de Episcopia Ortodoxă Română de la Gyula, Ungaria, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, a adus actul cultural în rândul comunităţilor româneşti din Ungaria. O acţiune impresionantă, la care au fost prezenţi Irene Comarovski, ambasadorul României în Ungaria, Ioan Fodoreanu, consul general al României la Gyula, primarul din Gyula-Perjesi Klara, directorul Liceului “Nicolae Bălcescu”-Maria Gurzău, părintele profesor rector Constantin Voicu din Sibiu, preoţii care aparţin episcopiei. Toate acţiunile au fost organizate şi coordonate impecabil de Prea Sfinţitul Siluan şi consilierul cultural preot Origen Sabău. Episcopul Siluan, părintele consilier Origen Sabău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu, scriitorul Ioan Pintea, şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, au semnat la Bistriţa, în urmă cu ceva timp, protocolul de colaborare culturală “Românii pentru români”.
Manifestarea a debutat cu slujba arhiereascvă de la Catedrala Ortodoxă Gyula, fiind oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PS Siluan, fiind părtaşi la cuvintele sfinte monahi şi monahii, autorităţi, delegaţia CJC BN, membrii ai ansamblurilor folclorice, enoiriaşi din comunităţile româneşti, care au venit cu mare drag, cu autocarele, ca într-un adevărat pelerinaj religios şi cultural. Pentru a păstra tradiţia de acasă Oana Hoza din Sângeorz Băi şi Maria Păvelean din Prundu Bârgăului, au interpretat pricesne de laudă întru cele cereşti, credincioşii lăcrimând la ascultarea glasurilor îngereşti. În Catedrala Ortodoxă PS Siluan a mulţumit Consiliului Judeţean şi Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud , delegaţiei bistriţenilor, pentru ajutorul cultural efectiv pe care îl acordă de atâta timp comunităţii româneşti din Ungaria.
După Sfânta Liturghie, la Liceul “Nicolae Bălcescu”, în primitoarea sală de spectacole, a avut loc un concert extraordinar. Sala a fost arhiplină, atât cu spectatori din Gyula, cât şi din Micherechi, Apateu, Cenad, Bătania, Szeged, Săcal, Bedeu, Pocei, Darvaş... Bistriţa a prezentat un concert de excepţie cântecele şi dansurile aducânt cele mai frumoase trăiri româneşti. Ansamblurile folclorice „Păuniţa” din Sângeorz Băi, coordonat de directorul Casei de Cultură, Florin Hodoroga şi „Plaiurile Bârgăului”, condus de directorul Căminului Cultural Prundu Bârgăului, Ioana Suciu, au adus dansuri populare din toate zonele ţării (Oaş, Moldova, Transilvania), fiind aplaudaţi minute în şir pentru bucuria oferită românilor. S-a evidenţiat în mod deosebit momentul de nuntă năsăudeană, cu toate riturile pe care le presupune cel mai frumos eveniment din viaţa ţăranului român. Au adus cântecul românesc: Oana Hoza, Maria Pavelean, dar şi instrumentiştii Dumitru Ciupa-taragot şi Ionică Moldovan-vioară, care a condus exemplar şi taraful tradiţional din Sângeorz Băi. Domnica Dologa, artist profesionist la “Dor românesc” a fascinat auditoriul, care o cunoştea deja prin prestigioasele premii obţinute, amintind aici doar Crizantema de Aur.
În deschiderea manifestărilor culturale PS Siluan a vorbit despre relaţia extraordinară dintre CJC şi Episcopia din Gyula, iar preotul şi cărturarul Ioan Pintea a apreciat faptul că Episcopia Ortodoxă din Ungaria este un colaborator ideal pentru un parteneriat cultural pe termen lung.
Delegaţia Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud a fost formată din scriitorul Ioan Pintea-şef serviciu, Dana Bonczidai, contabil-şef, Dana Szekely, referent cultural - cultura minorităţilor, Ioan Simionca, coregraful judeţului, Anca Rad, referent media, Constantin Şonfelean, administrator.
Delegaţia românească a vizitat reperele pe care comunitatea le are la Gyula, de la bustul prozatorului Liviu Rebreanu de la Catedrala Ortodoxă, la placa comemorativă de pe cazarma unde a fost militar marele scriitor, placa comemorativă a generalului George Pomuţ, catedrala şi şcoala românescă, adică zona românească din Gyula.
Pe site-ul său, jurnalistul Ovidiu Dan, sub genericul “Iar şi iară, la Gyula, ca la Mecca” spune: “au cântat dumnezeieşte şi au dansat artişti profesionişti din Ţara Năsăudului, coborâtori de la Coşbuc şi Rebreanu, feciori ca brazii şi fete vrednice de o vatră românească strămoşească, aşa cum vrednici de laudă se dovedesc a fi şi călăuzitorii lor întru cultură şi simţire românească… Prinţii şi prinţesele Ţării Năsăudului ne-au încântat şi vrăjit cu cântecele şi danţurile lor, scena s-a cutremurat sub picioarele lor, iar mesajul s-a aşezat drept la suflet, vioara, fluierul şi taragotul au sensibilizat până la lacrimi, de dor şi drag, picurând linişte în suflete. Au adus pe scenă „Nunta Zamfirei”, au nuntit şi au petrecut aşa cum au făcut-o bunicii şi străbunicii lor, potrivit obiceiurilor locului.”
Prea Sfinţitul Siluan: „Colaborarea noastră cu Bistriţa este mai veche, pe părintele Ioan Pintea întâlnindu-l de mai multe ori la diverse evenimente culturale, fiind un om al bisericii şi un om al culturii cu sufletul deschis faţă de noi. Este un om care a înţeles că este de dat o mână de ajutor pentru românii de aici, creând adevărate „Punţi”, după cum este şi titlul cărţii care vorbeşte despre colaborarea noastră. Am asistat la un program impresionant, împreună cu credincioşii din parohiile noastre bucurându-ne de clipele oferite de artişti. Spectacolul n-ar fi fost cu putinţă fără sprijinul gratuit al directorului Centrului Judeţean pentru Cultură BN Nicolae Gălăţean şi al colaboratorilor dumnealui. Costu-mele care au acoperit toate zonele ţării, valoarea interpreţilor, au adus un regal cum nu se întâmplă des să vedem aici departe de casă. Mulţumim din suflet pentru aceste clipe de sărbătoare”.
Preot Origen Sabău, consilier cultural: „Manifestarea „La obârşii, la izvor” se doreşte a fi o redeşteptare a membrilor comunităţilor româneşti din Ungaria spre cultura românească, spre tradiţiile şi valoriile culturale strămoşeşti prin activitatea desfăşurată de biserică, prin colaborarea directă cu centrele culturale din România şi în special cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin sprijinul acordat de directorul Nicolae Gălăţean şi părintele Ioan Pintea, care ne-au întins o mână de ajutor spre a împlini acest deziderat al episcopiei spre folosul tuturor. Vreau să mulţumesc în numele enoriaşilor bisericii noastre şi a preoţilor care au colaborat la realizarea acestor manifestări domnilor Nicolae Gălăţean şi Ioan Pintea şi tuturor colaboratorilor din CJC, mulţumiri din suflet artiştilor care au încântat publicul din ungaria pentru excepţionala prestaţie, stâmpărând dorul de portul popular românesc, dorul de muzica strămoşească, dragostea de limbă şi bucuria de a fi împreună cu românii din ţară.”
Nicolae Gălăţean, director Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: “Întrucât până acum au fost mai multe delegaţii din Ungaria la Bistriţa, am trimis şi noi o delegaţie mai consistentă care să exploreze toate posibilităţile de colaborare culturală şi parteneriat cultural cu comunităţile din Ungaria şi cu Episcopia Ortodoxă Română de aici. Rămân în continuare cu convingerea că diaspora română poate avea un rol foarte important în promovarea virtuţilor şi calităţilor poporului român. Legătura cu românii care trăiesc în alte teritorii trebuie să fie în primul rând o legătură de suflet pe care credinţa comunităţii în ortodoxie şi într-o cultură unitară a tuturor românilor trebuie să-i dea o permanenţă şi un sentiment de unitate naţională. Reprezentanţii culturali ai judeţului nostru prezenţi în Ungaria au etalat nu numai inestimabilul tezaur al culturii româneşti, ci şi sufletul generos al acestui neam. Participarea CJC la manifestările cultural-religioase de la Gyula se înscrie de fapt, într-un efort colectiv al Transilvaniei de a păstra legătura cu românii din Ungaria”.
Ioan Pintea, şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: „Comunităţile româneşti din Ungaria şi instituţiile culturale de aici au nevoie de ajutorul şi sprijinul nostru permanent. Sunt sigur că tot ceea ce face Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud pentru românii de dincolo de graniţe nu e o favoare, ci e mai degrabă datorie şi responsabilitate. Grigore Vieru, la o întâlnire asemănătoare cu cea din Ungaria spunea: Să nu ne uitaţi! Românii din Ungaria ne cer acelaşi lucru. Important e ca instituţiile culturale româneşti să promoveze proiecte viabile şi să sprijine şi să susţină nemijlocit acţiunile culturale pe care instituţiile din aceste comunităţi le iniţiază”.
Adaugă comentariu nou