Episcopul Siluan al românilor din Ungaria, la Bistriţa

“Doresc bistriţenilor să fie mereu aproape de biserică”

Episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, PS Siluan Mănuilă, a oficiat duminică, 15 februarie 2009, Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul “Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa. Profitând de acest prilej, PS a acordat, în exclusivitate, un interviu ziarului “Răsunetul”.

-Pentru început, aş dori părinte episcop, să prezentaţi Eparhia pe care o păstoriţi în Ungaria.

-Eparhia noastră a fost înfiinţată în anul 1946 în forma actuală, dar parohii şi comunităţi româneşti există de multe secole, de când lumea. Avem şi mărturii istorice despre acestea, din anul 1652 când era pomenit un episcop ce i-a dat titulatura de Lipova şi Gyula, care demonstrează că parohiile şi comunităţile româneşti sunt mult mai vechi. La un moment dat, parohiile noastre aparţineau atât de Episcopia Oradiei, cât şi de cea a Aradului, iar după 1920 au rămas, oarecum izolate, au funcţionat în continuare ca şi parohii, preoţii lor fiind în dependenţă juridică şi canonică de episcopii din România, care au dorit să aibă şi o structură bisericească a lor proprie. În 1946, după mai multe încercări şi reuniuni ale preoţilor şi protopopilor, a avut loc Congresul Naţional Bisericesc al Românilor din Ungaria, care a hotărât înfiinţarea Episcopiei, în martie 1946. În 1950 a fost recunoscută de Sfântul Sinod. Doar în anul 1999 a putut fi instalat primul episcop, în persoana PS Sofronie, actualmente episcop de Oradea. În 11 martie 2008, Adunarea Eparhială m-a ales, în unanimitate de voturi, episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. În prezent, avem un număr de 21 de parohii împărţite în trei protopopiate, aparţinem canonic de Mitropolia Banatului. Suntem câteva mii de români care trăim în jurul graniţei.

-Cum se implică Biserica pentru păstrarea tradiţiilor de neam şi limbă, pentru conservarea moştenirii strămoşeşti?

-Biserica este, în primul rând, foarte aproape de sufletul oamenilor, chiar dacă sunt mai puţini, ei vin cu drag la slujbele religioase, care se fac în limba română, cu toate că în unele parohii limba de comunicare a oamenilor este maghiara. Unii cunosc mai puţin româna sau chiar deloc. Biserica a păstrat bunul obicei de a sluji şi de a conserva limba română. Noi păstrăm legătura cu toate instituţiile româneşti şi organizăm chiar şi programe în comun. Apoi, prin manifestările ce le organizăm la nivel de episcopie, dar şi la nivel parohial. De pildă, Festivalul de Păstrare a Tradiţiilor Populare Româneşti, unde s-au adunat românii la Centrul Cultural Românesc din Gyula, oraş în care se află sediile principalelor instituţii româneşti. Se află aici sediul Autoguvernării pe Ţară a Românilor, a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, este un Centru de informare şi documentare, liceul românesc şi şcoala generală. La liceu există o sală, un centru cultural român unde se organizează diferite manifestări cu participarea şi a românilor din România.

-Cu ce probleme se confruntă Biserica Ortodoxă Română din Ungaria?

-Din păcate, ne confruntăm cu multe probleme, suntem o comunitate, cu credincioşi mai puţini, dintre care mulţi sunt în vârstă şi nu au putere financiară de a susţine funcţionarea normală a parohiilor şi a episcopiei. Dacă nu am avea sprijinul statului maghiar şi al statului român, ne-ar fi foarte greu. Avem nevoie de fonduri, am primit ceva, dar nu sunt suficiente şi ne descurcăm destul de greu. Problema locaşurilor de cult este foarte importantă, şi Catedrala are nevoie de lucrări de restaurare. Deşi nu s-au ridicat biserici noi, unele s-au înfrumuseţat, s-au restaurat. La Budapesta nu avem o biserică propriu-zisă, ci slujim într-o capelă ce funcţionează într-un imobil cedat Bisericii de mai bine de 100 de ani de Fundaţia Gojdu. În anul 2008 am primit o sumă frumoasă de bani din partea României, care a făcut posibilă restaurarea unei părţi din această clădire.

-Sunteţi pentru prima dată la Bistriţa, şi ca atare vă rugăm să transmiteţi un cuvânt, un gând bistriţenilor şi nu numai lor.

-Am mai trecut prin Bistriţa, dar în postura aceasta, de episcop, sunt pentru prima dată. Am slujit împreună la această frumoasă biserică prin mijlocirea părintelui Ioan Pintea, care este persoana de legătură între românii din Ungaria şi cei de aici şi am rămas cu o impresie cu totul deosebită, minunată. Mă bucur că din câte am văzut astăzi la Bistriţa, oamenii sunt credincioşi şi credinţa se păstrează la toate nivelurile. Am văzut în biserică mulţi copii, care au stat atât de frumos şi de cuminţi. Copiii au nevoie de multă grijă, de multă dragoste, de mult ajutor şi sprijin din partea noastră, a părinţilor. Doresc bistriţenilor să fie mereu aproape de biserică, să rămână în continuare în biserică pentru că aceasta le va fi de cel mai mare folos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5