Bistriţa-Năsăud, pe locul 15 în clasamentul judeţelor unde se trăieşte cel mai bine

Bucureştenii suferă de toate bolile civilizaţiei: sunt cei mai stresaţi dintre români, au cel mai agitat ritm de viaţă şi sunt cei mai mari consumatori de fast food. În Capitală găseşti cea mai mare poluare cu noxe de trafic, cele mai multe cazuri de epuizare prin muncă şi multe altele. Statistica arată însă că, în pofida tuturor acestor neajunsuri, bucureştenii trăiesc cel mai mult.

Au cea mai mare durata de viaţă din România, cu o medie de 74,7 ani, în timp ce locuitorii din judeţul Satu Mare au o durată de viaţă cu opt ani mai scurtă decât media pe ţară, conform datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică.

În ceea ce priveşte judeţul Bistriţa-Năsăud, durata medie de viaţă a locuitorilor de aici este de 73,3 ani, aici intrând ambele sexe, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. În mediul urban, femeile au o durată medie de viaţă de 77 de ani, în timp ce bărbaţii doar 70,8 ani. În mediul rural, durata de viaţă este de 76 de ani la femei şi 69,7 ani la bărbaţi.

Studiile de specialitate au demonstrat legătura directă dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor şi indicatorii stării de sănătate a populaţiei, printre care şi speranţa de viaţă la naştere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viaţă mai sănătos, bani mai mulţi pentru sănătate şi vacanţe.

Cel mai puţin trăiesc locuitorii din vestul şi nord-vestul ţării, unde media este de 72,4 ani. Aici apare mai întâi o problemă general valabilă pentru regiune – comportamentul alimentar total nesănătos.

Localnicii cred ca mănâncă bine, spun medicii, în realitate, mâncărurile lor tradiţionale sunt chiar mai periculoase decât cele de la fast food: grăsimi de porc, cu o componenţă lipidică mare (cârnaţi, şuncă, untură), prăjeli, afumături, condimente în exces (piper şi boia iute). Asta duce la hipertensiune arterială, cardiopatii ischemice, infarct. Pe scurt, boli cardiovasculare, adică principala cauza a deceselor evitabile din România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5