Problemele învăţământului la început de an şcolar

În bancă, 177 zile lucrătoare

Anul şcolar care a debutat la 13 septembrie (sperăm să fie unul cu noroc), va fi mai lung cu 4 zile decât cei anteriori. Elevii vor fi la şcoală, la cursuri, vreme de 36 săptămâni, adică 177 zile lucrătoare. Ultima zi de şcoală va fi 17 iunie 2011. Elevii claselor terminale vor încheia cursurile mai repede, când anume, urmează să stabilească Ministerul Educaţiei.

Manuale gratuite

Elevii claselor I-X vor primi, în acest an, manuale gratuite, dintre care 20% vor fi noi, a promis ministrul de resort. De asemenea, tot pentru ajutorarea elevilor, 125.000 vor fi cuprinşi în programul „Bani de liceu”, suma fiind de 180 lei lunar pentru fiecare elev cuprins în programul respectiv.

35 preşcolari într-o grupă

În învăţământul preşcolar frecvenţa este foarte mare. Multe grădiniţe, în special din mediul urban, au grupe de câte 35 de copii, aproape dublu faţă de norma stabilită de lege. O grupă nu ar trebui să aibă, potrivit regulamentelor, mai mult de 20 copii. Ce fel de educaţie se poate face şi, mai ales, cum reuşesc educatoarele să supravegheze un aşa număr mare de copii, este o problemă la care cineva ar trebui să răspundă.

Un profesor, 6,9 lei/oră

Unii profesori au renunţat să mai predea la catedră din cauza salariului foarte mic, preferând ori să plece în străinătate, ori să lucreze în altă parte. În învăţământ, venitul net pe oră este de 6,9 lei, mai mic faţă de cei ce se ocupă de colectarea deşeurilor. Potrivit unui raport al INS (Statistică), înainte de reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, un profesor încasa pe oră 9,12 lei, iar după reducere a ajuns la cifra menţionată mai sus.

Proteste, concedieri

Faţă de situaţia în care se află învăţământul românesc (4,5% din PIB fiind alocat acestui sector considerat prioritar), deşi reglementările în vigoare prevăd 6% din PIB, membrii FSLI şi ai FEN au anunţat că vor începe protestele cu data de 5 octombrie în faţa Palatului Cotroceni. De la 1 septembrie, 10.000 angajaţi ai Ministerului Educaţiei vor fi concediaţi. Profesorii spun că după reducerea cu 25% a salariilor, la care se adaugă celelalte tăieri şi avantaje avute, scăderea veniturilor poate ajunge şi la 50%.

Şcoli necorespunzătoare

Potrivit datelor oficiale, peste 10% din elevii ţării, adică 400.000, vor învăţa şi în acest an în şcoli necorespunzătoare şi neautorizate sanitar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5