Festival des Films Très Courts/ filme de scurt metraj/ - la final

Bistriţeanul Sorin Gabriel Aruştei, pe Locul I cu filmul „Evoluţie”

A 14-a ediţie a acestui prestigios eveniment cinematografic, ce se desfăşoară în prima parte a lunii mai în toată lumea, s-a derulat în acest an, pentru a doua oară şi la Bistriţa. Parteneriatul dintre cele trei instituţii - Primăria municipiului Bistriţa – aceasta a finanţat întregul proiect – Inspectoratul şcolar judeţean Bistriţa-Năsăud şi UBB Cluj-Napoca – Extensia Bistriţa – a funcţionat corect. Tinerii amatori de filme „ cu mesaj” au putut viziona, în perioada 3-5 mai, în condiţii excelente( în Aula magna a UBB- Extensia Bistriţa), peste 200 de scurt metraje.
Raportat la prima experienţă, cea de anul trecut, sunt de remarcat două aspecte. Primul se referă la calitatea şi diversitatea creaţiilor cinematografice, net superioară şi cu siguranţă mai interesantă. Cel de-al doilea vizează publicul, mai numeros ca în 2011 şi mult mai „specializat”. Este vorba de fani ai lumii imaginii, de la fotografie şi până la pelicula de autor. Au fost în total peste 110 spectatori şi, semnificativ, din aceştia 84 care au dorit să-şi exprime votul atât la secţiunea română cât şi la cea internaţională. S-a votat, altfel spus, în cunoştinţă de cauză şi cu mult interes. O menţiune specială merită elevii din clasele terminale din municipiu şi studenţii facultăţilor din Extensia Bistriţa, alături de colegii lor de generaţie, repet, pasionaţi ai domeniului, veniţi din Năsăud, Prundu Bârgăului şi chiar Beclean.
Iată rezultatele votului 2012 de la Bistriţa: I. Secţiunea naţională – Locul I - filmul „Evoluţie”, realizat de bistriţeanul Sorin Gabriel Aruştei; Locul II – „Cap” şi III – pelicula „Spiriduşii din Carpaţi”. La selecţia internaţională - Locul I – filmul englez – „Timeline”; locul II – „Fallen”/USA/ , iar locul III, la egalitate de voturi, două pelicule: „0507”/GB/, şi „Murmuration”/tot Anglia/. Nici de această dată nu au fost filme documentare ci artistice, de scurt metraj, dar de un profund şi sensibil mesaj! Premiul publicului din România – pentru selecţia naţională – va fi cunoscut în data de 20 mai 2012 pe site-ul www.trescourt.ro, iar cel acordat de publicul fără frontiere – pentru selecţia mondială – va fi dat publicităţii în 16 mai 2012, pe site-ul www.trescourt.com şi pe www.trescourt.ro.
Nutrind speranţa că celor prezenţi le-a plăcut şi că vor face la rândul lor o popularizare corespunzătoare festivalului, exprimăm sincere mulţumiri tuturor celor ce şi-au adus aportul la reuşita manifestării, în numele celor trei instituţii organizatoare, Primăria municipiului Bistriţa, Extensia Bistriţa a UBB- Cluj Napoca şi Inspectorul şcolar judeţean Bistriţa-Năsăud. A fost vorba de voluntariat şi benevolat pentru că vizionarea a fost gratuită. Aducem de asemenea mulţumiri tuturor reprezentanţilor mass-mediei locale care ne-au ajutat substanţial în popularizarea festivalului.
Cu îmbunătăţirile de rigoare vă invităm şi în 2013 la a treia ediţie des FILMS TRES COURTS în municipiul Bistriţa.

Mircea Seleuşan
Inspector şcolar de limbi moderne – ISJ BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5