Bobocii de la „Liviu Rebreanu” îşi cunosc drepturile de cetăţean european

Campania Comisiei Europene, derulată sub egida „Cetăţenia europeană… Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!”, a ajuns ieri la Bistriţa, reprezentanţii Fundaţiei „Familia şi ocrotirea copilului” şi ai Consiliului Judeţean avându-i ca invitaţi pe elevii clasei a IX-a F de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, coordonaţi de directorul educativ Andreea Jarda. În faţa Palatului administrativ, promotorii proiectului au amenajat un stand unde, pe parcursul întregii zile, au rulat o serie de spoturi despre drepturile pe care le au românii în calitatea lor de cetăţeni europeni. De asemenea, au fost distribuite broşuri, postere, dar şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Elevii de la „Liviu Rebreanu” au participat şi la o serie de concursuri interactive, dovedind că ştiu care sunt beneficiile, dar şi îndatoririle statutului de cetăţean european. „Voi sunteţi viitorul Uniunii Europene.

Voi veţi garanta valoarea poporului român în spaţiul european”, le-a transmis participanţilor preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu.

Orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene este şi cetăţean al Uniunii Europene şi beneficiază de drepturi specifice. Acest lucru implică dreptul de a vota şi a candida la alegerile locale şi europene în statul membru în care cetăţeanul rezidă, chiar dacă acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o bună administraţie a instituţiilor europene şi accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European şi de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituţiilor europene; dreptul la protecţia consulară în orice stat membru UE, în cazul unor probleme întâlnite într-un stat în care ţara nu este reprezentată. În concluzie, acest lucru implică dreptul de a circula şi de a rezida liber, oriunde în cadrul Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5