Europenii sunt conştienţi de drepturile lor, dar nu ştiu întotdeauna ce presupun acestea

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană, la 20 de ani de la crearea cetățeniei UE, europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor, dar nu știu întotdeauna ce anume presupun acestea, ne comunică Roxana Morea, consilier de presă – reprezentanţa Comisiei Europene în România.

81% dintre respondenți știu că, pe lângă propria naționalitate, au statutul de cetățeni ai UE. Cu toate acestea, numai 36% dintre persoanele care au răspuns la sondaj se consideră bine informate în legătură cu drepturile aferente cetățeniei UE. Europenii își cunosc cel mai bine dreptul la liberă circulație (88%) și dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (8 %). În același timp, două treimi (67%) dintre persoanele chestionate consideră că libera circulație a persoanelor în cadrul UE aduce avantaje economice țării lor.

Sondajul este publicat în timp ce Parlamentul European şi Comisia Europeana au organizat o audiere comuna pentru a discuta despre drepturile cetăţenilor europeni. Discutiile vor constitui o sursa de inspiraţie pentru elaborarea viitorului raport al Comisiei privind cetăţenia UE, care urmăreşte să abordeze obstacolele cu care se confrunta cetăţenii UE în exercitarea drepturilor lor. Raportul, care ar trebui să fie publicat la 8 mai, va formula o serie de iniţiative care vor contribui la punerea în practică a acestor drepturi, în cadrul Anului european al cetăţenilor 2013.

,,Datorită cetăţeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht şi a cărei a 20-a aniversare se sărbătoreşte în acest an, toti resortisanţii celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetăţeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la libera circulaţie şi sedere pe teritoriul UE, dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene în ţara de reşedinţă, dreptul de a beneficia de protecţie consulară în străinătate în aceleaşi condiţii ca resortisanţii unui alt stat membru atunci când ţara lor de origine nu este reprezentată şi dreptul de a înainta petiţii Parlamentului European şi de a se adresa Ombudsmanului European şi instituţiilor UE. Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetăţean european, însă de multe ori oamenii nu ştiu de existenţa lor. Anul european al cetăţenilor are drept scop explicarea acestor drepturi şi garantarea faptului că cetăţenii le cunosc şi nu întâmpină dificultăţi în exercitarea lor”, ne-a precizat Roxana Morea.

În 2013, pe parcursul Anului european al cetăţenilor, Comisia va publica un al doilea raport privind cetăţenia UE, care va face bilanţul celor 25 de acţiuni propuse in 2010 şi va prezenta noi actiuni-cheie pentru viitor în vederea eliminării obstacolelor care continuă sa împiedice cetăţenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetăţeni ai UE.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5