Alegerile Europarlamentare 2014 – când şi cum votăm

Unul dintre principiile fundamentale ale democraţiilor moderne este principiul reprezentativităţii, care presupune manifestarea voinţei suverane a poporului în alegerea, prin vot, a celor care să-l reprezinte şi conducă.

La nivelul Uniunii Europene, singurul organism reprezentativ ales prin vot de către cetăţeni este Parlamentul European. Începând cu anul 1979, membrii Parlamentului sunt aleşi direct de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene prin vot liber şi secret. Dreptul este reglementat în tratate şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene care prevede că “orice cetăţean al Uniunii are dreptul de a alege şi de a fi ales în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, în statul membru în care acesta îşi are reşedinţa, în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii acestui stat”. Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani.

Anul 2014 reprezintă un an electoral pentru întreaga Uniune Europeană, în perioada 22 – 25 mai fiind programate alegerile pentru viitorul Parlament. Acesta va întruni 751 de deputaţi, fiecare dintre cele 28 de state având, conform tratatelor, un anumit număr de reprezentanţi în Parlamentul European, de la 6 membri pentru Malta, Luxemburg şi Estonia, la 96 pentru Germania. Cetăţenii români îi vor alege, pe 25 mai 2014, pe cei 32 de reprezentanţi ai României în forul legislativ al Uniunii Europene.

Fiecare stat membru decide cu privire la modul în care sunt organizate alegerile pe teritoriul său, circumscripţiile, orarul şi tipul de vot (pe liste închise sau pe liste deschise), conform legislaţiei naţionale, aplicând însă, aceleaşi reguli democratice: egalitatea între sexe şi votul secret, direct pentru un mandat de deputat de 5 ani, care se poate reînnoi. În toate statele membre, cetăţenii au drept de vot de la 18 ani, cu excepţia Austriei, stat în care se poate vota de la 16 ani.

În România, nu este necesară înregistrarea prealabilă a alegătorilor. Pentru exercitarea dreptului de a vota, cetăţenii cu drept de vot trebuie să se prezinte la secţia de votare cu un act de identitate asupra lor. Aici vor primi un buletin de vot care este declarat valabil dacă ştampila este plasată de alegători pe una dintre listele propuse. Dacă ştampila este pusă în afara chenarului, dacă atinge linia sau dacă este pusă pe mai multe liste, buletinul de vot se anulează.

Pentru alegerile din 25 mai 2014, 15 formaţiuni politice din România au depus liste de candidaţi, acestora alăturându-se un număr de 11 candidaţi independenţi.
Importanţa alegerilor pentru Parlamentul European din acest an este deosebită atât din perspectiva legitimizării structurilor instituţionale ale Uniunii Europene de către cetăţenii statelor membre, în contextul în care există anumite tensiuni, întreținute de formaţiunile “eurosceptice”, cât şi datorită faptului că pentru prima dată în istoria Uniunii, cetăţenii europeni aleg indirect conducerea executivă UE. În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Parlamentul este cel care „alege” președintele Comisiei, prin urmare, candidatul la funcția de președinte al Comisiei Europene pentru următorii 5 ani, nominalizat de partidele politice care depun liste pentru aceste alegeri, va trebui aprobat de noul Parlament.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa (www.europedirectbistrita.ro)

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5