Parlamentul European şi Alegerile Europarlamentare 2014 (I)

Anul 2014 este unul de referinţă pentru istoria Parlamentului European, alegerile europene din luna mai fiind considerate cele mai importante alegeri de până acum.
Ele le vor permite alegătorilor să evalueze eforturile depuse de liderii Uniunii Europene pentru a face faţă crizei economice şi să decidă direcţia în care doresc să meargă Europa în următorii cinci ani.

Mai mult decât atât, acestea vor fi primele alegeri desfăşurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competenţe Parlamentului European. O noutate majoră introdusă de tratat este că, pentru prima dată, nominalizarea de către statele membre a preşedintelui Comisiei Europene care îi va succeda în funcţie lui José Manuel Barroso, în toamna anului 2014, va trebui să ţină seama de rezultatul alegerilor europene. În conformitate cu tratatul, Parlamentul este cel care „alege” preşedintele Comisiei, prin urmare, candidatul la această funcţie va trebui aprobat de noul Parlament. Având în vedere acest lucru, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privinţa candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.

Alegătorii români se vor prezenta la urne la data de 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de deputaţi români din totalul de deputaţi în Parlamentul European.
Centrul Europe Direct Bistriţa şi-a propus ca, în cadrul mai multor articole, să ofere cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud, posibilitatea de a se informa cu privire la rolul Parlamentului European şi importanţa exercitării dreptului de a vota la alegerile europene care vor urma.
Importanţa Parlamentului European vine din faptul că, împreună cu Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene, decide cu privire la legislaţia şi politicile Uniunii, cele trei instituţii fiind denumite “triunghiul decizional”.

Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct de către cetăţeni.
Istoria Parlamentului European se confundă cu cea a Uniunii. Parlamentul European există încă din 1952, schimbându-şi însă, pe parcurs titulatura, de la Adunarea Comună la Adunarea Parlamentara Europeană şi din 1962, la Parlamentul European.

Dacă până în 1979 membrii lui erau numiţi de către parlamentele statelor membre, începând din acel an deputaţii în Parlamentul European sunt aleşi direct de către cetăţenii Uniunii Europene, prin vot liber şi secret.

Fiecare stat membru hotărăşte cu privire la modul de desfăşurare a alegerilor pe teritoriul sau, aplicând, însă, aceleaşi reguli democratice: egalitatea între sexe şi votul secret, direct. În toate statele membre, cetăţenii au drept de vot la 18 ani, cu excepţia Austriei, stat în care se poate vota de la 16 ani.
Alegerile pentru Parlamentul European au loc, o dată la 5 ani, ultimele alegeri fiind organizate în anul 2009.

Elena-Maria Bărbos
Manager executiv
Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5