Parlamentul European şi Alegerile Europarlamentare 2014 (II)

Alegerile europene din mai 2014 vor oferi alegătorilor şansa de a influenţa viitoarea orientare politică a Uniunii Europene atunci când îi vor vota pe cei 751 de deputaţi în Parlamentul European, care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani. Aceasta pentru că, Parlamentul European joacă un rol activ în elaborarea legislaţiei care are un impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, ca de exemplu, legislaţia privind protecţia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea şanselor, transportul, libera circulaţie a lucrătorilor, capitalurilor, mărfurilor şi serviciilor etc., şi este consultat într-un număr limitat de domenii.

Odată ce sunt aleşi, deputaţii se organizează în grupuri politice în funcţie de afinităţile lor politice, pentru a apăra mai bine interesele celor care i-au mandatat. În vederea pregătirii şedinţelor, deputaţii se constituie în comisii, specializate pe anumite domenii.

Lucrările Parlamentului sunt conduse de Preşedinte, ales dintre deputaţi, prin vot secret. Candidatul care obţine majoritatea absolută a voturilor este ales Preşedinte. Mandatul Preşedintelui este de doi ani si jumătate (o jumătate de legislatură) şi poate fi reînnoit. Preşedintele coordonează toate lucrările Parlamentului, se asigură de respectarea Regulamentului de procedură al Parlamentului şi de buna desfăşurare a tuturor activităţilor acestei instituţii. El are şi rolul de reprezentant al acestei instituţii în relaţiile externe şi cu celelalte instituţii ale Uniunii.

Parlamentul European îndeplineşte trei funcţii principale: de adoptare şi modificare a legilor europene, de adoptare şi control al finanţelor publice şi de control democratic al celorlalte instituţii europene.

De-a lungul ultimelor decenii, puterea Parlamentului European a crescut în mod constant, în prezent, acesta exercitând rolul de co-legislator: marea majoritate a legilor europene sunt adoptate în comun de către Parlamentul European şi o altă instituţie importantă a Uniunii - Consiliul Uniunii Europene (sau Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene), alcătuit din miniştrii Guvernelor statelor membre.

De asemenea, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene constituie împreună autoritatea bugetară a Uniunii Europene, care stabileşte, în fiecare an, cheltuielile şi veniturile acesteia, adică bugetul anual al Uniunii. Procedura de examinare şi apoi de adoptare a bugetului are loc din luna iunie până la sfârşitul lunii decembrie.

Deciziile Parlamentului şi Consiliului în privinţa cheltuielilor şi a veniturilor anuale trebuie să se încadreze în limitele de cheltuieli anuale prevăzute în planul financiar pe termen lung al Uniunii Europene, şi anume cadrul financiar multianual, negociat o dată la şapte ani.

Elena-Maria Bărbos
Manager executiv
Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5