Brâul Maicii Domnului a ajuns la Maieru. Primarul Vasile Borş: Să fiţi sănătoşi şi frumoşi la suflet!

          Timp de trei zile, comuna Maieru este în sărbătoare, mii de oameni fiind aşteptaţi să ajungă la evenimentele pregătite de administraţia locală. Vineri dimineaţa, zeci de credincioşi le-au primnit pe măicuţele de la Mănăstirea Phanaghia Xenia – Kato Xenia din Grecia care a adus Brâul Maicii Domnului. Acesta a fost aşezat spre închinare în curtea Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, fiind oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, un cuvânt de bun venit fiind adresat pelerinilor de preotul Dan Cismaş şi primarul Vasile Borş.

          Astăzi, de la ora 17.00, se va citi Acatistul Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, iar de la ora 20.00 se va oficia Taina Sfântului Maslu.

          Înainte de debutul manifestărilor, am discutat preţ de câteva minute cu primarul Vasile Borş despre însemnătatea Sărbătorii măierenilor.

          Rep.: - Domnule primar Vasile Borş, iată că a venit în sfârşit momentul pentru care vă pregătiţi de mai multe luni de zile, Marea Sărbătoare a Măierenilor. Care este scopul acestei manifestări de trei zile, un maraton pentru suflet şi pentru a ne bucura?

          Vasile Borş: - Scopul acestei manifestări este, să spunem aşa, axat pe trei paliere. Orice biserică ce este pe care o avem în mijlocul comunităţii noastre, mă refer la clădire, pentru că o biserică este şi cea vie, trebuie, din când în când, reînnoită. Aşa cum omul îşi schimbă haina şi o reînnoieşte, aşa şi biserica trebuie reînnoită. În acest sens, în 2017 şi anul acesta am reuşit să facem o serie de lucrări la Biserica cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, din centrul Maierului, care este de mărimea unei catedrale, atât din banii enoriaşilor, cât şi din bugetul Consiliului Local.

          Ţinând cont că anul acesta este un an aniversar pentru toţi românii, 100 de ani de la Marea Unire, încercăm, prin construirea acestui monument în faţa bisericii şi în apropierea Primăriei, să readucem în conştiinţa poporului, nu numai din Maieru, ci a tuturor celor din judeţ şi a tuturor românilor, că cineva a luptat, s-a sacrificat pentru fiecare palmă de pământ din această ţară. La noi, în ultimii ani, a cam dispărut noţiunea de patriotism şi ne-am pământul străinilor pentru un pumn de bani, ceea ce nu este corect, adică acest lucru înseamnă că nu-i respectăm pe cei ce au căzut la datorie. A trebuit şi aici, la Maieru, să tragem un semnal de alarmă în acest sens. Cred că şi în şcoli va trebui din nou să se cultive patriotismul, dar şi din familie. Când copilul începe să vorbească, mamele ar trebui să le spună despre aceste lucruri.

          Al treilea eveniment va fi unul cultural, cu muzică populară pentru a nu pierde contactul cu tradiţiile, muzică patriotică, pentru a reînvia ceea ce trebuie în sufletele oamenilor şi, bineînţeles, şi muzică uşoară. După cum ştiţi, la Maieru nu facem în fiecare an Zilele Maierului sau Zilele măierenilor, facem câte un eveniment prin care legăm mai multe obiective, mai multe realizări pe care le avem, la 4-5-6 ani. În rest, am mai avut anumite spectacole, dar care au fost caritabile, pentru a ajuta pe cineva.

          Rep.: - De ce Sava Negrean Brudaşcu, de ce Andra, de ce nume aşa mari?

          Vasile Borş: - Sava Negrean Brudaşcu este unul dintre artiştii mari ai Ardealului, care ştie să se facă şi plăcută, are şi cântece patriotice foarte reuşite şi de aceea am ales s-o invităm pe ea. Andra, ştim că este în România, la acest moment, dar şi de ani buni, cea mai apreciată şi am dorit să fie ceva de calitate, pentru că merită această mare sărbătoare. Dacă va fi vreme frumoasă, cred că va fi o prezenţă mare.

          Rep.: - Ce le transmiteţi măierenilor de pretutindeni?

          Vasile Borş: - Eu le transmit celor care încă nu s-au urcat pe avion, care sunt în străinătate, să se urce pe primul avion şi să vină la Maieru, să vină între fraţii lor. Îi aşteptăm să se întoarcă acasă, cu totul, nu doar aşa, pentru o sărbătoare. Celor din localitate le transmit cele mai bune gânduri, sănătate, să fie fericiţi şi să se bucure şi de această sărbătoare şi bucuria care le va fi adusă de ierarhii care vor sluji aici să le rămână în suflet, bucuria că am reuşit să construim acest monument şi bucuria manifestării culturale care va avea loc. Să fie sănătoşi şi să fie frumoşi în suflet.

          Rep.: - Văd că vă e destul de greu să faceţi distincţia între omul bisericii Vasile Borş şi primarul Vasile Borş, pentru că aţi ţinut neapărat să marcaţi această sărbătoare cu aducerea Brâului Maicii Domnului, spre închinare la Maieru.

          Vasile Borş: - Este un lucru important, chiar am un angajat al Primăriei care avea programată o excursie în Grecia şi din anumite cauze n-a putut să plece. Ieri mi-a spus cu lacrimi în ochi, uitaţi ce lucru minunat care se întâmplă, pentru că aşa dă Dumnezeu, vine Brâul Maicii Domnului din Grecia la mine şi mă voi simţi ca şi acolo. Întotdeauna trebuie să facem lucruri frumoase. Este o vorbă aşa frumoasă în popor care zice: Ţine-te de Dumnezeu, este funia care nu se rupe niciodată! Toate lucrurile trebuie începute de aici. Mă gândeam de multe ori când cheltuiam bani din bugetul local pentru biserică, când ceream consilierilor să voteze, şi mă gândeam că dacă voi pune banii aceştia la biserică nu vor ajunge la alte lucrări. Dar culmea că s-a întâmplat exact invers, pentru că au sporit din altă parte banii pentru celelalte lucrări. Se aduce Brâul Maicii Domnului, nu numai măierenii vor avea şansa să vadă acest brâu, să se închine ci oricine va vrea din ţara aceasta şi-i aşteptăm mai ales pe locuitorii de pe Valea Someşului Superior, Valea Ilvelor.

          Rep.: - Vă dorim mult succes!

Comentarii

29/04/18 14:12
BMB

"Intotdeauna trebuie sa facem lucruri frumoase"
Niste trotuare normale nu sunteti in stare sa faceti domn' primar? Sunt curios cati metrii de trotuar faceati din banii platiti pentru aducerea "braului maicii domnului".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5