Breviar astrist – iulie 2015
2-3 iulie. Conferențiarii Maria Barbă, Ioana Axenti, Victor Axenti – decanul Facultății de Filologie, din Univ. „B.P.Hașdeu” din Cahul, reprezentând Cercul Astra din Universitate, derulau cea de-a treia ediție a parteneriatului cu UBB Cluj-Napoca, participând la conferințele anuale ale acesteia, unde au fost primiți cu ospitalitatea ardeleanscă de către conf. dr. Adriana Denisa Manea, de la Extensia Năsăud a UBB. Până în 10 iulie au fost apoi cazați la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Ilva Mare – pr. Daniil Ureche și stareț Maica Hristofora, punându-se bazele unei noi colaborări. În aceste zile au fost vizitate punctele turistice ale Văii Someșului iar la Năsăud, Muzeul Grăniceresc unde au participat și la lansarea revistei „Astra Năsăudeană” nr. 5, revistă despre al cărui rol unificator au vorbit Ioan Seni, Mircea Daroși, Floarea Pleș, dr. Gh Pleș, Ioan și Lucreția Mititean, Romulus Berceni, Ioan Boțan, Ioan Cordovan (Cultul Eroilor BN), Rodica Fercana, Ana Berengea, Leon Catarig, Gabriela Herța și oaspeții din Cahul. Rând pe rând au fost onorate de oaspeți familiile astriștilor năsăudeni Floarea Pleș, Valeria și Romulus Berceni, Tuca Urâte, pr. Leon Pop, Ioan și Ana Seni, Ioan și Lucreția Mititean, Ovidiu Maghiar, Sabina Gălan, Nechita Bumbu, Pavel Berengea…
În baza Protocolului de colaborare Astra năsăudeană salută cu bucurie Clubul copiilor din Năsăud pentru performanțele personalului de care dispune: Buia Dorina-director, Gonda Maria, Morar Moldovan Laura, Mircea Mihalache, Mutu Vasile, Ureche Emil – profesori, şi Găurean Angela (toţi sunt membri ai Astrei oraş Năsăud), care, printr-o muncă susţinută, în cadrul atelierelor de lucru, antrenează copiii în programul ,,ŞCOALII DE VARĂ” (20-24 iul.), o alternativă de educaţie non-formală, cu teatru, literatură, pictură, dans, alte îndemânări, etc., la care zilnic au fost prezenţi înclusiv copii din America, din Irlanda şi din Cluj-Napoca. Activităţile s-au desfăşurat în atelierul de teatru, profesor coordonator – Gonda Maria, având ca invitat pe Mihai Amariei - actor, și cunoscuții scriitori Virgil Raţiu şi Corneliu Florea, cu cele mai frumoase scrieri dedicate elevilor. Mihalache Mircea a coordonat atelierul de pictură pe sticlă, ceramică decorativă, desene grafice, cărbune, modelări în lut, tehnica origami ş.a.m.d. Mutu Vasile a organizat activitatea Cercului de Karting, iar Ureche Emil, a organizat atelierul confecţionării de machete (vaporaşe, căsuţe, pătuţuri pentru păpuşi, turnuleţe, etc). Au asistat și astriștii Floarea Pleş, Maria Deac, Bianca Borşa, familia Nicolae şi Smaranda Lup, etc. La încheierea activităţilor s-a organizat ,,CARNAVALUL FLORILOR”, coordonat de coregrafa Morar Moldovan Laura. Au fost lansate mai multor lampadare, de către prof. Mihalache Mircea, care s-au înălţat la cer, luând apoi cursul Văii Someşului. Prof. Buia Dorina - directorul Clubului a mulţumit inspectoarei dr. Aurelia Dan pentru sprijin, a mulţumit copiilor, profesorilor şi părinţilor, care s-au implicat în reuşita acţiunii şi nu în ultimul rând doamnei Floarea Pleş - preşedinta Astrei oraş Năsăud, care, la rândul ei, i-a felicitat pentru acţiunea reușită. Copiii au primit câte o diplomă, dulciuri, jucării, iar copiilor veniţi din străinătate şi alte zone ale ţării li s-a dat şi câte o insignă cu Tricolorul Românesc.
21-28 iulie: Un grup de copii de la Liceul „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău – dir Ana Gheorghiță și prof. Livia Popovici, asociat cu un alt grup din Ialoveni – dir. Vera Bălan și prof. Tatiana Chiruță, în baza relațiilor astriste anterioare au fost oaspeții Mănăstirii din Ilva Mare pentru un sejur de 7 zile, timp în care copiii au vizitat punctele turistice din zona Rodnei și a Ilvelor, vizitând școli, biserici, mănăstiri (Cormaia, Rebra-Parva, Salva), case memoriale (Liviu Rebreanu, George Coșbuc), muzee, fabrica de cherestea (Emil Iugan), stâni, cabane turistice – locuri unde au aprins focuri de tabără, au recitat și cântat împreună cu copiii gazdelor, au derulat un program de conferințe educative împreună cu prof. Gabriela Herța (Romuli). La Năsăud au vizitat Muzeul Grăniceresc și au avut un schimb de experiență cu astriștii năsăudeni Ioan Seni, dr. G. Ples, Fl. Ples, Gabi Herta, Olga Lucuta, iar la Bistrița, prof. Vasile Duda – dir. adj. al Liceului de Arte „C. Baba” le-a prezentat orașul Bistrița cu punctele salte turistice și etapele sale pline de istorie. D-na Camelia Tabără – inspectorul general al ISJ BN a surprins în plină desfășurare evenimentul consemnat mai sus.
Asociațíunea Astra, Desp Năsăud salută Conferința de vară de la Telciu, o abordare, cu un puternic suflu interdisciplinar, la cea de-a treia ediție, desfășurată în 25-26 iulie 2015. Comunicările prezentate și dezbătute în acele zile la Telciu au abordat raportul dintre religie, cultură și societate, sub semnul dialogului intercultural și inter-religios, cu prezența unor conferențiari străini, alături de colegi din mediul academic autohton. Secțiunea istorică a fost închisă de contribuția preotului astrist Iuliu Morariu (între timp intrat în cinul monahal și devenit părintele Maxim) care prezintă succint preocupările culturale și culturalizatoare ale preoțimii năsăudene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prin prisma relațiilor cu asociația culturală ASTRA. Profesorul Nicolae Bosbiciu, astrist năsăudean, încheie această preumblare aducându-ne cu picioarele pe pământ prin studiul asupra meditațiilor apocaliptice bulgakoviene asupra unei distopii prin intermediul dramei Adam și Eva. Proiectul „Conferințele de vară de la Telciu”, început în vara lui 2012, prin bunăvoința și sprijinul Primăriei - primar Sever Mureșan și Consiliului Local Telciu, este susținut, atît de participanți cât și cei care susțin financiar o inițiativă care dorește să contribuie la susținerea culturii autohtone..
Adaugă comentariu nou