Bustul lui Alexandru Bohăţiel şi-a recăpătat însemnele furate anul trecut

Constatăm că bucurie că bustul căpitanului suprem al Districtului Autonom Român al Năsăudului (1861-1876) şi-a recăpătat efigia şi placa de marmură care au fost furate anul trecut.
Aşa cum ne spunea viceprimarul Nicolae Găitan, „placa de marmură neagră am cumpărat-o cu 450 lei, fiind reinscripţionată cu datele „avocat Alexandru Bohăţiel de Vultureni căpitan suprem al Districtului Grăniceresc Năsăud, deputat în Dieta din Cluj 1848, Sibiu 1863 şi Peste 1886”, iar efigia din bronz pe care era imprimată stema districtului a fost recuperată de la hoţi. Noroc că nu au apucat s-o distrugă”. Bustul a fost inaugurat la 1 Decembrie 2009, de Ziua Naţională a României, fiind opera sculptorului Ilarion Voinea din Cluj-Napoca, donator fiind fostul preşedinte CJ Cluj, Horea Uioreanu.
Alexandru Bohăţiel a fost coleg de liceu cu Avram Iancu, care are şi el un bust la Năsăud. În 1876, după desfiinţarea Districtului Autonom al Năsăudului, la 60 de ani, a fost pensionat. A rămas în memoria năsăudenilor ca fiind un om al dreptăţii, omul progresului, implicat în interesul cetăţenesc: rezolvarea problemelor administrative, siguranţa publică şi personală a năsăudenilor, respectarea proprietăţii, încurajarea comerţului, repararea drumurilor, stimularea creşterii animalelor, menţinerea interesului pentru şcoală şi cultură, înfiinţarea de şcoli comunale, Preparandia, Şcoala de fete, Liceul Fundaţional Grăniceresc cu predare în limba română, a Băncii Aurora, a unei fabrici de spirt şi una de bere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5