Călător pe Valea Slătiniței

Întâmplarea face că drumurile m-au dus, de câteva ori, pe Valea Slătiniței până în satul Slătinița. Uneori am mers cu mașina, de câteva ori, însă, am apelat la autobuze. Spun autobuze pentru că pe Valea Slătiniței circulă două astfel de mijloace de transport, unul ce servește Linia 7 (Bistrița - Slătinița), iar altul care servește Linia 2 (Bistrița – Unirea). Uneori am intrat în vorbă cu pasagerii, uneori i-am ascultat, iar cu câțiva am conversat vrute și nevrute, astfel că oamenii și-au deschis inima și mi-au povestit multe lucruri.

Printre multele astfel de lucruri – unele nerezolvate de decenii -, este și cea arhicunoscută legată de inexistența unei rețele de apă potabilă, ceea ce, după cum se știe, eu nefiind singurul care remarc lucrul acesta, conduce la aducerea apei cu cisternele, lucru total nelalocul său pentru mileniul III, într-un oraș ardelean ce se dorește a fi și european. Dar despre acest subiect, pe larg, altădată.

Acum aș vrea să mă opresc la problema mijloacelor de transport public pe această rută care leagă Bistrița de localitatea componentă Slătinița.

Cum spuneam mai sus, conversând cu pasagerii am aflat că autobuzul Liniei 7 are intervale orare destul de mari, astfel că, locuitorilor de pe Valea Slătiniței și celor din  Slătinița, dar mai ales navetiștilor, le vine destul de greu să-l folosească, întrucât pierd foarte mult timp. În schimb, autobuzul Liniei 2, ce leagă Bistrița de Unirea intră pe Valea Slătiniței doar până într-un punct de intersecție, aflat pe DJ 172 B - drumul spre Slătinița intersecție cu str. Viile cu Pomi. De acolo oamenii o iau pe jos, unii pe Valea Slătiniței, alții chiar până în Slătinița, lucru, se-nțelege, destul de incomod, și pentru unii, și pentru alții.

Domnul Gavrilă, un locuitor de pe Valea Slătiniței, îmi spunea că un pas important, la care Primăria a fost atentă, este că aceasta a hotărât – urmare a solicitărilor – să amenajeze o stație intermediară (și la dus, și la întors), aflată cam la jumătatea distanței dintre intrarea pe vale – reper, Motetul Sheriff– și localitatea componentă Slătinița.

Rămâne, spunea dânsul, ca Primăria și Transmixt să facă încă un pas spre ajutorarea persoanelor atât de pe Valea Slătiniței, cât și din Slătinița. Lucrul acesta s-ar putea face, în opinia locuitorilor, fie prelungind traseul Liniei 2 până la limita Cartierului Unirea pe Valea Slătiniței, adică până la noua Stație Transmixt, preconizată a se amenaja, sau alegând varianta până în localitatea Slătinița și scoaterea Liniei 7, toți precizând că nu doresc ca șoferul liniei 7 să-și piardă locul de muncă, ci să fie transferat, cel mai bine pe un autobuz al Liniei 2.

Poate că sunt și alte soluții, cum ar fi un orar mai strâns al Liniei 7, de dimineața devreme până seara, așa încât să beneficieze de acesta și navetiștii.

Cred că domnul primar Ioan Turc, spre deosebire de ceilalți primari, care nu s-au aplecat cu seriozitate spre problemele acestei localități, va face un astfel de gest, rezolvând măcar aceste două probleme presante – apa curentă și transportul mai adecvat - , îmbunătățind traiul zilnic și al acestor oameni, cetățeni și ei ai Municipiului și, astfel, mijlocind dezvoltarea acestei zone, ea devenind, astfel, mai atractivă.

Am simțit nevoia de a scrie aceste rânduri și în calitatea de fost consilier municipal, doar cu gândul la acești oameni și cu credința că, deopotrivă, consilierii actuali și domnul Primar, Ioan Turc, se străduiesc să ajungă la cea mai bună soluție.

Fost consilier municipal, Traian Parva Săsărman  

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5