Canalizare, apă, staţii de epuare şi tratare, cu finantare nerambursabila europeana

Cincisprezece kilometri noi de canalizare pentru care se vor cheltui 1,8 milioane de euro, înlocuirea a 6,3 kilometri de reţele de apă cu conducte din oţel care costă în total 605.000 de euro, o staţie de tratare nouă cu o capacitate de 250-300 litri în valoare de 6,6 milioane de euro, staţie de pompare pentru apele uzate (240.000 de euro), staţie de epurare nouă cu o valoare aferentă de 4 milioane de euro, rezervor nou de 500.000 de euro şi conectarea acestuia la reţeaua curentă (50.000 de euro), alături de 4,5 kilometri de conducte noi pentru staţia de epurare, valorând 540.000 de euro - toate acestea sunt cuprinse în Masterplanul cu investiţiile aplicabile la Beclean, din fonduri europene, în perioada 2009-2013.

Demersurile în vederea finanţărilor investiţiilor pe sectorul apă au fost începute în judeţul nostru din vara anului trecut, când reprezentanţii unei firme de consultanţă din Marea Britanie, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Marinescu, s-au întâlnit cu primarii din teritoriu pentru a identifica şi monitoriza punctele unde trebuie efectuate investiţii de mediu, alimentare cu apă şi canalizare. Practic, englezii s-au aflat atunci în judeţul nostru pentru a oferi asistenţă tehnică în vederea finanţărilor investiţiilor necesare în sectorul apă, întocmind, în urma deplasărilor din teritoriu, un raport cu problemele identificate în domeniu, un “Masterplan pentru servicii de apă şi canalizare”. Proiectul, de care beneficiază cinci judeţe din ţară, se numeşte “Servicii de consultanţă pentru pregătirea de proiecte în vederea finanţării din fonduri UE”. Pentru judeţul nostru, suma pusă la bătaie este de circa 40-50 de milioane de euro, cea mai mare parte a finanţării venind de la Uniunea Europeană.

La Beclean, investiţia de mediu, alimentare cu apă, canalizare, staţii noi de tratare şi de epurare - parte a acestui proiect - se ridică la peste 14 milioane de euro. Potrivit primarului Nicolae Moldovan, programul cu aceste obiective şi valorile aferente investiţiilor au fost aprobate de Consiliul Judeţean şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, urmând să treacă în curând şi prin Consiliul Local Beclean.

Pe lângă aceasta, alte investiţii în sectorul apă al Becleanului vor începe înainte de proiectul mai sus amintit, datorită faptului că stadiul acestui demers este mai avansat, aflându-se deja la faza licitaţiei. Este vorba despre o investiţie de aproximativ 2 milioane de euro de la Guvern, bani alocaţi prin Compania Naţională de Investiţii pentru reabilitarea a 8,5 kilometri de reţele de canalizare în oraş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5