Capela “Cuviosul Stelian” din Beclean, slujită de un nou preot
Capela “Cuviosul Stelian” din incinta Complexului de Servicii Sociale Comunitare Beclean a cunoscut duminică momente festive deosebite, odată cu prima slujbă oficiată de preotul Alin Pop, cel responsabil de acum cu îndrumarea spirituală a tinerilor instituționalizați aici, în locul pr. Claudiu Zinveliu, instalat din această toamnă la biserica nou construită în parc. Au participat protopopul ortodox al Becleanului, părintele Doru Zinveliu, starețul Mănăstirii Nușeni, Paisie Iloaie, și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, Cristian Sonea.
De 13 ani, copiii instituționalizați la CSSC Beclean au ocrotire și mângâiere spirituală
În prezența a aproximativ 150 de credincioși, bisericuța din incinta Complexului de Servicii Sociale Comunitare Beclean a sărbătorit la începutul verii 10 ani de la sfințire și 13 ani de existență. Sfânta Liturgie a fost oficiată atunci în cadrul cercului preoţesc Beclean, prilej în care s-a vorbit despre importanța familiei și a educatorilor în creșterea spirituală și fizică a copiilor ocrotiți aici.
Capela “Cuviosul Stelian” a luat fiinţă în anul 1999, la Centrul de plasament din Orasul Beclean (cum se numea pe atunci actualul Complex de Servicii Sociale Comunitare), la iniţiativa preotului Doru Vicentiu Zinveliu şi a directorului unităţii din acea vreme, Titus Bilegan; se găseşte la intrarea principală în unitate şi are o suprafaţă de 55 metri pătraţi şi o capacitate de 100 de persoane. Ideea era ca aceşti tineri, care nu trăiesc alături de cei ce le-au dat viaţă, să aibă un loc de rugăciune unde să-şi găsească liniştea sufletească şi mângâierea duhovnicească, să crească sănătoşi sufleteşte şi să fie educaţi în dreapta credinţă, în spiritul virtuţilor creştine. Înaltpreasfinţitul Bartolomeu a donat veşminte, cărţi de cult şi sfinte vase, credincioşii parohiei Beclean II au ajutat nobila acţiune a preotului Doru Zinveliu, realizându-se astfel iconostasul pictat de profesorul Doru Brătan şi o troiţă, la intrarea în unitate. Sfinţirea a avut loc în 16 mai 1999, iar resfinţirea, în 18 mai 2003, şi au fost săvârşite de către Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul. În anul 2002 au fost cumpărate două clopote, apoi s-a ridicat clopotniţa, pentru ca în 2003 capela să fie pictată în interior de către pictorul Alin Iuga, în tehnica tempera grasă.
La început, a slujit preotul Doru Zinveliu, iar din 1 septembrie 2000, fiul său, pr. Claudiu. La slujbele de aici participă în medie 50 de copii şi tot atâţia credincioşi din oraş, în condiţiile în care numărul tinerilor instituţionalizaţi în această unitate a fost, în fiecare an, în jur de 100. De-a lungul anilor, aceştia au fost vizitaţi de demnitari ai statuluiau român, dar și de preoţi veniți din Germania şi Slovacia, care au dezvoltat aici parteneriate şi activităţi comune (excursii, tabere etc.). Cu ajutorul binefăcătorilor s-au organizat, în perioada 2007 - 2012 pelerinaje la mănăstirile Piatra Fântânele, Raşca, Nicula, Bârsana, Peri-Săpânţa. Tot prin capelă, s-a reuşit punerea la punct, începând cu anul 2010, a unui parteneriat cu medicii stomatologi, pentru rezolvarea problemelor dentare ale copiilor. Pe plan cultural, s-a colaborat, de anul trecut, cu Teatrul “Sala mică” din Cluj, cu şcolile din oraş, cu Centrul Cultural Misionar “Sfântul Apostol Andrei” din Beclean.
În 2012, Complexul s-a bucurat pe prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la Slujba Vecerniei din a doua zi a Învierii Mântuitorului; au fost prezenţi peste 750 de credincioşi.
În apartamentele copiilor din Centru găsim azi Sfânta Scriptură, cărţi de rugăciuni şi icoane cumpărate pentru ei de către credincioşii participanţi la slujbele din capelă, cei care i-au şi ajutat în procesul de socializare şi în găsirea unui loc de munca la finalul studiilor şi, implicit, a perioadei de şedere în unitate. Prezenţa lor la slujbele religioase este activă, prin cântările şi rânduielile bisericeşti învăţate, prin întreţinerea capelei.
Adaugă comentariu nou