Care sunt cele mai sănătoase alimente de sezon?
Toamna este un anotimp perfect din punctul de vedere al dietei. Putem alege dintr-o mulţime de alimente sănătoase şi le putem combina în multe feluri, pentru a beneficia de maximum de savoare şi vitamine. Morcovii, ustoroiul, ceapa şi strugurii sunt doar câteva dintre alimentele necesare organismului tău.
Cartofii dulci, morcovii, ardeiul gras portocaliu şi dovleacul sunt alimente de toamnă minunate, pline de vitamine şi minerale, perfecte pentru organismul tău. Familia alimentelor portocalii conţine foarte multă vitamină A. Cartofii dulci mai conţin vitamina C, calciu şi potasiu. Legumele crucifere, precum broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles şi napii, conţin alcaloizi care previn cancerul. De asemenea, sunt bogate în fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale. O altă caracteristică a acestor legume este că ajută la menţinerea în stare bună a memoriei pe măsură ce intaintam în vârstă.
Oamenii de ştiinţă de la Harvard Medical School au descoperit că femeile care consumă multe legume crucifere au mai puţine probleme cu memoria în comparaţie cu cele care sar peste broccoli şi varză.
Rodiile au o activitate antioxidantă foarte mare, protejând creierul şi memoria. Persoanele care consumă frecvent suc de rodii prezintă un risc mai mic de a face ateroscleroză, pentru că nu li se rigidizează arterele.
Sfecla roşie opreşte multiplicarea celulelor canceroase din sânge. De asemenea, sfecla este bogată în vitamina B şi acid folic. Usturoiul, ceapa, prazul şi arpagicul pot proteja împotriva bolilor de inimă şi în cazul unor tipuri de cancer. De asemenea, aceste legume ajută ficatul să elimine diferite toxine şi substanţe cancerigene. Fasolea este o sursă excelentă de proteine, antioxidanţi, acid folic, potasiu, fibre şi carbohidraţi complecşi.
Numeroase studii au demonstrat că grăsimile monosaturate din uleiul de măsline sunt bune pentru inimă. De asemenea, uleiul de măsline scade nivelul colesterolului rău şi creşte colesterolul bun, este bogat în antioxidanţi şi este starul dietei mediteraneene. Conţinutul de teină din ceai este bun pentru stimularea vigilenţei, stării de spirit şi motivaţiei. Ceaiul conţine catechine, care protejeze pereţii arterelor de boli de inimă şi previne formarea unor cheaguri de sânge. Ceaiul poate face minuni pentru starea de spirit pe perioada toamnei- mai ales însoţit de o carte bună.
Sucul de struguri este foarte bun, strugurii conţin vitamina C, vitamina B1 şi vitamina B6. În plus, strugurii roşii conţin compuşi fitochimici, ce se găsesc în coajă şi care ajută la reducerea riscului apariţiei unor boli cardiovasculare.
Adaugă comentariu nou