Pilula de sănătate

Consilierea în cancerul de sân

    Motivația legată de schimbarea stilului de viață și implicit de alimentație devine, în cazul unui diagnostic de cancer de sân, una  extrem de importantă și ar trebui susținută atât de către medicul nutriționist, cât și de către cei din jur prin a respectarea  indicațiilor date de nutriționist dar și prin suport emoțional.

    Consilierea nutrițională în cancerul de sân este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este demonstrat că nutriția, alături de alte obiceiuri de viață sănătoasă, reduce riscul de cancer, fiind în același timp importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Prin alimentație se îmbunătățesc, imunitatea organismului, greutatea, care este și ea un factor de risc important, cât și calitatea vieții.

     Este general acceptat de către autoritățile medicale ca dieta să fie săracă în grăsimi saturate (carne, lactate), în zahăr, alcool și bogată în legume și fructe crude, pentru aportul lor ridicat în antioxidanți, vitamine, fibre.

      Există și unele alimente considerate “supereroi” în lupta împotriva cancerului de sân, prin conținutul  lor crescut în fitonutrienți:   legumele din familia­ crucifere: broccoli, varză, conopidă; fructele colorate și verzi; semințele de in; leguminoasele; ceaiul verde; usturoiul; hreanul.

       Este recomandat  ca aceste alimente să fie consumate în stare proaspată, cât mai crude (salate, sucuri), pentru a nu pierde din nutrienți.

       Când  cineva apropiat este recent diagnosticat cu cancer, simplul  „spune-mi dacă pot fi de ajutor” nu este întotdeauna un ajutor atât de bun. Este posibil ca oamenii aflați în situații de criză să nu știe cum ai putea cel mai bine să-i ajuți sau se simt stânjeniți să-ți ceară să faci ceva pentru ei.

      În schimb, ai putea să-ți oferi ajutorul în moduri specifice: să pregătești o masă caldă pe care să o duci la persoana dragă. Să organizezi împreună cu prietenii și cunoscuții, un lanț  de mese calde prin care să acoperiți toate mesele zilnice. Să te oferi să stai cu copiii, să găzduiești o întâlnire de joacă pentru cei mici sau să iei copiii de la grădiniță sau școală în anumite zile. Să întrebi dacă are nevoie de ceva de la supermarket sau de la farmacie, când faci cumpărături pentru tine. Să te oferi să îl/o duci cu mașina la și de la consultații și să rămâi cu el/ea dacă are nevoie.

      Dar mai presus de toate, persoana are nevoie să știe că îți   pasă de ea și continui să fii prezent(ă) în viața ei prin tot ceea ce faci și spui.  Este important să vorbești, dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să asculți, să încurajezi și să âi dai șanse pentru o viață cât mai normală.

     Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5