Carmen Dan, ministru Afacerilor Interne, la Bistriţa: Ne confruntăm cu fenomene violente care trebuie gestionate cu o foarte bună pregătire şi cu o foarte bună dotare

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan,  a ajuns în această după-amiază la Bistriţa,  unde s-a întâlnit la Palatul Administrativ cu prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Ceclan, cu preşedintele Consiliului Judeţean-Emil Radu Moldovan şi şefii structurilor din subordinea MAI.

De altfel, ministrul Carmen Dan a fost astăzişi în judeţul Maramureş, la Săliştea de Sus, vizitele sale în teritoriu venind pe fondul avertizărilor de ploi abundente și inundații, care au dus la cod galben, portocaliu și roșu.

         „Am vrut să ajung în judeţele afectate de inundaţii. Am trecut prin Maramureş, am fost astăzi în localitatea Săliştea de Sus unde am avut efecte ale acestor inundaţii şi pentru că şi Bistriţa-Năsăud a fost sub efectul codurilor meteo şi pentru că astăzi am mai traversat un Cod roşu hidrologic, am vrut să mă asigur că şi colegii mei, împreună cu domnul prefect, au gestionat bine şi această etapă.  Am avut o întâlnire de lucru, nu a fost necesar să mergem pe teren pentru că viitura vine şi trece, nu a lăsat efecte foarte multe. Domnul prefect se va mobiliza să facă evaluare în timp cât mai scurt ca să ştim cu ce putem interveni, dar m-au asigurat că lucrurilesunt sub control şi ne-am rezumat la a trece în revistă o serie de probleme. Am avut discuţii cu toţi şefii structurilor din teritoriu, care au spus cu ce probleme se confruntă. Ministrul a notat, rămâne să găsim soluţii în perioada următoare, în general în ceea ce priveşte acoperirea cu personal”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

         Ministrul Carmen Dan a menţionat că a constata că problemele ţin de o afectare a construcţiilor hidrotehnice în timp, dar şi de o neîntreţinere corespunzătoare a albiei râurilor. În calittae de fost prefect, care s-a confruntat cu genul acesta de situaţii, aceasta a menţionat că  „realizează pe deplin cât este de important să ne punem la adăpost în timp de pace, pentru ca atunci când suntem în astfel de situaţii să nu avem foarte mari probleme”.

„Ştiţi că s-a intervenit la nivel guvernamental, intenţionăm să continuăm această politică de consolidare a tot ce înseamnă construcţii hidrotehnice, în aşa fel încât să punem cât se poate de bine la adăpost comunităţile de efectul acestor fenomene. Este clar pentru toată lumea că ne confruntăm, cel puţin de o bună bucată încoace, cu fenomene violente din acest punct de vedere, care trebuie gestionate cu o foarte bună pregătire şi cu o foarte bună dotare”, a spus Carmen Dan.

Potrivit acesteia, după ce prefecţii cu echipele operative vor stabili pagubele, dacă va fi nevoie, va fi adoptată o Hotărâre de Guvern pentru sprijinirea localităţilor.

         Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că, dacă problemele meteo hidro se vor prelungi şipeprrioada alegerilor, existăcapacitatea de organizare pentru toate situaţiile.

„Când nu am făcut noi faţă  provocărilor şi greutăţilor? Staţi liniştiţi că vom avea resurse să ne organizăm foarte bine şi pentru alegeri şi pentru eventuale situaţii meteo”, a spus Carmen Dan.

Nu în ultimul rând, ministrul i-a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru că are toată disponibilitatea să sprijine şi să ajute Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

*** 

Încă de la emiterea atenționărilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase, au fost pregătiți de intervenție aproximativ 896 de pompieri, jandarmi și polițiști de la nivelul județului nostru. Una dintre cele mai dificile intervenții a fost cea din localitatea Domnești, unde patru persoane au fost blocate în casă din cauza apei care depășea un metru jumătate.

Datorită acțiunii pompierilor, persoanele au fost salvate și duse într-un loc sigur. De asemenea, pompierii au acționat pentru evacuarea preventivă a 32 de persoane din mai multe localități, tot din Bistrița-Năsăud. După trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut întoarce în siguranță la casele lor.

Începând din data de 15 mai și până astăzi, din cauza ploilor abundente care au provocat scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 15 comune (Teaca, Budacu de Jos, Telciu, Coșbuc, Șieuț, Feldru, Prundu Bârgăului, Ilva Mică, Romuli, Șieu, Livezile, Dumitra, Mărișelu, Lunca Ilvei, Monor) și 2 orașe ( Bistrița și Sângeorz-Băi) din județul Bistrița-Năsăud, respectiv: 337 locuințe (330 locuințe avariate, 7 locuințe distruse în comuna Dumitra), 32 de persoane evacuate, 1043,1 ha terenuri afectate: arabil/pășuni/fânațe, 100 m canal, 159 fântâni, 2 diguri rupte, 410 ml căi ferate,  22 poduri, 133 podețe, 6,5 km DN, 1,2 km DJ, 63,33 km de drum comunal, 21,4 km de drum agricol.

Pentru avertizarea populației, astfel încât să fie luate măsuri de auto-protecție, s-au trimis mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu au fost înregistrate situații care să nu poată fi gestionate de pompierii-salvatori sau de autoritățile locale.

La acest moment, pompierii încă mai acționează pentru evacuarea apei și îndepărtarea aluviunilor din mai multe gospodării.

Astăzi, 17 mai, la ora 14:00, a intrat în vigoare o atenționare de COD GALBEN, valabilă până la data de 18 mai, ora  14:00.

Dispeceratul integrat ISU-SAJ Bistrița-Năsăud a primit, prin numărul unic de urgență 112, 235 solicitări de sprijinire a populației în urma manifestării fenomenelor meteorologice și hidrologice.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și S.G.A. Bistrița-Năsăud monitorizează permanent situația operativă și cursurile de apă.

Situația operativă este în dinamică și va fi actualizată în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice.

Reprezentanții autorităților locale și angajații MAI vor monitoriza situația din teren în vederea intervenției prompte în orice situație care ar putea pune în pericol populația.

În continuare, vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundații și, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuințe se află în zonele inundabile.

Recomandăm cetățenilor să urmărească cu atenție anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc. Și conducătorilor auto le recomandăm să se intereseze din timp asupra stării vremii, atunci când intenționează să plece la drum.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și alte date utile despre manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

Comentarii

17/05/19 21:49
Eco Vizitator

,,Teleorman" în vizită la ... ,,Teleormanul Ardealului" (judeţul Bistriţa-Năsaud, cum umblă vorba prin târg).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5