Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu Bistriţa-Năsăud a primit două donaţii de manuscrise ale familiei Pillat şi ale Anei Blandiana

Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu, instituţie ce va fi inaugurată curând, va găzdui manuscrise ale unora dintre cei mai importanţi scriitori ai ţării, dar şi cărţi, ediţii princeps donate pentru această instituţie. Gestul preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, de a-şi dona manuscrisele celei mai frumoase biblioteci a fost urmat de alţi scriitori.
Două noi donaţii se adaugă celor ce vor sta la loc de cinste în această instituţie. Prima colecţie de manuscrise, dactilograme şi cărţi aparţine familiei Pillat şi a fost dăruită instituţiei bistriţene de către Monica Pillat.
Managerul instituţiei, scriitorul Ioan Pintea, a fost cel care a preluat donaţia, declarându-ne că în colecţie se află documente despre familia Pillat, fotografii, corespondenţă referitoare la Ion Pillat, Dinu Pillat, Pia Pillat, Maria Brateş Pillat, Ioana şi Sergiu Celibidache, familia Brătianu, Gheorghe Ene Filipescu, bunicul matern al familiei Pillat. De asemenea, sunt donate înregistrări audio şi video, dar şi presa interbelică.
A doua importantă donaţie este cea a scriitoarei Ana Blandiana care a dăruit manuscrise şi cărţi, la Bistriţa găsindu-se inclusiv manuscrisul recentului volum „Sora lume”. De asemenea, ne întâlnim cu manuscrisele lui Romulus Rusan. Cititorii bistriţeni se vor bucura, în primăvară, şi de o întâlnire cu îndrăgita scriitoare.
Felicităm scriitorii pentru acest gest deosebit, pe iniţiatorul proiectului Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu, Ioan Pintea, şi suntem convişi că vom avea o instituţie unică ce va găzdui istoria literaturii române.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5