Căsătoria de convenienţă nu l-a ajutat deloc. Turcul a fost rerturnat în ţara natală

Polițiștii de imigrări din Bistrița-Năsăud, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere unui cetățean turc, de 20 de ani, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu o româncă de 19 ani. Pe numele său a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească țara în 30 de zile.

Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări — Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud au refuzat prelungirea dreptului de ședere temporară pe teritoriul României unui cetățean turc, în vârstă de 20 de ani, ca urmare a constatării unei căsătorii de conveniență.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul s-ar fi cunoscut cu românca, de 19 ani, în România și au hotărât să se căsătorească pentru a obține un permis de ședere în țara noastră, document care, ulterior, i-ar fi permis să călătorească în state europene.

Astfel, la mijlocul lunii iunie a.c., aceștia au încheiat căsătoria în fața ofițerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Biroului pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud , în vederea obținerii dreptului de ședere, în calitate de membru de familie a unui cetățean român.

Conform procedurilor, polițiștii au început verificările specifice în cazul celor doi soți, iar, în urma interviului și a controlului la domiciliul conjugal, a rezultat lipsa unei contribuții efective la îndeplinirea obligațiilor născute din căsătorie.

De asemenea, în cadrul activităților, s-au constatat neconcordanțe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanțelor în care s-au cunoscut, ori a altor informații relevante despre relația lor, aspecte care au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de conveniență cu scopul de a eluda condițiile de intrare/ședere pe teritoriul României a străinului.

Urmare a celor constatate, conform legislației în vigoare, polițiștii de imigrări au refuzat prelungirea dreptului de ședere a cetățeanului turc în România, iar, pe numele acestuia, a fost emisă o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul României în termen de 30 de zile.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

***

Conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de ședere obținut în baza căsătoriei dacă, în urma verificărilor efectuate, rezultă că acea căsătorie este de conveniență.

Elementele pe baza cărora se poate constata faptul că o căsătorie este de conveniență pot fi următoarele:

a) coabitarea matrimonială nu există;

b) soții nu s-au cunoscut înaintea căsătoriei;

c) lipsa unei contribuții efective la îndeplinirea obligațiilor născute din căsătorie;

d) soții nu vorbesc o limbă înțeleasă de amândoi;

e) există date că anterior unul dintre soți a încheiat o căsătorie de conveniență;

f) soții sunt inconsecvenți ori există neconcordanțe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanțelor în care s-au cunoscut ori a altor informații relevante despre aceștia;

g) încheierea căsătoriei a fost condiționată de plata unei sume de bani între soți, cu excepția sumelor primite cu titlu de dotă.

Constatarea elementelor prevăzute mai sus se realizează de către ofițerul de interviu și pot rezulta din:

a) datele obținute în urma interviului;

b) înscrisuri;

c) declarațiile celor în cauză sau ale unor terțe persoane;

d) controale la domiciliul conjugal ori alte verificări suplimentare.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5