Poliţiştii Biroului pentru Imigrări Bistriţa-Năsăud au depistat 14 străini în situaţii ilegale. Opt au primit decizii de returnare, şase au intrat în legalitate

Pe parcursul anului trecut, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Bistriţa - Năsăud au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 648 de persoane, dintre care 235 străini din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, China şi Ucraina şi 413 de cetăţeni ai Uniunii Europene /SEE/ CH, majoritatea din Italia, Spania şi Germania.
Au fost depistaţi 14 străini în situaţii ilegale şi emise 8 decizii de returnare de pe teritoriul României. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 32 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.400 lei, se arată în comunicatul remis redacţiei.

“Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă, sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre. Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 17 invitaţii depuse pentru străini din Egipt, Sri Lanka, Iordania, etc. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 87 de permise de şedere, dintre care 74 pentru şedere temporară şi 13 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 79 de certificate de înregistrare şi 1 carte de rezidenţă permanent”, se menţionează în comunicat.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 29 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 29 avize de angajare pentru lucrători permanenţi, pentru străini din India, Nepal şi China.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 99 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 14 străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 8 decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, iar ceilalţi 6 străini au fost puşi în legalitate.

De asemenea, s-a acordat tolerarea rămânerii pe teritoriul României pentru 3 cetăţeni străini din Albania, Guatemala şi Brazilia, ulterior aceştia obţinând un drept de şedere temporară în scopurile prevăzute de OUG 194/ 2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

Totodată, au fost aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.400 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/ 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, OUG 102/ 2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi OG 25/ 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

***

 Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5