Castelul Teleki din Posmuş, o bijuterie arhitecturală, readus la viaţă, printr-un proiect european! Trei zile de festival, ca-n poveşti!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Castelul Teleki din Posmuş şi-a deschis larg porţile pentru public, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare. La evenimentul inaugural, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, au fost vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii – Lucian Romaşcanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş, prefectul Mica Oprea, senatorul Ioan Deneş, deputaţii Daniel Suciu şi Bogdan Ivan, secretarul de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, primarul Becleanului-Nicolae Moldovan, subprefecţii Decsei Atilla şi Ioan Zăgrean, primari, şefii inspectoratelor din subordinera MAI, directori de instituţii deconcentrate, dar şi localnici care au rememorat vremurile de odinioară.
Mitropolitul Andrei, înconjurat de protopopii ortodocşi Ioan Dâmbu (Năsăud), Alexandru Vidican (Bistriţa) şi Cristian Dragoş (Beclean) şi un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de binecuvântare. Invitaţi au fost şi pastori de la cultul greco-catolic, reformat, romano-catoloc şi evanghelic.
„Am binecuvântat acest castel care a fost restaurat prin purtarea de grijă a Consiliului Judeţean, a domnului preşedinte Radu Moldovan, actualii proprietari ai castelului. Să ne aducem aminte că în istorie cei ce l-au zidit, Teleki şi anturajul său, poate n-au fost de aceeaşi confesiune cu noi, dar cred că Domnul Iisus Hristos este cel care ne adună pe toţi laolaltă şi ne înfrăţeşte pe toţi. Eu cred că oricare au fost cei care au pus temelia acestui castel - Dumnezeu să-i odihnească acolo sus în Împărăţia Sa –, cei care astăzi îl vor folosi şi cei care astăzi îl au în proprietate – Consiliul Judeţean şi instituţiile de cultură din acest judeţ – îl vor folosi aşa cum se cuvine”, a spus mitropolitul Andrei.
Preşedintele Radu Moldovan a precizat că este un moment de sărbătoare. „Aş vreau să-i mulţumesc bunului Dumnezeu că ne-a îngăduit să fim cu toţii aici pentru a participa la inaugurarea şi redarea vieţii acestui minunat monument arhitectonic într-unul dintre cele mai frumoase din ţară. Are o istorie lungă. E un moment de sărbătoare şi vă rog să-mi permiteţi să folosesc acest prilej să le mulţumesc tuturor colegilor mei care au fost implicaţi în derularea acestui proiect”, a spus preşedintele Moldovan. Acesta a expolicat că în 2012, la primul mandat de la Consiliul Judeţean, a găsit un proiect în care „această minunăţie se transforma într-o pensiune”. „Mă bucur că, într-un târziu, am găsit, împreună cu prietenii şi partenerii noştri de la ADR Nord-Vest o finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 care a salvat, împreună cu contribuţia Guvernului României şi a Consiliului Judeţean, acest minunat castel. Vorbim de o investiţie 25.570 mii lei, aproximativ 5,2 milioane euro, o finanţare mixtă, 18 milioane fonduri europene, 2,8 milioane - Guvernul României, 4,3 milioane - Consiliul Judeţean”, a adăgat preşedintele CJ.
În mesajul său, preşedintele Moldovan a mulţumit firmelor care au derulat aceste contracte, în urma procedurii de achiziţii publice. „Aş vrea să mulţumesc SC Utilitas, SC Euras – pe parte de proiectare şi, în mod special, celor care au lucrat, celor de la Lucicor, cei care au făcut o lucrare de foarte bună calitate şi merită aprecierea şi mulţumirile, cel puţin ale mele, dar cred şi a tuturor celor care vor desfăşura sau vor vizita acest castel. Aş continua să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, să vă mulţumesc dumneavoastră, celor de aici, că înnobilaţi acest eveniment, să le mulţumesc celor trei membri ai Guvernului care, deşi au agende încărcate, au făcut un efort să fie astăzi alături de noi, vă mulţumesc foarte mult, în numele meu şi a cetăţenilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, prezenţa dumneavoastră ne onorează”, a spus Radu Moldovan.
Nu în ultimul rând, preşedintele CJ aexplicat că acest minunat castel, în urma restaurării, va fi deschis publicului larg, după trecerea în în administrarea Complexului Muzeal al judeţului Bistriţa-Năsăud. „Sunt convins că va fi un real punct de atracţie turistică în următoarea perioadă, iar toate spaţiile acestui ansamblu sunt amenajate pentru a găzdui un centru cultural unde vor fi desfăşurate, sunt convins, foarte multe evenimente. Sunt convins că toată comunitatea din această zonă – Posmuş – va avea o viaţă mult mai bună din punct de vedere cultural decât ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, pentru că vor fi organizate expoziţii, ateliere de creaţie artistică, spaţii cu tematică cultural-artistice şi spaţii muzeistice”, a concluzionat preşedintele Moldovan.
Vicepremierul Kelemen Hunor a remarcat faptul că judeţul Bistriţa-Năsăud, în ultima perioadă, se dezvoltă vizibil şi coerent. „Grija şi preocuparea pentru patrimoniul construit sunt extrem de importante şi domnul preşedinte Radu Moldovan arată de foarte multe ori că se întoarce de foarte multe ori către patrimoniul cultural. Patrimoniul construit, la fel de important, pentru că ne defineşte pe noi toţi, face parte din identitatea noastră, identitate complexă aici în Transilvania – nu trebuie s-o subliniez eu, ştim fiecare dintre noi – şi, bineînţeles, acest respect faţă de patrimoniu, indiferent în ce perioadă a fost construit acest castel, indiferent cui i-a aparţinut la început – familiei Teleki – şi indiferent ce multe transformări s-au întâmplat din secolele de la construirea acestui castel, în acest moment el este reconstruit, renovat şi are o nouă destinaţie, o destinaţie nobilă, o destinaţie extrem de importantă, devine un centru cultural, devine un centru de creaţie, devine un loc pentru iubitorii de cultură, ceea ce este cel mai important. În secolul XXI, când în foarte multe locuri acest secol a început destul de dificil, a început cu multe provocări, cu multe conflicte, şi cu o modă extrem de periculoasă, spun eu, moda anulării culturale. Această modă devine chiar o ideologie, la noi, în Europa centrală, în Europa de Est, nu se şterge nimic din istorie, nu se poate şterge nimic, nu se poate şterge memoria. Om şi comunitate omenească nu există fără memorie, nu există fără trecut, nu există fără cultură. Din nou trebuie să vă felicit, când aţi salvat o bucăţică din trecut, o parte din istoria noastră. Sigur, trebuie să-i mulţumesc şi domnului director Alexandru Gavrilaş, cel care conduce Muzeul Judeţean şi acest muzeu, dar mai mult decât a conduce, el este un artist care a contribuit la restaurarea muzeului Castelului Teleki”, a declarat Kelemen Hunor.
Ministrul Lucian Romaşcanu a felicitat autorităţile locale pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect. „Vreau să-l felicit pe domnul preşedinte pentru ceea ce face. Există trei piloni pe care se sprijină cultura, inclusiv patrimoniul cultural. Este Ministerul Culturii care are programe, care face politici publice, există sectorul privat care trebuie să fie încurajat să se implice în cultură – şi în zona patrimoniului avem exemple, Palatul Ştirbei de la Bucureşti, Palatul Bragadiru în administrare privată, în proprietate privată, foarte frumos conservate şi restaurate – dar şi autorităţile locale care trebuie să înţeleagă – aşa cum spunea Hunor, „Omul sfinţeşte locul” la Bistriţa, şi nu numai. Aici autorităţile locale înţeleg că fără cultură lucrurile celelalte s-ar putea să nu aibă trăinicie. Nu pot decât să promit că voi fi alături de orice îşi doreşte să investească în cultură, iar Ministerul Culturii va încerca să fie şi mai eficient, şi mai proactiv şi, poate, şi mai finanţat pentru ceea ce este nevoie”, a declarat ministrul Romaşcanu.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, un apropiat al judeţului nostru, a comparat Castelul Teleki cu „o bijuterie patrimonială” adăugată patrimoniului judeţean. „Oriunde pui degetul pe proiecte europene, fie că discutăm de proeicte de infrastructură rutieră, fie că discutăm de proiecte de patrimoniu, de unităţi şcolare sau unităţi spitaliceşti, în toate aceste lucruri şi în toate aceste proiecte de investiţii, s-au făcut şi se fac cu fonduri europene. De aceea, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în topul naţional, ocupă un loc fruntaş în absorbţia fondurilor europene, trecând oarecum peste toate greutăţile pe care le-au avut de-a lungul timpului, au reuşit să facă lucruri minunate în judeţ şi mai ales să dezvolte poiecte care sunt de consistenţă pentru dezvoltarea viitoare a judeţului Bistriţa-Năsăud. Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean îmi spunea, în cele câteva momente când ne-am întâlnit, că fratele castelului şi proiectul pentru fratele castelului este pregătit de finanţare din fonduri europene. Domnule preşedinte, vă aşteptăm cu braţele deschise pentru ca să puteţi atrage tot mai multe fonduri europene şi astfel de bijuterii patrimoniale să poată să fie puse în valoare, pentru că orice valoare tradiţională şi culturală pe care o adăugăm patrimoniilor judeţene, nu poate să fie decât un prilej de bucurie”, a declarat ministrul Boloş.
Printre lucrările executate se numără lucrări de consolidare (fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante), izolații, înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora; dezafectarea instalațiilor (interioare și exterioare), introducerea de instalații noi, refacerea finisajelor, înlocuirea pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei, restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat.
Timp de trei zile, festivalul ArtCast Teleki marchează evenimentul de finalizare a reabilitării Castelului Teleki din Posmuș și deschiderea porților Castelului din județul Bistrița-Năsăud. ARTcast Teleki are loc în incinta castelului , iar publicul este invitat pentru a descoperi prin artă, film, muzică, produse locale, degustări de vinuri, ateliere de creație, mașini de epocă, expoziții, artă culinară și diverse modalități de a petrece timpul în locul de poveste din Poarta Transilvaniei- Bistrița-Năsăud.
Citiţi şi:
- Expoziția Împletit de timp: Posmuș/ Paszmos/ Paßbusch printre istorii și oameni, la Castelul Teleki
- De la castel la comunitate: proiectul cultural CASTEL VIU în Posmuș
- Să-i dăm castelului o comunitate, să aducem comunitatea mai aproape de Castelul Posmuș
- Președintele Radu Moldovan: Proiectul de reabilitare a Castelului Teleki din Comlod, finalizat! Așteptăm semnarea contractului de finanțare
- Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu fonduri europene! Finanţare de 5 milioane de euro
Comentarii
Telekia speciosa
Întruchipa simbioza
Dintre castelani și plante
În vremuri latinizante.
Prin anii sovietizanți,
Bistrița - nordic Bizanț,
Pe zidul gros, devastat,
A pus blazonul “Gostat”.
Poftiți dar, seniori câmpeni,
Andreicuți, turci, moldoveni,
La castelul din Posmuș,
Ca să jucăm vârticuș!
Un lucru bun, dar dacă ne gândim că unele case memoriale ale unor mari oameni ai spiritului stau să se prăbușească, sau chiar s-au prăbușit (vezi casa lui Lucian Blaga de pe Dealul Dumitrei Vechi), atunci... ne putem pune întrebarea cum este gestionat banul public. Să lăsăm conții și baronii locali! Casa marelui poet și filosof Blaga nu mai există, din cauza nepăsării unora!
Interesele politice sunt mai mari decât dorințele și așteptările oamenilor !
Interesele politice sunt mai mari decât dorințele și așteptările oamenilor !
Adaugă comentariu nou