Ce este consultanta manageriala si care este importanta sa in succesul unei afaceri

Numarul companiilor dezvoltate pe piata din Romania este unul in crestere, ceea ce reflecta  o foarte buna evolutie in plan economic. Antreprenorii se orienteaza catre cele mai noi strategii pentru a reusi sa creasca in anumite sectoare de activitate si sa dezvolte in conformitate cu obiectivele propuse.

Plecand de la principiul potrivit caruia nu este dificil sa construiesti un business, ci mai mult sa il mentii pe piata, multi dintre managerii marilor firme decid sa accepte ajutorul venit din partea profesionistilor si sa isi concentreze actiunile profesionale pe baza sfaturilor si recomandarilor oportune.

Consultanta manageriala a devenit un domeniu foarte apreciat de reprezentantii firmelor din Romania, intrucat descopera in aceasta forma de consultanta accentuarea valorilor unei organizatie, prin intermediul aplicarii unor cunostinte, tehnici si atuuri care sa imbunatateasca performanta. Acest lucru este realizat cu ajutorul specialistilor ce ofera consilierea obiectiva si propun implementarea unor noi solutii de business.

Datorita abilitatilor extinse pe care le are un consultant in management, nu putine sunt si motivele pentru care ei sunt solicitati de catre oamenii de afaceri pentru a coopera. Consultantii in management sunt invitati in cadrul unei orgaznizatii, incepand de la nevoia urgenta de sfaturi cu rol strategic la managementul ce vizeaza nivelul de logistica pana la cel legat de resurse umane sau tehnologia informatiilor.

Rolul consultantei manageriale

Un consultant in management poseda capacitatea de analiza si prezinta o competenta aparte in orice domeniu al comunicatiilor si al comportamentului , precum si o capacitate de a-i face si pe altii sa inteleaga necesitatea anumitor schimbari sau decizii in cadrul unei firme. Cu toate ca managerul organizatiei este apreciat pentru nivelul de profesionalism de care da dovada, este binecunoscut faptul ca acesta nu poate sa faca fata tuturor provocarilor pe care le intampina in cadrul unei companii fara ajutorul venit din partea unui consultant. Acesta din urma va veni cu o perspectiva detasata si obiectiva, oferind noi sugestii si propuneri pe baza identificarii cauzelor si problemelor ce afecteaza bunul mers al companiei.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca a colabora cu un reprezentant in consultanta manageriala nu este o actiune care se realizeaza doar in momentul in care firma trece printr-un impas sau cand sunt schimbari majore, ci si atunci cand lucrurile evolueaza corect. Acest lucru este indicat pentru a mentine sistemul managerial la un nivel optim, dar si pentru a descoperi noi solutii de implimentare, care pot consolida evolutia unui business.

Motivul cel mai raspandit care sta la baza angajarii consultantilor externi consta in aportul de capacitati si cunostinte care lipsesc organizatiei in cauza. Orice echipa din cadrul unei anumite companii este specializata in domeniul in care se desfasoara businessul si vizeaza mai putin calitati specifice unui management de succes, ceea ce face indispensabila consulatanta manageriala profesionala.

De asemenea, un consultant in management va veni cu o viziune independenta si impartiala. Fara a exista vreo nota de subiectivism, el va diagnostica problema si va evalua posibilele solutii in asa maniera incat sa nu fie afectat niciun sector al firmei. Incepand de la partea de resurse umane, unde vor veni sugestii pertinente cu privire la profilul candidatului potrivit si la schimbarile care ar trebui realizate la acest nivel si pana la partea tehnica, ce implica realizarea de noi investitii sau renuntarea la unele obiective de acest fel.

Consultanta manageriala ajuta reprezentantul firmei sa dobandeasca o perspectiva mai clara asupra actiunilor care sunt utile sau mai putin utile pentru evolutia firmei si dezvolta strategii moderne de management. Realizeaza sarcini necesitand competente tehnice infrequently needed si prezinta o noua directie in indicarea noilor pasi.

Cum se realizeaza consultanta manageriala?

Ilina Sirbu, specialist in consultanta manageriala si dezvoltare personala dezvaluie in detaliu ce presupune consultanta manageriala. In mod tipic, se poate vorbi de un proiect care implica urmarirea mai multor etape.

In primul rand, consultantul va trebui sa asambleze si sa analizeze datele pe care le are la dispozitie si sa se asigure de faptul ca a cunoscut natura problemei, pentru ca ulterior sa dezvolte gama de solutii posibile. Va formula o serie de recomandari cu caracter specific, fiecare dintre ele fiind cuantificata si analizata adecvat pana a fi prezentata clientului.

Consultantul face o distinctie precisa intre concluzii si recomandari, cele dintai fiind menite sa prezinte obiectivitate, logica si sa se bazeze pe fapte care au fost imbinate si verificate cu atentie. Recomandarile sunt subiective si au la baza pregatirea si experienta consultantului.

O parte esentiala a activitatii consultantului consta in extragerea informatiilor, prin adresare de intrebari relevante, cu asigurarea faptului ca nu au ramas omisiuni semnificative. In cele din urma, problemele sunt clarificate si prioritizate, fiind revazute pe masura ce proiectul avanseaza.

 

Companiile care sunt in cautarea unor servicii de consultatare manageriala profesionala vor gasi la Ilina Sirbu tot sprijinul de care au nevoie. Ajutorul de specialitate va influenta nu doar succesul afacerii, ci si viata celor care sunt implicati, atat in ceea ce priveste managerii, cat si angajatii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5