Cea mai frumoasă sărbătoare a Primăverii

Primăvara este anotimpul care ajută natura să-şi arate frumuseţile, când totul se trezeşte din somnul adânc al iernii. Totul înverzeşte, timizi, mugurii copacilor încep să se despice, pentru ca apoi livezile să se împodobească cu marame de flori.
După ghiocelul mititel, solul primăverii şi al armatelor de flori ce vor împodobi grădinile şi parcurile, în curând vor năvăli în lumină puzderie de minuni colorate, prilej de încântare pentru întreaga suflare. Gândaci, fluturi şi albine sunt chemaţi la înviorare prin livezi şi ponoare. Furnicile pornesc la drum ca să adune în muşuroi petale de flori pentru culcuşurile moi.
Întreaga natură este în sărbătoare atunci când parfumul şi culoarea florilor se mută-n poezia nemuritoare :
,,Povestea aceasta-i ţesută pe ie,
Cu-n fir aurit e ţesută pe brâie...
O spun românii cu multă mândrie,
O ţesem şi noi ca-n veci să se ştie.”
Anotimpul primăvara, anotimpul renaşterii, este bogat în obiceiuri populare străvechi, uneori contopite cu tradiţia creştină, alteori dăinuind izolate, cu toate ciudăţeniile lor precreştine, pe care azi ne este greu să le mai luăm în serios, dar pe care cei din vechime le credeau şi le respectau cu stricteţe ţesându-şi existenţa pe ele, ca pe o urzeală tainică, vegheată din veac de sufletele strămoşilor.
8 Martie - zi dedicată mamelor din lumea întreagă; acest cuvânt ,,mama”, evocând fiinţa iubită, care ne-a dat viaţă, cea care se-apleacă înfrigurată de griji peste leagănul copilului sau peste nădejdile adolescentului; cel dintâi gângurit al pruncului – când deschide ochii în lume; bucuria şi durerea , mândria şi puterea, gloria şi măreţia, începutul şi sfârşitul misiunii sfinte a femeii. Să nu uităm niciodată această sărbătoare dedicată mamelor noastre, să le recunoaştem meritele şi să nu ne uităm ”Mama”. Elevii clasei aIV-a C de la Școala Gimnazială ”Florian Porcius” Rodna au sărbătorit ziua mamelor într-un cadru festiv, prezentând mamelor câteva surprize plăcute: un recital de cântece și poezii dedicate mamelor, scenetele ”Inima mamei” și ”Mama doar...mama”, un dans modern și le-au dăruit felicitări și diplome realizate de ei.

Se spune că Dumnezeu nu poate fi peste tot... de aceea a creat Mama! Mama noastră care este peste tot împreună cu noi ajutându-ne să ne facem temele, gătind cea mai bună mâncare, făcând totul pentru noi. De aceea, de ziua mamei, cu toții să facem astfel încât lumea să fie mai bună pentru ea.

Prof. înv. primar, BODRIHEIC ANA EMILIA
Şcoala Gimnazială “Florian Porcius” Rodna
Prof. BODRIHEIC DORU CĂLIN
Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5