8 Martie - sărbătoarea primăverii, sărbătoarea tuturor mamelor, la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna
„Într-un petic de grădină, arunci sămânţa şi te interesezi de florile ce ies. Şi să rămâi rece la înflorirea sufletească a elevilor tăi?
Titu Maiorescu
Şcoala, prin destinaţia şi rolul său, asigură cadrul adecvat în care se desfăşoară un complex de formare a elevilor, atât sub aspect instructiv, cât şi sub aspect educativ. Ea este un factor important care contribuie la dezvoltarea personalităţii umane. Şi totuşi, oricât de bine ar fi organizate şi oricât de bogate sunt conţinuturile disciplinelor de învăţământ, de foarte multe ori nu se poate acoperi nevoia de explorare, investigare, creativitate a copiilor. Ei sunt dornici să se implice în activităţi, în care să se simtă importanţi, să se manifeste liber, să-şi arate talentele, să-şi satisfacă dorinţele şi curiozităţile.
Activităţile extracurriculare oferă condiţii dintre cele mai prielnice pentru formarea conştiinţei şi conduitei cooperante. Libertatea de exprimare şi relaţiile cu ceilalţi este mai mare şi, ca atare, posibilităţile de îmbogăţire a experienţei sociale se amplifică. Cadrul de acţiune oferă câmp larg manifestării iniţiativei şi participării în funcţie de anumite preferinţe, interese, capacităţi, preocupări. Pe parcursul desfăşurării lor trebuie să urmărim modul în care evoluează raportul dintre competiţie şi cooperare. Nu este exclus ca spiritul de competiţie să alunece pe panta unor rivalităţi dintre elevii aparţinând unor grupe diferite, rivalitatea care să înăbuşe spiritul de cooperare. Efectele negative ale competenţei vor deveni în acest caz prioritate faţă de aspectele pozitive ale cooperării. Intervenţia discretă a profesorului se impune cu necesitate.
Asemenea activităţi generează relaţii de prietenie şi întrajutorare, fortifică simţul responsabilităţii şi statorniceşte o atitudine justă faţă de colectiv şi faţă de scopurile urmărite. Important este ca elevii să fie antrenaţi nu numai în desfăşurarea unor asemenea activităţi, ci şi în iniţierea şi organizarea lor.
Prin specificul lor ele oferă o independenţă mai mare din partea elevilor şi asigură o paletă mai largă de posibilităţi pentru manifestări disciplinate. Asemenea activităţi, care presupun respectarea unor game variate de norme disciplinare, ar fi: excursiile şi vizitele, manifestările cultural-artistice şi sportive, cercurile de elevi, consultaţiile şi meditaţiile.
Serbările, prin specificul lor de activitate extracurriculară, reprezintă un izvor nesecat de satisfacţii, bucurii, creează bună dispoziţie, favorizează dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic şi psihic. Importanţa lor educativă constă în conţinutul artistic prezentat, precum şi atmosfera sărbătorească ce se instalează cu acest prilej. Prin organizarea serbărilor dezvoltăm copiilor dragostea pentru artă, pentru frumos.
Elevii clasei I A, Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, au prezentat mamelor o surpriză care le-a încântat sufletul și le-a luminat chipul. Micii artiști au prezentat sceneta „Primăvara-n dar mamei” și au încheiat cu un dans modern , intitulat „Mama, la mulți ani!”
Mama! Ce cuvânt simplu, ce semnificație mirifică! Mama este cea care îți dă viață, te învață primii pași în viață, primele cuvinte. Ea te învață tot ce e important în viața ta! Le urăm multă sănătate, realizări și împliniri, fericire, putere de muncă să ne poată crește mari și un sincer „La mulți ani!”
Prof. înv. primar, BODRIHEIC ANA EMILIA
Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna
Citiţi şi:
- ” 8 Martie- sărbătoarea primăverii, sărbătoarea tuturor mamelor”
- 8 Martie- Ziua Mamelor noastre- sărbătorită la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna
- 8 Martie- cea mai frumoasă sărbătoare a primăverii- sărbătorită de elevii clasei pregătitoare de la Rodna
- Cea mai frumoasă sărbătoare a Primăverii
- „Educația face diferența” la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, județul Bistrița- Năsăud
Adaugă comentariu nou