8 Martie - cea mai frumoasă sărbătoare a primăverii - sărbătorită de elevii clasei pregătitoare de la Rodna

          Primăvara este cel mai așteptat, cel mai proaspăt și cel mai iubit anotimp. Este anotimpul în care alergăm, visăm, colorăm, plutim. Cu mantia sa plină de lumină, primăvara împarte din pocalul ei tinerețe, voioșie și culoare. Fluturii zboară, albinele își încep dulcele zumzet prin flori. Gândăceii și cărăbușii dorm la soare, dezghețându-și aripioarele și piciorușele. Păsările călătoare revin în țară. Să ne bucurăm cu toții de acest minunat peisaj primit în dar de la blânda primăvară.

          Serbările au o importanţă deosebită în educarea copiilor. Serbările aduc lumina în sufletul copiilor, dau aripi imaginaţiei, crează o atmosferă plină de plăcere, bucurie. În transmiterea obiceiurilor şi tradiţiilor în serbările preşcolare am pornit de la ideea că nu există un alt element artistic care să poată fi aplicat multilateral în ansamblul procesului educaţional ca serbările şcolare. Pentru copii, ele reprezintă o distracţie veselă, plăcută, iar pentru educator constituie prilejul de a oferi mănunchiul bucuriei de-a lungul unui şir întreg de repetiţii. Învăţând copiii să desfăşoare „Serbarea dedicată mamelor”, îi implicăm în interpretarea unor roluri pe care le joacă cu plăcere: florile de primăvară, vestitorii primăverii, soarele, prințese din poveste, anotimpurile anului, rolul mamei sau a copiilor neascultători.

Prin interpretarea rolurilor şi pregătirea decorurilor pentru diversele „spectacole” urmărim atât un efect artistic cât şi pedagogic, căutând un imbold pentru a trezi la copii dorinţa de a fi actori, de a interpreta cu plăcere un rol, de a dansa sau de a deveni personajul îndrăgit de ei. Pentru a avea o influenţă pozitivă asupra copilului, serbările trebuie să fie înţelese de acesta şi să-l afecteze psihologic. Sensul unui spectacol va depinde de: calitatea lui, de folosirea adecvată a costumaţiilor şi decorurilor,de participare afectivă a copilului.

8 Martie - zi  dedicată mamelor din lumea întreagă; acest cuvânt ,,mama”, evocând fiinţa iubită, care ne-a dat viaţă, cea care se-apleacă înfrigurată de griji peste leagănul copilului sau peste nădejdile adolescentului, cel dintâi gângurit al pruncului – când deschide ochii în lume, bucuria şi durerea, mândria şi puterea, gloria şi măreţia, începutul şi sfârşitul misiunii sfinte a femeii. Mama este soarele care răsare în fiecare dimineață, pentru a ne însenina ziua. Când ne îmbrățișează, îi simțim mâinile moi, care ne-au șters lacrimile de când ne-am născut. Și, deși ne-ar trebui o viață să ne exprimăm prin vorbe cât înseamnă pentru noi, am putea să rezumăm acestea și să spunem că le iubim mai presus de orice, așa cum infinitul iubește universul! Să nu uităm niciodată această sărbătoare dedicată mamelor noastre, să le recunoaştem meritele şi să nu ne uităm Mama.

             Elevii clasei pregătitoare A, de la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, au sărbătorit ziua mamelor într-un cadru festiv, prezentând  mamelor câteva surprize plăcute: un recital de cântece și poezii dedicate mamelor, sceneta  „Alaiul primăverii”, în care au interpretat cele mai frumoase roluri, cu vestitorii primăverii, care s-au trezit la viață să sărbătorească mamele noastre dragi, un dans modern, intitulat „Samba florilor” și le-au dăruit felicitări și diplome realizate de ei. Costumele adecvate și minunate care le-au purtat, cât și talentul artistic de care au dat dovadă, au umplut sufletele mamelor și bunicelor prezente de  multă bucurie și le-au luminat chipurile frământate de arâtea griji, bucurându-se fiecare de mica minune care s-a străduit să-și facă mama și bunica cât mai ferictă în această zi deosebită pentru ele- ziua tuturor mamelor.

 Prof. înv. primar, BODRIHEIC ANA EMILIA

Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5