Cântec şi joc de Ziua Naţională a României, la Rodna

Prof. înv. primar Ana Emilia Bodriheic Şcoala Gimnazială „Florian Porcius” Rodna

Activităţile extracurriculare au o mare înrâurire educativă asupra elevului, dar şi o latură instructivă. Elevul nu acumulează numai informaţii şi un număr mare de deprinderi şi obişnuinţe, ci îşi formează şi dezvoltă capacitatea intelectuală, îşi formează o multitudine de sentimente, convingeri şi atitudini morale. Se poate vorbi de formarea unei comportări reglate de valori moral-civice: patriotism, cinste, sinceritate, onestitate, punctualitate, simţ de răspundere şi valori estetice.

În activităţile extracurriculare sunt multe momente de satisfacţie şi bucurie pe care le trăiesc cei implicaţi, dar maxima încărcătură emoţională se dezvoltă în momentul serbărilor şcolare. În procesul formării elevului, emoţiile şi sentimentele estetice au o profundă rezonanţă asupra conştiinţei lui. Un elev sensibil la frumos, indiferent de vârstă, cu o capacitate dezvoltată de sesizare a lui, îşi va disciplina continuu comportamentul.

De când mi-am început cariera didactică, mi-a plăcut foarte mult să organizez serbări interesante, cu diferite ocazii, chiar dacă acest lucru a presupus o muncă laborioasă, de căutări şi creaţie din partea organizatorului, deoarece pentru moment el devine regizor, coregraf, pasionat culegător de folclor, poet şi interpret pentru tinerii artişti. În acest sens, ne-am putut testa aceste calităţi pregătind programe artistice care au fost prezentate în cadrul serbărilor şcolare, desfăşurate cu ocazia unor evenimente deosebite, ca de exemplu: „Sărbătorile de iarnă”, „8 Martie- Ziua mamelor”, „1 Iunie- Ziua copilului”, „Ziua lui Mihai Eminescu”, „1 Decembrie- Ziua României”, „Învierea Domnului” etc.

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României. Elevii clasei I A, de la Școala Gimnazială ”Florian Porcius” Rodna, sub îndrumarea doamnei învățătoare Bodriheic Ana Emilia, au omagiat această sărbătoare cu mult fast, cum au știut ei mai bine: prin versuri, cântec și joc. Au intonat frumoase cântece patriotice și au jucat, îmbrăcați de sărbătoare, în minunatele costume populare, rămase moștenire de la străbunicii noștri care au participat la Marea Unire din 1918, îmbrăcați și ei pe atunci tot în straie de sărbătoare. Au fost mândri să poarte, peste ani, aceste costume deosebit de frumoase și să-și arate recunoștința față de străbunii noștri care au luptat pentru a ne lăsa nouă o țară liberă și unită.

Serbările copilăriei rămân în timp, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, momente de bucurie sufletească, prilej de manifestare inedită şi nestingherită a valenţelor native, care, împreună, aduc lumină în suflete, dau aripi imaginaţiei, entuziasmului şi stimulează gândirea creatoare a elevilor, iar spectatorii sunt gata să le ofere zâmbete, flori sau lacrimi de recunoştinţă.

„Educatorul joacă oarecum rolul cristalului care polarizează lumina difuză şi o transformă în raze, ce se răspândesc ca într-un splendid curcubeu.” L. Herbiniere-Lebert

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5